Home

Achtergrond 4 reactieslaatste update:28 feb 2020

ECB-geldkraan gaat verder open

De geldkraan van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat verder open om de economische gevolgen van de Corona-uitbraak op te vangen.

Dat verwachten meerdere financiële analisten. Een verdere verruiming zou zich daarbij specifieker dan nu kunnen richten op het opkopen van bedrijfsobligaties. Op die manier kunnen bedrijven geholpen worden die in de problemen raken door het steeds verder oprukkende virus.

Rente nog verder omlaag

De grotere geldhoeveelheid komt bovenop de verwachting dat de nu al lage rente nog verder omlaag zal gaan. Het coronavirus verlamde in eerste instantie vooral de Chinese economie, die geldt als de belangrijkste producent van producten voor bedrijven en consumenten over de hele wereld. Inmiddels wordt duidelijk dat het ook voelbaar wordt in de Europese voorraadschappen van fabrikanten en winkels, inclusief webshops.

Reacties van overheden

Beurzen maken jojo-bewegingen in verband met nieuws over nieuwe uitbraken, en zijn inmiddels fors gedaald. Er wordt met argusogen gekeken naar de reacties van overheden. Zo heeft president Trump na eerdere aarzeling inmiddels zijn vice-president Mike Pence benoemd als coördinator van de Amerikaanse corona-aanpak. De ECB heeft tot nu toe aangegeven dat het scenario’s heeft klaarliggen, en dat directe acties nog niet nodig zijn.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Donderdag 9 april om 15 uur gaan Food&Agribusiness samen met CBL en ABN Amro in op het effect van de coronacrisis op de afzetketen. Meld je nu gratis aan voor het webinar en stel alvast je vragen: Foodagribusiness.nl/weekly-webinar

Laatste reacties

 • farmer135

  Eigenlijk heeft de europese centrale bank de opdracht de waarde van de euro te waarborgen en niet om de economie te stimuleren. Hiervoor wordt steeds meer geld in de economie gepompt waardoor hyperinflatie op de loer ligt. Men heeft heeft van het verleden niet veel geleerd.
  Helaas zal mevrouw Legarde de strategie van haar voorganger onverminderd voortzetten.

 • ed12345

  Geld dat geen rente opbrengt Dat is in het verleden nog niet vaak vertoont
  Zoveel van onze sociale zekerheden zijn op kapitaalsvermeerdering door rente gebaseerd Neem alleen de pensioenen maar en vroeger het ziekenfonds En vergeet niet Door de uitzonderlijk lage rente bij hypotheken vastgoedprijzen de pan uit springen De luchtbel zal toch een keer klappen

 • Vhouder

  ze zijn bang dat de aandeelhouders wat geld verliezen met hun gespeculeer een boer die voor zijn geld werkt mag van hun alles verliezen

 • Attie

  Ben benieuwd wat de nieuwe jaarrente straks wordt, of misschien een schouderklopje voor de goede oppas..??🤔

Of registreer je om te kunnen reageren.