Home

Achtergrond 20 reacties

Acties van boeren voor alternatief stikstofbeleid

Boeren zijn de mooie woorden van politici zat. Farmers Defence Force (FDF) riep politici van CDA, FvD en PVV tijdens de actie in Den Haag op om daden te voegen bij hun mooie woorden en om het plan van het Landbouw Collectief uit te voeren.

Duizenden boeren uit heel Nederland kwamen woensdag 19 februari met en zonder trekker naar Den Haag voor de actie tegen het stikstofbeleid. De meeste boeren hadden gehoor gegeven aan de oproep van FDF om niet met hun trekker via de snelweg naar Den Haag te rijden. Op meerdere plekken werden boeren die toch over snelwegen reden van de weg gehaald en beboet.

Lees ook: Alles over het boerenprotest

Kamerleden CDA krijgen wind van voren

Na twaalven start het inhoudelijke programma. Alleen Kamerleden van CDA en FvD komen op het podium aan de Koekamp in Den Haag. CDA‘ers Jaco Geurts en Maurits von Martels krijgen de wind van voren van het publiek, omdat ze naar hun mening als boerenpartij te weinig opkomen voor de boeren.

Voorzitter Mark van den Oever roept het CDA op de stekker uit het kabinet te trekken, waarna hij luid applaus krijgt. Geurts zegt dat het CDA opkomt voor de boeren, maar ook voor burgers, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een huis. De politicus zegt toe dat hij vindt dat wanneer de voerkosten voor boeren stijgen als gevolg van de voermaatregelen, dat de overheid dit moet compenseren.

Ook verwacht CDA-Kamerlid Geurts dat het stikstofbeleid wordt aangepast als de resultaten van het onderzoek van het Mesdagfonds naar het stikstofrekenmodel van het RIVM wordt bekendgemaakt. Dit wordt donderdag 20 februari gepresenteerd.

Partijgenoot Von Martels zegt dat hij tegen halvering van de veestapel is, maar wel kan toezeggen dat de inzet van het CDA om tot een goede oplossing te komen zal verdubbelen.

Geen podium voor PVV

De PVV is ook uitgenodigd, maar organisator Jeroen van Maanen geeft de partij uiteindelijk geen podium. Eerste reageerde de partij dat ze niet wilde komen. “Toen Geert Wilders in de gaten kreeg dat er veel camera’s waren, wilde hij wel komen. Daar passen we voor”, zegt Van Maanen. Hij roept de aanwezige actievoerders wel op om wat extra herrie te maken om Wilders op te roepen om niet alleen mooie woorden te spreken, maar ook om beter zijn best te doen voor de boeren.

Thierry Baudet herhaalt: er is geen stikstofprobleem

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie herhaalde op het podium zijn standpunt dat er geen stikstofprobleem is, maar alleen een papieren probleem. Baudet prijst de actiebereidheid van de boeren, omdat ze strijden voor een ander beleid. “Dat doen wij ook”, voegt hij er aan toe. FDF‘er Jos Ubels snapt dat FvD naar de boeren komt om stemmen te winnen. “Maar we houden je ook aan je mooie woorden, anders komen we ook terug.”

Belangenorganisaties roepen op tot eenheid

Vertegenwoordigers van de verschillende belangenorganisaties roepen vooral op om alle partijen in de landbouw bij elkaar te houden en samen de strijd aan te gaan. Jeroen van Maanen prijst het Landbouw Collectief en de inzet van voorzitter Aalt Dijkhuizen. Boeren geven hem een luid applaus.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force op de Koekamp in Den Haag tijdens de demonstratie op 19 februari tegen het stikstofbeleid van het kabinet. - Foto: ANP
Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force op de Koekamp in Den Haag tijdens de demonstratie op 19 februari tegen het stikstofbeleid van het kabinet. - Foto: ANP

Van den Oever wil excuses van Rutte en Schouten

Bij de afsluiting van het podiumprogramma geeft FDF-voorzitter Mark van den Oever premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten tot 15.00 uur de tijd om excuses aan te bieden voor hun landbouwbeleid. Als ze dat niet doen, ‘gaan we optoeren en gas geven’, zegt de voorzitter. Nadat het ultimatum is afgelopen en Schouten niet naar het actieterrein is gekomen, zegt hij: “Dan zullen we maar even bij Schouten op bezoek gaan. Ik heb hier een stapeltje met stickers, neem er allemaal 1 of 2, dan gaan we die even bij haar op de deur plakken.”

ME houdt honderden boeren tegen

Een groep van honderden boeren loopt naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met stickers in de hand. De politie houdt de groep tegen, midden op de Bezuidenhoutseweg voor het overheidsgebouw. Tientallen agenten, waaronder ook ME, met busjes, paarden en blaffende honden blokkeren de weg.

Van den Oever probeert nog met een tiental boeren in zijn kielzog om te lopen, maar wordt ook daar tegengehouden door de ME. De politie maant de groep met megafoons om terug te lopen en dreigt daarbij geweld te gebruiken. Er wordt ten minste een aanhouding verricht. Na een minuut of 20 is de Bezuidenhoutseweg leeg en vertrekken de meeste trekkers van De Koekamp.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Al lang genoeg gewacht en gepraat , ze doen er niks mee dus dan maar veel hardere acties

 • Henk.visscher

  Jongens jullie hebben op een geweldige manier actie gevoerd, en jullie hebben gelijk het word tijd dat het CDA overgaat van woorden naar daden.
  Alle christenen onder ons maak nadat het mesdag de cijfers bekend heeft gemaakt duidelijk aan de C.U dat je niet kunt doorgaan met zulk een grote leugen.
  Als je een beetje geweten hebt, dan kun je niet met jezelf in het reine zijn.

 • Firma Vellenga

  Goed gedaan boeren, je laten zien, je laten horen, netjes gedragen Nu afwachten hoe ze morgen gaan reageren morgen desnoods gaan de thuisblijvers volgende week bij geen gehoor. Er was helaas wel weinig media aandacht dit keer. Hoop dat we de aandacht wel krijgen morgen. Nog mooier zou het zijn als CDA de stekker er uit trekt.

 • Gat

  Cda moet stekker uit coalitie trekken. Dan winnen ze veel stemmen onder de boeren en burgers.

 • Bennie Stevelink

  Het CDA is een middenpartij. De echte CDA-er vindt voedselzekerheid belangrijk en dat het voedsel ook betaalbaar is voor mensen met een kleine beurs. Tegelijk vindt de echte CDA-er rentmeesterschap voor de aarde ook belangrijk. Deze twee belangen moeten zoveel mogelijk met elkaar verenigd worden, wat best moeilijk is.
  De echte CDA-er voelt zich niet thuis bij GroenLinks omdat die geen belang hecht aan voedselzekerheid. Het is een Holodomor-partij. Daarnaast voelt de echte CDA-er zich ook niet thuis bij FvD omdat die spuugt op rentmeesterschap voor de aarde.

  Als het CDA zich zou laten dwingen tot aansluiting bij FvD zal meer dan de helft van het CDA de partij aan de linkerkant verlaten. Er kan bij de verkiezing een linkse meerderheid ontstaan die zich niets gelegen laat aan de boeren en de voedselzekerheid. Het is heel belangrijk dat het CDA een middenpartij blijft om een linkse meerderheid te voorkomen.

 • Drikus Dekker

  Op en top deze dag respect voor F.D.F en alles er om heen !!! Mag gemeld worden ook het gedrag van deelnemende tractors was supers te noemen. Jammers dat de overheid deze morgen toch nog effe een Boer bij Teuge zo moest behandelen 😢😢. Verders viel mij op dat er genoeg M.E Was om eventueel de boertjes aan te pakken,en een compleet leger van politie.als er in gebroken word kun je zelfs niet bellen maar om Rutte te bewaken trekken we alle remmen los...meen ik echt vond het een te zieke film die de politie op voerden (die liepen toch ook te janken)te weinig personeel / onder betaald maar onder tussen wel de stoere Cowboy uithangen .kortom kort samen gevat :DIK TROTST OP DE BOER MANNEN/VROUWEN HET WAS OP EN TOP 👍👍👍

 • kleine boer

  FDF 👍👍maakt de boer weer trots

 • Drikus Dekker

  Uh Bennie bunt ie oak uh weest ?? Heb oe nie zien doar . Nou nie weer gaan janken over het C.D.A was waarheid wat er deze middag is verteld!!!! En vond dat onze F.D.F ZEEUW een perfect goed verhaal had.dat laat maar weer eens zien en horen dat er totaaaal niks van deugt in dit zo zieke landje !!!

 • Bennie Stevelink

  @Drikus, hoe voorkomen wij dat bij de volgende verkiezingen een linkse meerderheid ontstaat?

 • boerderij12

  @bennie door rechts te stemmen

 • Drikus Dekker

  Goeie boerderij 12,maar ben je nou geweest of echt niet ???

 • drikhend

  Beste Bennie of je door de kat of de hond gebeten wordt het doet alle twee pijn . Zoals de partij v d Arbeid de partij voor arbeider was . Was het CDA voor de boeren . De arbeider is geplukt onder toezicht van de partij vd Arbeid . En de boer wordt geplukt onder toezicht van het CDA . Ze zitten er uiteindelijk allemaal voor hun eigenbelang . Een PVV of Forum v Democratie komen ook alleen maar voor eigen gewin zogenaamd voor de boer op . Maar zolang je daar meer kunt halen als boer of burger moet je daar zijn . De inzet om de landbouw en veehouderij aanbanden te leggen en uiteindelijk de nek om te draaien is ingezet . En de gevestigde orde in Den Haag veranderd niet alleen door verkeizingen die anders uitpakken . Het machtig ambtenaren apparaat heeft ook meer invloed dan dat je denkt zij zijn adviseur en hebben de kennis in huis om regeltjes en wetten toe te passen . En moeten de politiek adviseren . Daarbij speelt natuurlijk ook hun persoonlijke mening een rol bij .En de lobby van natuur , bouw enz. niet te vergeten . Denk maar niet dat een CDA of wie dan ook dit zomaar doorbreekt .En dan hebben we het nog niet gehad over eerlijk en open handelen bij het versrtekken van gegevens en het uitleggen daarvan door onderzoekers en een overheid .

 • Maas1

  Het was een mooie dag,met emotie op de bühne en terrecht het zijn onze bedrijven, levenswijze en de gezinnen die daar achter staan en in leven.
  Vind de opmerking van Marc terrecht dat wij meer willen weten van het denk patroon van filosoof Paul Cliteur die zich inzet voor dierenrechten en actief was voor de PvdD en nu in de eerste kamer actief is voor FvD. Baudet kan dan wel schitteren op de bühne vandaag door zijn aanwezigheid,in het debat over stikstof schitterde hij door zijn afwezigheid.

  Ben benieuwd wat het morgen wordt.

 • Renate

  Het was een fantastische dag daar in Den Haag. Alle lof voor FDF! Een keigoed programma.
  Ook ik heb Bennie niet gezien.... Hij weet niet wat er gisteren op het podium is gezegd, want dat komt niet in de media. Het CDA is slap. En rentmeesterschap? Op dit moment hechten ze geen waarde aan de boer. Waarom heeft cda dan ingestemd met Ceta?

 • Bennie Stevelink

  Ik heb gistermiddag mijn tijd nuttiger besteed met het schrijven van een opinie voor Nieuwe Oogst. In dit artikel leg ik uit waarom het oliedom zou zijn als het CDA uit het kabinet zou stappen en zich zou aansluiten bij FvD. Ook voor de boeren zou dat zeer slecht kunnen zijn.
  Het artikel wordt deze week en anders volgende week geplaatst.

 • Renate

  Bennie, ik maak uit jouw verhaal op dat je de C van het CDA hoog in het vaandel hebt.
  Daarom snap jij het volgende ook wel. Vanaf de Koekamp keek ik gisteren op het gebouw Babylon. Kwam bij mij de overeenkomst met koning Nebukadnezar sterk naar voren. Een koning met vele tovenaars en waarzeggers in zijn rijk.
  Den Haag = Babylon.
  Er is geen plaats meer voor het Christendom. Maar omdat iedereen toch een god wil aanhangen, sluit men de afgod islam en natuur/milieu in de armen. Wie de tovenaars en waarzeggers zijn kan je zelf wel invullen.

 • kleine boer

  Bennie wat jij oliedom vind is voor een ander wijsheid. Ik heb nog steeds geen antwoord of lto aangestuurd heeft op het onderzoek van het mesdagfonds.... denk dat de leden van lto ook na vandaag denken oei dat had ik van lto verwacht dit zijn onze belangen.....

 • @123

  Kleine boer, denk dat de leden vanmiddag zeggen ipv dat de boeren een stikstofprobleem hebben ,heeft Calon een voorzitters probleem.

 • Henk.visscher

  Mooie woorden Renate, we strijden niet tegen vlees en bloed, maar tegen de elite van deze wereld

 • Drikus Dekker

  Bennie olie dom ??? Hoe verzinnen jullie dit ???? Tis een L.T.O SPROOKJES PRINS !!! Kon op een ander forum niet reageren die waar hij onze strijder die uit zijn tractor werd geramd,nog effe fiks afbrand.als L.T.O kom je toch op voor de Boeren of ben ik nu helemaal ??? Meen ik beste Bennie je moet je kapot schamen !!!! Ga daar maar eens over na denken ......erg jammers dat mensen als jij in dit boerenwereldje rond dwaalen....

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.