Home

Achtergrond

Euribor rente iets minder laag

De Europese Centrale Bank zal de beleidsrente niet verder verlagen, verwachten analisten van ABN Amro.

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen weken de beleidsrente niet verlaagd. Dat gaat ook niet meer gebeuren, verwachten de analisten van ABN Amro. Daarom heeft de bank de ramingen voor de Euribor rentes wat verhoogd. Dat staat in de maandelijkse Visie op rente en euro van de bank.

De analisten verwachten voor de 3-maands Euribor een basistarief van -0,44% tot eind 2021. Tot nu toe ging de bank nog uit van een negatief tarief voor de 3-maands Euribor van -0,55% en pas in het laatste kwartaal van volgend jaar een lichte verhoging naar -0,50%.

Lange rente omlaag

Voor de lange rente gaat ABN Amro er vanuit dat die gaat dalen, ook al is die nu iets gestegen. Er is wel opwaartse rentedruk omdat overheden veel meer geld moeten lenen. Maar de druk omlaag door de grote opkoopprogramma’s, recessie en nog steeds lage inflatie is groter.

De analisten wijzen op de enorme omvang van de stimuleringsmaatregelen om de negatieve gevolgen van de coronacrisis in te dammen. De Amerikaanse Federal Reserve heeft in korte tijd het rentetarief met 1,5% verlaagd. Die ruimte had de ECB niet, de rente in de eurozone is immers al jaren op een zeer laag niveau vastgesteld. Wel heeft de ECB net als de Fed de geldkraan flink opengedraaid. Onder meer via het grootschalig opkopen van obligaties van landen en bedrijven, inclusief de aankondiging dat er meer maatregelen gaan komen als dat nodig blijkt. Die kans is levensgroot aanwezig gezien de situatie in Italië en Spanje. De economische schade in de derde en vierde economie van de eurozone is enorm.

Ruzie geluwd

De ruzie over verdere steunpakketten tussen zuidelijke landen en met name Nederland lijkt enigszins geluwd. Minister Hoekstra heeft inmiddels excuses aangeboden voor zijn uitspraken over de begrotingsdiscipline in de zuidelijke landen. Die vielen slecht bij politici in Italië, Spanje en Portugal. Of dat gaat leiden tot het invoeren van de gewraakte en door anderen gewenste euro-obligaties is sterk de vraag. Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden die de economie in de zwaarst getroffen landen op de been kunnen houden. Een daarvan is het Europese Noodfonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.