Home

Achtergrond

Euro wordt zwakker ten opzichte van dollar

De koers van de dollar schommelt de afgelopen maanden enorm ten opzichte van de euro.

Op 23 april 2020 noteerde de ECB de dollar op $1,0772 ten opzichte van de euro. Dat is nog net iets lager dan een maand geleden met een notering van net geen $ 1,08 wat voor de dollar de hoogste koers was in het afgelopen jaar.

Gevolgen coronacrisis voor olieprijzen

Begin maart leek het nog de heel andere kant op te gaan en kwam de dollar uit op bijna $ 1,15. Dat was juist de laagste koers van de dollar ten opzichte van de euro in het afgelopen jaar. De enorme schommelingen hebben alles te maken met de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor onder meer de olieprijzen.

Volgens ABN Amro hebben de valutamarkten last van de paniek op de oliemarkt die afgelopen week tot een hoogtepunt kwam met negatieve prijzen voor een vat olie op termijnmarkten. Beleggers zijn somber over landen die sterk afhankelijk zijn van olie-inkomsten. De valuta’s van landen als Saudi-Arabië, Rusland, Noorwegen, Canada, Colombia, Mexico en Brazilië zijn inmiddels fors gedaald ten opzichte van de dollar.

EU-herstelfonds

Bij de euro speelt mee dat in de eurozone economische indicatoren tegenvallen. En dat er nog geen duidelijkheid is over onder meer het EU-herstelfonds. ABN Amro verwacht dat de dollar nog verder kan stijgen naar $ 1,05 per euro dit kwartaal.

Foto

  • De enorme schommelingen hebben alles te maken met de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor onder meer de olieprijzen. - Foto: ANP

    De enorme schommelingen hebben alles te maken met de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor onder meer de olieprijzen. - Foto: ANP

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.