Home

Achtergrond 2 reacties

Olieprijs op laagste punt in dertien maanden

De olieprijzen blijven onder druk staan vanwege de tanende vraag naar de grondstof door zorgen over het coronavirus.

De prijzen voor olie zagen afgelopen vrijdag een vijfde weekverlies op rij. Door maatregelen om het oprukkende virus in te dammen, ligt onder meer de Chinese economie grotendeels plat. Aan het begin van deze week noteerde de olieprijs het laagst sinds dertien maanden. Dinsdagmiddag 11 februari noteerde Brent, de internationale benchmark voor de oliemarkt, een bedrag van $ 54,51 voor een vat ruwe olie. Amerikaanse tegenhanger WTI Crude staat op $ 50,61 per vat.

Extra productieverlagingen

De olieprijzen toonden afgelopen donderdag herstel in de hoop dat oliekartel OPEC en zijn bondgenoten binnenkort met steunmaatregelen komen. De olieproducerende landen praten momenteel over extra productieverlagingen om daarmee de prijzen te stutten. De olieprijzen zijn recent fors gedaald vanwege de problemen rond het coronavirus.

Olieprijzen zo’n 20% lager

De landen zijn eerder dan gepland bijeen. De vrees dat het coronavirus de mondiale vraag naar olie hard zou raken, zette de olieprijzen zo’n 20% lager dit jaar. De Chinese economie ligt goeddeels plat door overheidsmaatregelen om de verspreiding van het Wuhan-virus tegen te gaan. Zo werden onder meer veel vluchten geschrapt.

Houding van Rusland

Volgens marktkenners staan de OPEC-landen en bondgenoten als Rusland (OPEC+) op het punt om de productie verder in te dammen. Het grootste struikelblok blijft de houding van Rusland, die nog geen heil ziet in verdere verlaging van de productie.

Dieselprijzen

Deze blijvende dalende trend is ook voorzichtig te zien in de dieselprijzen. De adviesprijs van Shell voor een liter diesel is ruim 8 cent lager dan een maand geleden, toen de olieprijzen een relatieve piek lieten zien.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Laatste reacties

  • farmerbn

    Gaat de N- prijs uit bv KAS nu ook 20% naar beneden?

  • bankivahoen

    En benzineprijs is nagenoeg stabiel. Een jaar geleden was de benzine ruim 10 cent goedkoper bij deze huidige olieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.