ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 15 reacties

De strijd om de boerenstem is los

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen naar verwachting pas over een jaar zijn, is de strijd om de boerenstem in volle gang. Het boerenprotest in Den Haag, had wat weg van een verkiezingsdebat.

Duizenden boeren die zó ontevreden en boos zijn op het huidige beleid dat ze de trekker starten en naar Den Haag gaan om actie te voeren. Voormannen van het organiserend comité die de gevestigde orde roepen om de stekker uit het kabinet te trekken. Het lijkt een droomscenario voor politieke partijen die op zoek zijn naar stemmers. Ze worden immers op een presenteerblaadje aangeboden.

Maar daar trapte het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) niet helemaal in. De organisatie was selectief bij het uitnodigen van sprekers voor de actie op 19 februari. PVV-leider Wilders werd zelfs geweigerd. Dat gebeurt hem niet vaak.

Inzet van het CDA voor de boeren

FDF nodigde wel nadrukkelijk CDA uit om verantwoording af te leggen over hun beleid. De boeren zijn zeer teleurgesteld in de partij die van oudsher wordt gezien als dé boerenpartij, maar toch het voorstel van het Landbouw Collectief om de stikstofproblematiek op te lossen niet volledig steunt. De toon richting de CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels was duidelijk: jullie zeggen wel op te komen voor de boeren, maar doen vervolgens iets anders.

Geurts probeerde nog uit te leggen dat hij niet alleen keuzes maakt voor boeren, maar dat CDA ook voor belangen van andere burgers opkomt. Met de enkele concrete punten waar hij zich hard voor maakt: een compensatie voor hogere kosten, krijgt hij de boeren niet tevreden.

Ook Von Martels kon niet meer doen dan weinig concrete beloften: hij zegde toe niet te zorgen voor een halvering voor de veestapel, maar een verdubbeling van de inzet van het CDA voor de boeren. Dat klinkt leuk, maar dat is niet waar de boer op zit te wachten.

Als u nog langer praat, komen de verkiezingen nog sneller dichterbij en wordt de praat alleen maar mooier

Niet meer dan mooie woorden

Dat de banden tussen FDF en Forum voor Democratie warm zijn, is duidelijk. Thierry Baudet én Theo Hiddema kregen het woord, maar hadden inhoudelijk ook niets anders te melden dan mooie woorden voor de hardwerkende boeren én dat het stikstofprobleem niet bestaat.

FDF-er Jeroen van Maanen was ook naar hen toe kritisch: zet de mooie woorden eens om naar beleid. De bijdrage van FvD verzandde in verkiezingspraat. Volgens Baudet kan hij alleen iets veranderen als zijn partij groot genoeg is. Van Maanen kapte Theo Hiddema zelfs af. “Als u nog langer praat, komen de verkiezingen nog sneller dichterbij en wordt de praat alleen maar mooier. We hebben een oproep aan u: maak het waar, maak het waar!”

Opvallend is de kritische houding van FDF richting de PVV. De partij was uitgenodigd, maar reageerde niet. “Toen onze Prins Carnaval Geert Wilders vandaag alle boeren en alle camera’s zag, dacht hij toch maar even op het podium te springen. Daar hebben we geen behoefte aan. Maar we kunnen misschien toch even lawaai maken, dat Geert in zijn kantoor hoort dat hij even consequenter moet handelen en beter zijn best moet doen voor de landbouw”, aldus Van Maanen.

Meer gezond boerenverstand in de Kamer

‘De meisje voor de landbouw’ Caroline van der Plas en Femke Wiersma gaan met de nieuwe partij BoerBurgerBeweging ook een gooi doen naar een zetel in de Tweede Kamer. Ze willen meer gezond boerenverstand in de Kamer. Ze mochten hun eerste verkiezingsspeech ook houden voor de actievoerende boeren.

De onvrede over het huidige beleid onder boeren is groot. 83% van de veehouders heeft geen of weinig vertrouwen meer in het huidige kabinet, zo blijkt uit een enquête die Boerderij samen met EenVandaag hield onder 1.423 veehouders.

Vertrouwen in Schouten

En dan doet landbouwminister Carola Schouten nog relatief goed: 24% van de ondervraagden zegt nog veel of redelijk wat vertrouwen in haar te hebben, in het hele kabinet is dat slechts 15%, in premier Rutte 22%.

Uit de enquête blijkt dat veehouders vinden dat CDA, SGP en Forum voor Democratie het beste opkomen voor de boeren in de Tweede Kamer. PVV en VVD scoren hier opvallend slecht met 8 en 9%. De helft van de veehouders heeft interesse in de een nieuwe BoerBurgerBeweging.
De boeren zijn voor politieke partijen een interessante groep geworden voor de verkiezingen. Het belooft een stevige strijd.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Wie had dat ooit gedacht dat dat handje vol boeren en boerinnen nog eens interessant zou worden voor de politiek.

 • Alco

  Ik denk dat BBB nog weleens voor een grote verschuiving kan zorgen.

 • Bennie Stevelink

  Dat FDF kritisch is over de PVV verbaast mij niets. De PVV vist namelijk in dezelfde kiezersvijver als FvD en is daarmee een concurrent.

 • Bennie Stevelink

 • mariapeel

  Als cda de boeren kiezer wil behouden zullen ze de stekker er snel uit moeten trekken anders worden ze niet meer serieus genomen 😳😳😳

 • mariapeel

  Als cda de boeren kiezer wil behouden zullen ze de stekker er snel uit moeten trekken anders worden ze niet meer serieus genomen 😳😳😳

 • Het CDA heeft mijn stem al lang niet meer. Van mij mag morgen de stekker eruit.

 • Drikus Dekker

  Ach die Bennie van achter z,n L.T.O bureau,F.D.F de zelfde kiezers vijver als P.V.V...CONCURRENT VOOR ELKAAR !!!! Man word eens wakker,tot nu toe maakt F.D.F hun beloftes wel waar en Wilders niet!!!!zo is het wel...En verders maakt niemand in dat stinkende Den Haag iets klaar ....veel gelul maar geen daade nog steeds op alle fronten . Want sinds gisteren zit iedereen blijkbaar in zijn grot want je hoort niks !!! Ja prinses Schouten schrapt noodwet stikstof en richt natuurbank op👑😇😊 volgende bult ellende .wat een land wat een regering wat een k..zooi.😢😢😢

 • ENDE902

  Natuurbank: eerst geld storten om later iets voor de natuur te doen.
  PAS: alvast rekenen met toekomstige natuurverbetering.
  Ik zie geen verschil tussen beide, op het ministerie blijkbaar wel.

 • anton1937

  Of het kabinet de rit uitzit is zeer twijfelachtig,D66 wil meer geld voor de EU,De VVD en het CDA zijn tegen,nog los van de hele stikstofdiscussie. Het CDA wil terecht minder stikstof voor de landbouw omdat ammoniak van de veehouderij bijna de natuurvriendelijke raakt en vliegtuigen wel,de VVD wil mijnder stikstof voor de luchtvaart omdat Schiphol niet mag uitbreiden en Lelystad er nooit komt. D66 is een dwingelandij club en zal veel moeten dulden,doen zij dat niet dan valt het kabinet. Het CDA is de enige club waar de boeren op kunnen vertrouwen

 • bankivahoen

  Anton1937, jij woont zeker niet in Brabant als ik zo je laatste zin lees.

 • Gebageit

  Ik ben absoluut geen fan van dit kabinet, maar je moet niet denken dat het na de verkiezingen beter gaat worden , mensen stemmen steeds extremer zo wel links als rechts en die volksvertegenwoordigers die bij die partijen zitten staan niet open voor andere meningen. Dus voor het zelfde geld hebben we straks een linkse coalitie! Nederland is alleen gebaad bij een brede volkspartij (CDA) die alle belangen wil dienen. Het enige land die dat nog heeft is Duitsland, en daar gaat het "nog" goed zo lang merkel er nog zit!

 • Gebageit

  Bankivahoen, ik wel en waarom is het daar extreem slecht klimaat voor de boeren ,het cda is voort te klein.

 • anton1937

  Bankviahoen, ik woon gelukkig in Brabant

 • Bolder01

  Als er wat moet veranderen dan moeten wij anders gaan stemmen het c.d.a & v.v.d & cu& enz enz beloven voor de boeren op te komen JA.JA. het begint nu al weer verkiezings PRAAT,,, masaal op sgp of therry maar die moet het ook nog maar waar maken we wachten het maar af🤔

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.