Home

Achtergrond 3 reacties

Europese steun voor sierteelt ligt heel moeilijk

De onderhandelingen over het Europese steunpakket voor de coronacrisis kwamen eerder deze week muurvast te zitten, mede door de opstelling van Nederland. De gunfactor voor een Europese steunmaatregel voor de Nederlandse sierteelt kalft hierdoor ook af.

Nederland ligt behoorlijk dwars in de Europese Unie als het gaat om het steunpakket voor de coronacrisis. Na een zestien uur durende marathonvergadering die de hele dinsdagnacht doorging, kreeg de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) de volle laag van collega-ministers. Zelfs vaste bondgenoot Duitsland uitte forse kritiek op de starre houding van Nederland.

Zuidelijke EU houdt zich niet aan begrotingsafspraken ...

De eisen van Nederland om zware hervormingen te eisen bij krediethulp van de Europese Unie zijn volgens Duitsland in deze tijden ongepast.

Al is het gevoel van Hoekstra vanuit Nederlands perspectief goed te begrijpen. In het Stabiliteits- en Groeipact van Maastricht hebben de EU-landen afgesproken dat landen maximaal 3% overheidstekort en niet meer dan 60% staatsschuld mogen hebben. De zuidelijke landen houden zich hier niet aan, terwijl Nederland dit wel doet.

... Maar Nederland wordt als dwars bestempeld

En nu wordt aan Nederland gevraagd de portemonnee te trekken voor deze landen, zonder verdere voorwaarden te stellen. Dat kan Hoekstra moeilijk aan de Nederlandse belastingbetalers verkopen.

Bovendien kun je het geld uit het Europese noodfonds ESM, € 400 miljard, maar één keer uitgeven. Nederland wil best solidair zijn met de landen die het moeilijk hebben. Maar niet tegen elke prijs. En dus wordt Nederland als dwars bestempeld, zit het Europese overleg muurvast en gaat zelfs grote broer Duitsland een andere weg.

Duitsland is gevoeliger voor kritiek vanuit Zuid-Europa.Volgens Bondskanselier Angela Merkel is er sprake van de grootste uitdaging voor het voortbestaan van de Europese Unie.

Opstelling Nederland niet gunstig voor hulp sierteelt

De opstelling van Nederland is niet gunstig voor het verzoek van landbouwminister Carola Schouten om Europese steunmaatregelen voor de Nederlandse sierteelt. Schouten wil de bestaande crisismaatregelen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), zoals de GMO-regeling voor groente en fruit, verbreden voor sierteeltproducten.

Het wordt bijna beschamend gevonden dat Nederland steun vraagt voor iets ‘onbelangrijks’ als bloemen, terwijl andere landen geen medische zorg kunnen bieden

De reactie op dit verzoek is niet mis. Zeker niet vanuit de Zuid-Europese landen.

Toch kan niet een-op-een gezegd worden dat Hoekstra met zijn starre houding de kansen op Europese steun voor de sierteelt verspeelt. De discussie over de steun aan de land- en tuinbouw speelt op een ander toneel: in de landbouwraad. Dat zijn andere poppetjes en daar liggen de belangen ook net weer iets anders.

Nederland is namelijk niet de enige die steun voor sierteelt heeft gevraagd: nota bene politieke opponent nummer 1, Italië, heeft er ook om gevraagd

Nederland is namelijk niet de enige die om steun voor de sierteelt heeft gevraagd: nota bene politieke opponent nummer één, Italië, heeft er ook om gevraagd, net als België en Frankrijk.

Ook Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski erkent dat de sierteelt in de problemen zit en is bereid om te kijken naar maatregelen. De kansen zijn dus nog niet definitief verkeken.

Maar het mag duidelijk zijn dat er de afgelopen weken in Europa een sterk negatief sentiment in de richting van Nederland is ontstaan. Dat maakt de onderhandelingen zeker niet makkelijker.

Kabinet wedt ook op ánder paard: nationale steun sierteelt

Hoewel het Nederlandse ministerie nog niet negatief is over de slagingskansen, wordt er wel op twee paarden gewed: het kabinet werkt volop aan een nieuwe, nationale steunmaatregel voor de sierteelt. Dat lijkt niet onverstandig.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Alco

  Logisch toch.
  Als Nederland zich zo opstelt ten opzichte van de EU, moet het ook de eigen binnenlandse schade regelen.

 • Zuperboer

  Maar dat zal niet mogen vd EU ivm het verbod op Staatssteun. EU is prachtig maar t hele juridische circus er omheen maakt t tot een gedrocht

 • Gat

  Nexit. Weg uit dat circus, kost meer dan het ons opbrengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.