Home

Achtergrond 1 reactie

Recorddieptes en stijgingen voor olieprijs

De olieprijs maakt turbulente tijden door. Een recordwinst van 24% in 24 uur en een nieuw dieptepunt tekenen de afgelopen week.

Woensdag kelderde de prijs van een vat Amerikaanse olie. WTI Crude zakte naar $ 20,37, een verlies van bijna een kwart ten opzichte van een dag ervoor. Volgens de marktdata van de Dow Jones is dit bedrag, gecompenseerd voor inflatie, de laagste notering voor een vat olie sinds maart 1999. De globale benchmark voor de oliemarkt, Brent Oil, noteert op datzelfde moment een dieptepunt van $ 26,66 voor een vat ruwe olie.

Lees verder onder de grafiek.

Sterkste eendaagse stijging Amerikaanse olieprijs

Een dag later ging de curve radicaal de andere kant op. De prijs voor Amerikaanse olie kende donderdag zijn sterkste eendaagse stijging ooit. Een vat Amerikaanse olie werd in een etmaal 24 % meer waard, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zinspeelde op ingrijpen in het olieconflict tussen Saudi-Arabië en Rusland. Trump liet weten een compromis na te streven tussen de 2 kemphanen. “Als het juiste moment daar is, ga ik me ermee bemoeien”, voegde hij daaraan toe.

De wereldwijde maatregelen om mensen thuis te houden zorgen voor een stuk minder vraag naar olie. Vrijdag kondigde de Amerikaanse staten Californië en New York thuisblijfmaatregelen voor haar inwoners aan. Op dat nieuws reageren de olieprijs wederom met een sterke daling.

Amerika legt grotere voorraden olie aan

Begin van deze week is het sentiment op de markt iets positiever. De Amerikaanse overheid heeft aangegeven een grotere voorraad olie aan te leggen en er zijn plannen voor steun voor Amerikaanse bedrijven door de federale overheid. Brent noteert dinsdagochtend $ 30,45 per vat. Dat is minder dan de helft van het bedrag dat aan het begin van het jaar gerekend werd voor een vat ruwe olie uit het Midden-Oosten.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Eén reactie

  • aadje93

    Brent is olie uit de Noordzee als maatstaf, niet het midden oosten 😉

Of registreer je om te kunnen reageren.