Home

Achtergrond 6 reacties

Vraagtekens bij herkomst Noorse wolven

De Noorse boerenbond (NBS) gelooft niet dat wolven op natuurlijke wijze teruggekeerd zijn, zoals de overheid beweert. En of inheemse wolven überhaupt nog bestaan. Daartoe liet NBS DNA-onderzoek uitvoeren, met opmerkelijke resultaten.

De Noorse boerenbond voor grote en kleine boeren (NBS) stelt de herkomst van wolven ter discussie en wil een open debat over de natuurlijke wandel, wat volgens hen niet verklaard kan worden. Ook moet alle informatie kloppend, openbaar en transparant zijn. Dat betoogt NBS-vicevoorzitter – en tevens schapenhouder in de Noorse provincie Telemark – Regina Brajkovic in een lezing over ‘De wonderlijke wandelingen van de wolf naar Scandinavië’ in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Sinds enkele jaren neemt de populatie wolven in Noorwegen gestaag toe, nadat in 1965 de laatste wolf in Zweden is doodgeschoten, volgens Brajkovic.

Natuurlijke migratie?

De wolvenroedels die in het zuidoosten van Noorwegen leven, zijn volgens de Noorse overheid van nature aan komen lopen. Beelden van wolven laten echter zeer diverse verschijnselen zien van de individuen, die soms zelfs meer op een hond lijken. Ook laat huidig staatsonderzoek naar de herkomst van de wolven in Noorwegen lang op zich wachten. Reden voor Brajkovic en de boerenbond om zelf het initiatief te nemen naar de herkomst van de wolven. Daartoe hebben zij DNA-analyses – van zowel geschoten wolven als uitwerpselen – uit laten voeren door ForGen. Daaruit blijkt dat er veel variatie bestaat. Ter illustratie: een wolf uit de Noorse gemeente Stange (03-01-2019). Dat bleek een mix van een schaapshond, een Letse wolf, een Russische wolf, een Mongoolse wolf en een wolf uit de dierentuin.

Lees verder onder foto

Regina Brajkovic met één van haar schapen. Samen met haar man houdt zij circa 120 schapen en 180 lammeren in de Noorse provincie Telemark. Brajkovic haar roots liggen in de Friese hoofdstad Leeuwarden, maar vrij gauw was Brajkovic er zeker van dat Noorwegen beter bij haar paste. - Foto: Regina Brajkovic
Regina Brajkovic met één van haar schapen. Samen met haar man houdt zij circa 120 schapen en 180 lammeren in de Noorse provincie Telemark. Brajkovic haar roots liggen in de Friese hoofdstad Leeuwarden, maar vrij gauw was Brajkovic er zeker van dat Noorwegen beter bij haar paste. - Foto: Regina Brajkovic

Of toch uitgezet?

Reden voor Brajkovic om de natuurlijke migratie in twijfel te trekken, en het uitzetten van wolven te verdenken. “Uitzetten doet de Rus Vladimir Bologov al jarenlang met veel passie. Gevangen wolven in Rusland voedt hij op om vervolgens elders uit te zetten.” Bovendien zouden volgens Brajkovic 71 Mongoolse wolven in Frankrijk uitgezet zijn in 1991 en is er in Finland een fokkerij van hybriden (wolf-hond) opgerold. “Ongelofelijk. Je kunt een uitgestorven bestand niet zomaar herintroduceren met wolven die er oorspronkelijk niet vandaan komen of hybride zijn. Hetzelfde geldt voor het ‘Rewilding Europe’-project. Geloof je nou echt dat wolven uit Spanje en Italië op natuurlijke wijze via Midden- en Oost-Europa, de Baltische Staten, Rusland, Finland, en langs het ‘gevaarlijke’ Lapland naar het zuiden van Noorwegen lopen? Natuurlijk niet”, concludeert Brajkovic voor een gevulde zaal met 75 geïnteresseerden. Legale handel en uitzetten van bedreigde diersoorten, zoals de wolf, worden overigens bewaakt door het internationaal handelsorgaan CITES.

Bewijs leveren is lastig

Verscheidene Noorse veehouders vermoeden dat zij al bezoek hebben gehad van de wolf. “Maar dat is moeilijk te bewijzen. Wij sturen het vee in het voorjaar de bergen in en zien onze circa 150 schapen niet elke dag terug. Als we een dood schaap vinden, is het bewijs vaak al compleet opgevreten of vergaan.” Brajkovic pleit niet voor het compleet uitroeien van wolven, maar juist voor behoud van inheemse wolven. “En als die af en toe een schaap pakken, vind ik dat echt niet erg. Maar het moet niet te gek worden. Ik vrees dat inheemse populaties – als die nog bestaan in de EU – omheind moeten worden om kruisingen en misvormsels te voorkomen.”

Lees verder onder foto

Boeren en Noorse boerenbond-vicevoorzitter Regina Brajkovic vertelt circa 75 geïnteresseerden over de herkomst van Noorse wolven. Brajkovic stelt de herkomst van de wolven ter discussie en vreest dar er geen inheemse wolven meer bestaan in Europa. - Foto: Andrea van den Eng
Boeren en Noorse boerenbond-vicevoorzitter Regina Brajkovic vertelt circa 75 geïnteresseerden over de herkomst van Noorse wolven. Brajkovic stelt de herkomst van de wolven ter discussie en vreest dar er geen inheemse wolven meer bestaan in Europa. - Foto: Andrea van den Eng

Noorse tradities

In Noorwegen is de traditionele jacht op elanden en rendieren een belangrijke inkomstenbron. Maar door de aanwezigheid van de wolf, naast de roofdieren beer, lynx, veelvraat en steenarend, zijn er al veel gebieden waar de elanden weggetrokken of opgevreten zijn, volgens Brajkovic. Ze stelt dan ook dat afschot van probleemwolven geen issue mag zijn. En al helemaal niet van hybriden en mixsoorten. De bevolking in Lapland (Sami) leeft van hun populatie rendieren. Hun traditionele leefwijze en cultuur zijn, net zoals de wolf, beschermd in de Conventie van Bern. “Dat conflicteert met elkaar. Een hoge wolvenpopulatie bedreigt de leefwijze van de Sami.” Daarnaast moeten (probleem)wolven die in korte tijd meerdere schapen of runderen opvreten meteen afgeschoten worden, volgens de schapenhouder.

Drempelwaarde

Volgens de Noorse wetgeving mogen wolven afschoten worden als de drempelwaarde in een aangestelde ‘wolvenzone’ overschreden wordt. Dat zijn 4 tot 6 roedels per zone. Bij voorkeur worden dan oudere dieren afgeschoten, zodat er plaats komt voor nieuwe, jonge ouderdieren. In de praktijk blijkt het echter moeilijk het beoogde individu te schieten: “Wolven zijn slimme dieren. Organisatie van zo’n jacht kost weken tijd. Maar als we het niet doen, dan verliest Noorwegen de traditionele weitjes in het berglandschap. Zonder begrazing groeien die dicht tot bos.” Brajkovic ziet dat als bedreiging voor de eigen voedselvoorziening van Noorwegen. “Slechts 3% van het areaal in Noorwegen is geschikt voor landbouw. Daarvan is 2% grasland en 1% akkerbouw.”

Laatste reacties

 • kanaal

  de Veluwe wolven zijn ook uitgezet.

 • RPet

  Er is ook in België al bewijs geleverd dat wolven uitgezet waren. Gefokt in een soort van wildpark. Wilde wolven uitgerust met gps, een naam en een complete fanclub leek mij ook al zeer onwaarschijnlijk.

 • farmerbn

  Mag je wolven fokken/in het wild loslaten ?

 • Jules Vismale

  in België worden blijkbaar, vooral in de Ardennen, vaak wilde dieren uit wildparken, zoals moeflons, herten, wilde zwijnen, lynxen en eventueel wolven, losgelaten als ze daar de overtollige populatie niet meer kunnen verkopen of uitwisselen.
  Zolang de wolf daar in de Ardennen op reeën, herten, wilde zwijnen, moeflons, bevers en ander wild gaat jagen en niet op vee zal hij daar ook welkom kunnen zijn.

 • kempenboer

  Bij ons net over de grens wordt ook alles uitgezet waar de "hoge-heren"maar op kunnen schieten. waar dit toe kan leiden is te zien in de Ardennen, waar de APV nog niet uitgedoofd is. Een ramp is het, zonder enige veterinaire beveiliging.

 • kraats

  In denhaag zijn ook d66-ers uitgezet ...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.