Home

Achtergrond

Bierbostel alsnog wat goedkoper

De bierbostelprijs is onder druk gekomen en daalt deze week.

Aan het veevoederfront deze week enkele schermutselingen. De voeraardappelen blijven een punt van zorg. In theorie zijn er zeer veel beschikbaar voor de veevoersector.

Telers houden aardappelen vast

Echter, omdat het hoe en waarom van de overheidssteun aan de fritesaardappelenverwerkende sector nog steeds niet duidelijk is, houden de Nederlandse telers voorlopig hun aardappelen nog vast. De aanvoer is daarom mondjesmaat. Overigens is er wel Belgisch aanbod. Aardappelsnippers zijn niet ruim voorhanden, maar gezien de abominabele stand van zaken in de kalvermesterij heeft die sector beduidend minder vraag naar snippers voor voederdoeleinden. De markt is in evenwicht.

De aanvoer van tarwegistconcentraat stagneert, de prijs is vooralsnog vast. Omdat biergist duurder wordt, kan extra vraag uit de varkenshouderij de prijs van tarwegistconcentraat wel opdrijven. Dit soort eiwitrijke bijproducten tendeert duurder.

Prijs bierbostel daalt

De bierbostelprijs is onder druk gekomen en daalt deze week. In een ‘normaal’ seizoen wordt er vanaf maart bij de melkveehouders het nodige volume op voorhand verkocht en daarna in bulk geleverd voor opslag in sleufsilo’s. Vanwege de coronaperikelen is dat nu in het geheel niet gebeurd.

Tel daarbij op het gegeven dat de marktprijs de afgelopen weken hoog stond en heel dicht tegen de voederwaardeprijs aan schurkte, en het is verklaarbaar dat de nodige bostel-klanten het even voor gezien hielden. Dit alles ondanks de duidelijk mindere productie van brouwerijen en daardoor beperkte aanvoer van bierbostel. De prijs daalt met € 0,10 per procent droge stof, dat is circa € 2,00 per ton.

Snijmais en kuilgras duur

Goede kwaliteit snijmais blijft schaars en duur, de prijs hangt uiteraard af van de gehaltes. Kuilgras idem dito, dit gaat van de hand voor € 50 tot € 70 per ton. De handel in hooi en stro loopt rustig door.

Prognose: prijzen gelijk.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.