Home

Achtergrond

Check verzekering en overweeg altijd uitstel aflossingen

Verzekeringen en aflossen kwamen voorbij in adviezen tijdens het webinar van Food & Agribusiness.

Check je verzekering of die nog past bij nieuwe omstandigheden als je anders bent gaan werken door corona. Dat advies kregen deelnemers van het webinar ‘Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis’ van René Veldman, Sectormanager Food & Agri bij Rabobank. “Altijd uitstel van aflossingen aanvragen indien mogelijk”, adviseerde Bart Geertsema, Senior Bedrijfsadviseur Flynth adviseurs en accountants, “Mocht het niet nodig zijn dan kun je later altijd weer extra aflossen.”

Beide sprekers gingen in op manieren om de coronacrisis goed door te komen in de vierde editie van de reeks die Food & Agribusiness organiseert gedurende de coronacrisis.

Inzicht in situatie

Veldman benadrukt het belang van inzicht in de eigen financiële situatie. Het middel om dat in beeld te brengen is een liquiditeitsprognose. Daarmee zet je de inkomsten en uitgaven in de komende maanden op een rij en weet de ondernemer beter waar hij staat. Ook als er nu nog geen financiële problemen zijn. Bij voorkeur met meerdere scenario’s met verschillende ontwikkeling van prijzen en afzet. Veldman verwees voor scenario’s naar een recente analyse van Rabobank over de effecten van corona en de vooruitzichten per sector.

Vooruitkijken

Vooruitkijken is lastig, maar moeten ondernemers wel blijven doen, benadrukte Geertsema in zijn inleiding. Hij gaf een overzicht van alle regelingen die er inmiddels zijn vanuit de overheid en banken. ‘Die werken op zich prima, maar in veel sectoren is dat lang niet voldoende’, aldus Geertsema. Sectoren die het ontzettend moeilijk hebben zijn de sierteelt, telers van fritesaardappelen en inmiddels ook de kalverhouderij en eendenhouders. Voor bedrijven die nu nog weinig merken, is het devies om ’te werken aan de liquiditeit zolang het kan.’

Lees verder onder foto

René Veldman, Sectormanager Food & Agri Rabobank. - Foto: Misset
René Veldman, Sectormanager Food & Agri Rabobank. - Foto: Misset

Uitstel van aflossingen

Tijdens het webinar kwamen diverse stellingen aan de orde. ‘Vraag altijd uitstel van aflossing aan!’ is er een van. René Veldman vind dat niet vanzelfsprekend, zeker niet in situaties waar het nu nog niet nodig is. “Aflossen is ook een soort reservering en schept ruimte voor de toekomstige investeringen en andere uitgaven”, aldus Veldman die benadrukt dat aanvragen ook altijd mogelijk is als het later toch nodig blijkt.

Een prognose geeft in ieder geval richting en eenmaal gemaakt kun je altijd bijstellen

Geertsema is het absoluut eens met de stelling en wijst op de grote onvoorspelbaarheid die er is. Altijd aanvragen dus, wat hem betreft. “Het geld moet wel tegen de plinten klotsen om het niet te doen. Ondernemers willen zelf de teugels in handen houden en dan kun je altijd later extra aflossen.”

Van de deelnemers was 60% het oneens met de stelling, 33% was het er mee eens.

Liquiditeitsprognose heeft altijd zin

Met de stelling ‘Een liquiditeitsprognose heeft geen zin, want de werkelijke situatie wordt toch anders’, was maar liefst 85% van de deelnemers het oneens.

“Dat er zaken kunnen veranderen, is een gegeven, zeker in deze onzekere tijden”, beaamde Veldman. Een prognose geeft in ieder geval richting en eenmaal gemaakt kun je altijd bijstellen. Modellen om zelf een prognose te maken voor je eigen situatie zijn beschikbaar bij Rabobank.

Heel belangrijk is in ieder geval dat een ondernemer tijdig in actie komt als het lastig gaat worden

Ook accountants kunnen dergelijke prognoses verzorgen. Geertsema benadrukte nog eens dat het in de eerste plaats voor de ondernemer zelf inzicht geeft. In de sierteelt bijvoorbeeld zijn door Flynth verschillende scenario’s doorgerekend, inclusief ‘very worst case scenario’s’, waarbij in de maanden maart tot en met mei zelfs met 0% omzet is gerekend.

Lees verder onder foto

Bart Geertsema, Senior Bedrijfsadviseur Flynth adviseurs en accountants. - Foto: Misset
Bart Geertsema, Senior Bedrijfsadviseur Flynth adviseurs en accountants. - Foto: Misset

Gezonde bedrijven overleven

‘Met de stelling ‘levensvatbare bedrijven komen de crisis door!’ was 85% van de deelnemers het eens. Ook beide sprekers konden zich er in vinden, maar wel een ‘pittige stelling’, volgens Geertsema. Heel belangrijk is in ieder geval dat een ondernemer tijdig in actie komt als het lastig gaat worden. Dat bleek ook in de financiële crisis van 2008-‘10. Het gaat sowieso heel veel geld kosten, ondanks de compensatie die nu vaak lang niet toereikend is voor de financiële schade.

Volgens Veldman is er nu wel een heel andere situatie ontstaan voor in ieder geval een deel van de bedrijven. Levensvatbaar voor en na de crisis kan er anders uitzien. De manier van werken gaat in sommige sectoren heel anders worden. Afzet gaat veranderen en zolang de maatregelen er zijn, geldt dat in het bijzonder voor recreatie, horeca en evenementen.

Webinar terugkijken

Het bovenstaande is een greep uit de informatie uit het webinar ‘Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?’ van 23 april 2020. Alle webinars zijn terug te kijken op Food & Agribusiness.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.