Home

Achtergrond

KAS € 3 goedkoper dan vorig jaar

Het is rustig op de kunstmestmarkt. Vraag en aanbod zijn beperkt. Alle prijzen liggen beduidend lager dan begin 2019.

De kunstmestmarkt zit in een traditionele tussenfase. Handelaren hebben hun posities ingenomen en de dekkingsgraad is voldoende. Tegelijkertijd hebben akkerbouwers en veehouders geen haast. Het is nog even wachten op de eerste kunstmestgift. Al lijkt die, door het ontbreken van vorstperiodes, net als vorig jaar vroeg te zijn.

Kunstmest bleef lange tijd in prijs gelijk, maar eind december was er toch opeens een (behoorlijke) prijsdaling. KAS nutramon (los) werd € 0,90 goedkoper en kwam zo uit op een notering van € 22,90 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto).

KAS-prijzen in lijn met marktbeeld

Door de daling zijn de KAS-prijzen weer enigszins in lijn met het marktbeeld; de stikstofprijzen stonden wereldwijd namelijk toch wel onder druk. In de afgelopen 1,5 maand is echter niets meer aan de KAS-prijs veranderd. Met de huidige € 22,90 per 100 kilo is de meststof maar liefst € 3 goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd.

Voorlopig zal er ook niet veel aan de prijs veranderen. Vraag en aanbod zijn zeer beperkt. Er ligt eerder een lichte prijsdaling voor de hand. Dat heeft vooral met de factoren energie en kostprijs te maken. Zo werd olie in de afgelopen maand fors goedkoper. De prijs van een vat ruwe Brent-olie daalde van omgerekend € 62 naar € 52.

Kali laat nagenoeg hetzelfde patroon als KAS zien. Kalizout 60% werd eind december € 0,50 goedkoper en bleef sindsdien steken op een niveau van € 32,70 per 100 kilo.

Kali-prijs zal op lange termijn dalen

Daarmee is kali een halve euro lager geprijsd dan in februari 2019. Het aanbod van kali lijkt wel iets groter te zijn dan de vraag. Op de langere termijn zal de kali-prijs wat verder gaan zakken.

Voor Tripel superfosfaat geldt dat vraag een aanbod behoorlijk in balans zijn. Na een flinke prijsdaling in juli en oktober is er niets meer aan de prijs veranderd. Tripel superfosfaat noteert € 37,70 per 100 kilo. Dat is wel € 3,20 minder dan vorig jaar rond deze tijd.

Prognose: stabiele KAS-prijzen.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.