Home

Achtergrond 13 reacties

Onderzoek: emissiedata RIVM onjuist en niet volledig

De emissiedata over stikstof en ammoniak van het RIVM zijn ongeschikt voor het maken van goed beleid dat recht doet aan alle sectoren.

Vooral op lokaal niveau bieden de emissiecijfers weinig zekerheid.

Die conclusies trekt zelfstandig onderzoeker Evert Mouw op basis van een groot aantal emissiegegevens die het RIVM eerder dit jaar vrijgaf. Die kwamen vrij op basis van de uitkomst van een kort geding aangespannen door de stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. Beide stichtingen zijn ook bezig met onderzoek naar de juistheid van de emissiegegevens en daarop gebaseerde uitkomsten die een belangrijk onderdeel zijn van het stikstofbeleid.

Gegevens niet juist en volledig

Mouw concludeert onder meer dat de gepubliceerde emissiegegevens niet altijd juist en volledig zijn. Bijvoorbeeld omdat de uitstoot van de industrie niet altijd goed in beeld is. De emissiedata zijn mogelijk wel geschikt als invoer voor het zogenoemde OPS-model. Daarmee worden berekeningen gemaakt over de neerslag (depositie) van stikstofverbindingen zoals NOx en ammoniak, bijvoorbeeld op natuurgebieden. Op macroniveau zijn de stikstofemissies redelijk goed in beeld volgens Mouw. Hij baseert dat onder meer op basis van vergelijking van de RIVM emissiegegevens met andere bronnen zoals satellietbeelden en concentratiekaarten van het RIVM.

Meetstation van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Foto: ANP
Meetstation van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). - Foto: ANP

Rotgers focust op depositie

Volgens Geesje Rotgers, een van de onderzoekers van Mesdagfonds en Stikstofclaim, is er in het beginstadium van het onderzoek contact geweest met Mouw. Anders dan bij Mouw, die zich richtte op de emissiegegevens zelf, ligt bij het onderzoek van Rotgers de focus op het neerslaan (depositie) van stikstof.

Resultaten van het onderzoek van het Mesdagfonds en Stikstofclaim worden gepresenteerd op 20 februari. Het onderzoek heeft een grote lading gekregen in overleg tussen het Landbouw Collectief en de regering.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Waar is de link naar het rapport...... want er staat veel meer in als wat wim hier snel schrijft.

 • 112

  kleine boer

  <>

 • Wim Esselink

  Link naar het rapport via het rode woord conclusies boven in artikel.

 • kleine boer

  Dank je Wim nu werkt ie opende straks niet

 • stormwind

  Op macroniveau zijn de stikstofemissies redelijk goed in beeld volgens Mouw. Volgens mij rekent RIVM naar een uitkomst toe die klopt met de satelliet kaarten door hier en daar te plussen en wat ze niet plaatsen kunnen valt onder onbekend!

 • Henk.visscher

  Laten ze zo snel mogelijk de emmisie,s van de industrie in kaart brengen wedden dat de landbouw en de industrie dan niet ver meer uit elkaar liggen.(want 20 februari gaat de landbouw ook weer verder dalen dan die 46 procent)
  Gaan ze dan ook de industrie vlak bij naruragebieden uitkopen, en de meest vervuilende bedrijven verplichten tot reductie?

 • gjh

  We weten toch wat het RIVM zegt niet klopt. De boel bedonderen lukt ze aardig !!!

 • Kleine huiskavel

  Ik mis helaas tot nu toe in alle raporten het feit dat stikstofoxiden veel schadelijker voor de natuur is dan amoniak.
  En dat geld daarnaast ook voor de volksgezondheid!

 • Alco

  Visscher. Het gaat niet om de 46 %. Als dit terug gebracht naar 10 % wordt het nog gezien als probleem.
  Het gaat om wat er van in de natuur terecht komt.

 • veldzicht

  Maakt niets uit,als blijkt dat stikstof toch geen probleem is hebben ze wel weer iets anders wat de natuur kapot maakt.Uiteraard veroorzaakt door de boeren,kost wat kost die moeten voor een groot deel verdwijnen.

 • boer a

  Als binnenkort CO2 weer heel belangrijk wordt is extra stikstof heel nuttig want dan groeit alles beter, ook in de natuurgebieden, en wordt er veel meer CO2 vastgelegd.

 • Mtswi

  Staat in dat rapport ook op welke afstand ammoniak van de bron neerslaat?
  Heb dit nog nergens gelezen.

 • Peerke1

  En wat te denken van de Amercentrale die Zelfs van Rik Grasshof 82.000 kg Ammoniak en de bijbehorende CO2 kreeg een dag voor de uitspraak van de Raad van State. Koehandel zie nieuws van vandaag.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.