Home

Achtergrond 1 reactie

Vastgoedmarkt heeft last van fosfaat

Melkveebedrijven werden in 2018 en 2019 maar zeer moeizaam verkocht. Fosfaat drukte zijn stempel. In de varkenshouderij gaat de verkoop iets vlotter.

In 2018 stonden 11 bedrijven met een te koop-bordje in Boerderij. Evenveel als in 2017. Melkveebedrijven vormden de hoofdmoot (7). De andere 4 waren een gesloten varkensbedrijf, een vleeskalverbedrijf, een pluimveebedrijf en een gemengd melkvee-/varkensbedrijf. Deze bedrijven staan in 6 provincies: Noord-Brabant (4), Friesland (2), Limburg (2), Drenthe (1), Overijssel (1) en Gelderland (1).


 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 122 melkkoeien en 67 stuks jongvee en 48 hectare grond. Plaats: Bantega (Fr.). Vraagprijs: € 2,75 miljoen (augustus 2018). Te koop sinds: mei 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf heeft twee plussen: bijna alle grond is huiskavel en het bouwblok is ruim. De bedrijfsgebouwen zijn echter wat verouderd en onzekerheid rond stikstof en fosfaat speelt de verkoop parten. Volgens de makelaar is verkoop in delen voor dit bedrijf een optie. Evenals een andere bestemming: jongveeopfok of schapenhouderij. Makelaar: Heero Boer Makelaardij, Dalfsen (Ov.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 122 melkkoeien en 67 stuks jongvee en 48 hectare grond. Plaats: Bantega (Fr.). Vraagprijs: € 2,75 miljoen (augustus 2018). Te koop sinds: mei 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf heeft twee plussen: bijna alle grond is huiskavel en het bouwblok is ruim. De bedrijfsgebouwen zijn echter wat verouderd en onzekerheid rond stikstof en fosfaat speelt de verkoop parten. Volgens de makelaar is verkoop in delen voor dit bedrijf een optie. Evenals een andere bestemming: jongveeopfok of schapenhouderij. Makelaar: Heero Boer Makelaardij, Dalfsen (Ov.).

 • Bedrijf: vleeskalverbedrijf met capaciteit voor 730 kalveren (blank of jong rosé) en 1,6 hectare grond, maar zonder woning. Plaats: Blitterswijck (L.). Vraagprijs: € 329.000 (juli 2018). Te koop sinds: mei 2018. Verkocht: nee. Toelichting: De vraagprijs van dit bedrijf met 4 kalverstallen is in 1,5 jaar tijd niet veranderd. Wel wordt nagedacht over andere verkoopopties. Bijvoorbeeld een paardenhouderij. Bedrijfsgrootte en locatie lijken de belangrijkste redenen te zijn dat het bedrijf nog niet verkocht is. Het bedrijf ligt aan de rand van het dorp. Makelaar: Arvalis Makelaars, Venlo (L.).

  Bedrijf: vleeskalverbedrijf met capaciteit voor 730 kalveren (blank of jong rosé) en 1,6 hectare grond, maar zonder woning. Plaats: Blitterswijck (L.). Vraagprijs: € 329.000 (juli 2018). Te koop sinds: mei 2018. Verkocht: nee. Toelichting: De vraagprijs van dit bedrijf met 4 kalverstallen is in 1,5 jaar tijd niet veranderd. Wel wordt nagedacht over andere verkoopopties. Bijvoorbeeld een paardenhouderij. Bedrijfsgrootte en locatie lijken de belangrijkste redenen te zijn dat het bedrijf nog niet verkocht is. Het bedrijf ligt aan de rand van het dorp. Makelaar: Arvalis Makelaars, Venlo (L.).

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 87 melkkoeien en 18 stuks jongvee en 27 hectare grond. Plaats: Asten (N.-Br.). Vraagprijs: € 2,4 miljoen (maart 2018). Te koop sinds: februari 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf staat nog te koop voor dezelfde vraagprijs. In de melkveehouderij is de verkoop van vastgoed door alle fosfaatperikelen moeizaam. Dat is hier niet anders. Daarbij zijn de gebouwen verouderd en is de hoeveelheid grond beperkt. Een andere bestemming is overigens mogelijk. Ook kan het bedrijf zonder of met minder grond gekocht worden. Makelaar: DLV Advies, Uden (N.-Br.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 87 melkkoeien en 18 stuks jongvee en 27 hectare grond. Plaats: Asten (N.-Br.). Vraagprijs: € 2,4 miljoen (maart 2018). Te koop sinds: februari 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf staat nog te koop voor dezelfde vraagprijs. In de melkveehouderij is de verkoop van vastgoed door alle fosfaatperikelen moeizaam. Dat is hier niet anders. Daarbij zijn de gebouwen verouderd en is de hoeveelheid grond beperkt. Een andere bestemming is overigens mogelijk. Ook kan het bedrijf zonder of met minder grond gekocht worden. Makelaar: DLV Advies, Uden (N.-Br.).

 • Bedrijf: gesloten varkensbedrijf met vergunning voor 496 zeugen, 4.300 vleesvarkens en 2.808 biggen en 3.839 varkensrechten. Plaats: Kelpen-Oler (L.). Vraagprijs: € 2.495.000 (juni 2018). Die prijs is exclusief veestapel en die moet wel overgenomen worden. Te koop sinds: december 2016. Verkocht: nee. Toelichting: De bedrijfsomvang is zeker niet het struikelblok, stelt de makelaar. Hij noemt het 5-wekensysteem voor zeugen en de grote groepen vleesvarkens als belangrijkste redenen. Dat past niet iedereen. De verkoper heeft bovendien geen haast; de vraagprijs is ongewijzigd. Kopers kunnen overigens 9 hectare grond bijkopen. Makelaar: Adriaan van den Heuvel Makelaars & Adviseurs, Helmond (N.-Br.).

  Bedrijf: gesloten varkensbedrijf met vergunning voor 496 zeugen, 4.300 vleesvarkens en 2.808 biggen en 3.839 varkensrechten. Plaats: Kelpen-Oler (L.). Vraagprijs: € 2.495.000 (juni 2018). Die prijs is exclusief veestapel en die moet wel overgenomen worden. Te koop sinds: december 2016. Verkocht: nee. Toelichting: De bedrijfsomvang is zeker niet het struikelblok, stelt de makelaar. Hij noemt het 5-wekensysteem voor zeugen en de grote groepen vleesvarkens als belangrijkste redenen. Dat past niet iedereen. De verkoper heeft bovendien geen haast; de vraagprijs is ongewijzigd. Kopers kunnen overigens 9 hectare grond bijkopen. Makelaar: Adriaan van den Heuvel Makelaars & Adviseurs, Helmond (N.-Br.).

 • Bedrijf: pluimveebedrijf met capaciteit voor 16.000 Volwaard-vleeskuikens en 1,52 hectare grond. Plaats: Stevensbeek (N.-Br.). Vraagprijs: € 725.000 (september 2018). Te koop sinds: september 2016. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf heeft een paar jaar te koop gestaan en dit voorjaar is de knoop doorgehakt. Het bedrijf wordt gesaneerd (deels al gebeurd). De schaalgrootte stond verkoop in de weg. De stallen worden nu afgebroken. De eigenaren hebben hun pluimveerechten verkocht en een sloopvergoeding gekregen. Het was de beste kans op een redelijke opbrengst. Ze blijven wel op deze locatie wonen. De nieuwe bestemming is een woonboerderij. Makelaar: Bert Bardoel/Agriteam, Overloon (N.-Br.).

  Bedrijf: pluimveebedrijf met capaciteit voor 16.000 Volwaard-vleeskuikens en 1,52 hectare grond. Plaats: Stevensbeek (N.-Br.). Vraagprijs: € 725.000 (september 2018). Te koop sinds: september 2016. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf heeft een paar jaar te koop gestaan en dit voorjaar is de knoop doorgehakt. Het bedrijf wordt gesaneerd (deels al gebeurd). De schaalgrootte stond verkoop in de weg. De stallen worden nu afgebroken. De eigenaren hebben hun pluimveerechten verkocht en een sloopvergoeding gekregen. Het was de beste kans op een redelijke opbrengst. Ze blijven wel op deze locatie wonen. De nieuwe bestemming is een woonboerderij. Makelaar: Bert Bardoel/Agriteam, Overloon (N.-Br.).

 • Bedrijf: gemengd melkvee- en varkensbedrijf met capaciteit voor 159 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 540 vleesvarkens en 57 hectare grond. Plaats: Herveld (Gld.). Vraagprijs: € 3,8 miljoen (december 2018). Te koop sinds: december 2018. Verkocht: nee. Toelichting: De stikstofcrisis leidt tot wat koudwatervrees onder kopers. Aan de andere kant bezit de verkoper vanwege de varkens ook veel rechten. Intern salderen is bovendien mogelijk omdat alle varkens vergund zijn via de natuurbeschermingswetvergunning. Dat maakt dat de verkoper niet direct haast heeft en het leidt misschien tot een heroverweging van de vraagprijs. Die is nu echter nog ongewijzigd. Makelaar: Agrivesta Joosten, Huissen (Gld.).

  Bedrijf: gemengd melkvee- en varkensbedrijf met capaciteit voor 159 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 540 vleesvarkens en 57 hectare grond. Plaats: Herveld (Gld.). Vraagprijs: € 3,8 miljoen (december 2018). Te koop sinds: december 2018. Verkocht: nee. Toelichting: De stikstofcrisis leidt tot wat koudwatervrees onder kopers. Aan de andere kant bezit de verkoper vanwege de varkens ook veel rechten. Intern salderen is bovendien mogelijk omdat alle varkens vergund zijn via de natuurbeschermingswetvergunning. Dat maakt dat de verkoper niet direct haast heeft en het leidt misschien tot een heroverweging van de vraagprijs. Die is nu echter nog ongewijzigd. Makelaar: Agrivesta Joosten, Huissen (Gld.).

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 100 melkkoeien en 25 kalveren en maximaal 37 hectare grond. Plaats: Witharen (Ov.). Vraagprijs: variërend van € 1,1 miljoen met 10 hectare tot € 2,85 miljoen met 37 hectare (april 2018). Te koop sinds: maart 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Over dit bedrijf wordt op dit moment nog onderhandeld. Om die reden kan de makelaar nu niks over prijs of hoeveelheid grond zeggen. Het bedrijf ligt in een LOG-gebied en heeft een ruime NB-vergunning (160 GVE), maar de hoeveelheid grond is enigszins beperkt. Al is alle grond huiskavel. De fosfaatrechten – 3.500 kg bruto fosfaat – kunnen eventueel ook overgenomen worden. Makelaar: DLV Advies, Uden (N.-Br.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 100 melkkoeien en 25 kalveren en maximaal 37 hectare grond. Plaats: Witharen (Ov.). Vraagprijs: variërend van € 1,1 miljoen met 10 hectare tot € 2,85 miljoen met 37 hectare (april 2018). Te koop sinds: maart 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Over dit bedrijf wordt op dit moment nog onderhandeld. Om die reden kan de makelaar nu niks over prijs of hoeveelheid grond zeggen. Het bedrijf ligt in een LOG-gebied en heeft een ruime NB-vergunning (160 GVE), maar de hoeveelheid grond is enigszins beperkt. Al is alle grond huiskavel. De fosfaatrechten – 3.500 kg bruto fosfaat – kunnen eventueel ook overgenomen worden. Makelaar: DLV Advies, Uden (N.-Br.).

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 146 melkkoeien en 82 stuks jongvee en 86 hectare grond. Plaats: Jutrijp (Fr.). Vraagprijs: € 4,7 miljoen (oktober 2018). Te koop sinds: augustus 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf heeft net als veel andere melkveebedrijven last van alle fosfaatperikelen. Het afgelopen jaar is wel een veldkavel van 10 hectare verkocht. Wat overblijft is een net bedrijf met twee woningen waarvan de overige 76 hectare (klei op veen) aan huis ligt. De architectonische bedrijfsgebouwen zijn wat verouderd, maar up-to-date. Het is ook een mogelijkheid om de fosfaatrechten (7.057 kg) en de veestapel over te nemen. Makelaar: Agrivesta Turkstra, Drachten (Fr.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 146 melkkoeien en 82 stuks jongvee en 86 hectare grond. Plaats: Jutrijp (Fr.). Vraagprijs: € 4,7 miljoen (oktober 2018). Te koop sinds: augustus 2018. Verkocht: nee. Toelichting: Dit bedrijf heeft net als veel andere melkveebedrijven last van alle fosfaatperikelen. Het afgelopen jaar is wel een veldkavel van 10 hectare verkocht. Wat overblijft is een net bedrijf met twee woningen waarvan de overige 76 hectare (klei op veen) aan huis ligt. De architectonische bedrijfsgebouwen zijn wat verouderd, maar up-to-date. Het is ook een mogelijkheid om de fosfaatrechten (7.057 kg) en de veestapel over te nemen. Makelaar: Agrivesta Turkstra, Drachten (Fr.).

In 2017-2018 werden maar liefst 8 van de 11 bedrijven uit het overzicht verkocht. In 2018-2019 zijn dat er maar 3 van de 11. Melkveebedrijven werden vaker niet dan wel verkocht. De onzekerheid rond fosfaat en stikstof is de grootste boosdoener, geven makelaars aan. Dit speelt nog iets meer in de Friese weidegebieden. Daarbij komt dat banken zeer voorzichtig zijn met financieren.


 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 125 melkkoeien en 105 stuks jongvee en 48 hectare grond. Plaats: Drongelen (N.-Br.). Vraagprijs: € 4,7 miljoen (november 2018). Te koop sinds: augustus 2018. Verkocht: ja. Toelichting: Een Brabantse melkveehouder – die op zijn oude locatie moest verplaatsen – heeft dit bedrijf begin 2019 voor ongeveer € 4,5 miljoen gekocht. Volgens de makelaar was het een perfecte match en was de koop vlot gesloten. De grootste troeven van het bedrijf: het is bijna hagelnieuw en het ligt in een akkerbouwregio. Uitbreiding is echter beperkt mogelijk en de koper zal voor 2030 nog moeten investeren in een emissiearme vloer. Makelaar: ZLTO Vastgoed, Den Bosch (N.-Br.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 125 melkkoeien en 105 stuks jongvee en 48 hectare grond. Plaats: Drongelen (N.-Br.). Vraagprijs: € 4,7 miljoen (november 2018). Te koop sinds: augustus 2018. Verkocht: ja. Toelichting: Een Brabantse melkveehouder – die op zijn oude locatie moest verplaatsen – heeft dit bedrijf begin 2019 voor ongeveer € 4,5 miljoen gekocht. Volgens de makelaar was het een perfecte match en was de koop vlot gesloten. De grootste troeven van het bedrijf: het is bijna hagelnieuw en het ligt in een akkerbouwregio. Uitbreiding is echter beperkt mogelijk en de koper zal voor 2030 nog moeten investeren in een emissiearme vloer. Makelaar: ZLTO Vastgoed, Den Bosch (N.-Br.).

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 150 melkkoeien en 70 stuks jongvee en 41 hectare grond. Plaats: Eethen (N.-Br.). Vraagprijs: € 3,5 miljoen (mei 2018). Te koop sinds: februari 2018. Verkocht: Ja, onder voorbehoud. Toelichting: In principe is dit bedrijf onlangs in zijn geheel verkocht aan een melkveehouder. De levering staat gepland voor maart 2020. Omdat de akte de notaris nog niet gepasseerd is, kan de makelaar de verkoopprijs niet noemen. Wel is het bedrijf going concern gekocht. Inclusief alle pachtgronden en fosfaatrechten. Of de extra beschikbare grond van 8,6 hectare ook in de koopsom is opgenomen, is niet bekend. Makelaar: Bernheze Makelaars & Adviseurs, Uden (N.-Br.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 150 melkkoeien en 70 stuks jongvee en 41 hectare grond. Plaats: Eethen (N.-Br.). Vraagprijs: € 3,5 miljoen (mei 2018). Te koop sinds: februari 2018. Verkocht: Ja, onder voorbehoud. Toelichting: In principe is dit bedrijf onlangs in zijn geheel verkocht aan een melkveehouder. De levering staat gepland voor maart 2020. Omdat de akte de notaris nog niet gepasseerd is, kan de makelaar de verkoopprijs niet noemen. Wel is het bedrijf going concern gekocht. Inclusief alle pachtgronden en fosfaatrechten. Of de extra beschikbare grond van 8,6 hectare ook in de koopsom is opgenomen, is niet bekend. Makelaar: Bernheze Makelaars & Adviseurs, Uden (N.-Br.).

 • Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 132 melkkoeien en 92 stuks jongvee en 33 hectare land. Plaats: Tynaarlo (Dr.). Vraagprijs: € 2.475.000 (februari 2018). Te koop sinds: januari 2018. Verkocht: Ja. Toelichting: Dit bedrijf is vrij vlot en in etappes verkocht (totaal ongeveer € 2,5 miljoen). Binnen 2 maanden waren bedrijfsgebouwen en huiskavel gekocht door een melkveehouder. Later zijn 2 veldkavels aan evenveel veehouders verkocht. De verkoop in delen was zeker geen noodzaak, meldt de makelaar. De veldkavels waren zeer in trek. Vanwege de akkerbouwwaardige grond en mestafzetopties merkt hij dat melkveebedrijven in Drenthe sneller van de hand gaan. Makelaar: AgriPlaza, Tynaarlo (Dr.).

  Bedrijf: melkveebedrijf met capaciteit voor 132 melkkoeien en 92 stuks jongvee en 33 hectare land. Plaats: Tynaarlo (Dr.). Vraagprijs: € 2.475.000 (februari 2018). Te koop sinds: januari 2018. Verkocht: Ja. Toelichting: Dit bedrijf is vrij vlot en in etappes verkocht (totaal ongeveer € 2,5 miljoen). Binnen 2 maanden waren bedrijfsgebouwen en huiskavel gekocht door een melkveehouder. Later zijn 2 veldkavels aan evenveel veehouders verkocht. De verkoop in delen was zeker geen noodzaak, meldt de makelaar. De veldkavels waren zeer in trek. Vanwege de akkerbouwwaardige grond en mestafzetopties merkt hij dat melkveebedrijven in Drenthe sneller van de hand gaan. Makelaar: AgriPlaza, Tynaarlo (Dr.).

Voor de intensieve bedrijven is de situatie juist iets rooskleuriger. Al is dat in dit overzicht niet te merken (geen van de 4 intensieve bedrijven werd verkocht). Makelaars – vooral in Noord-Brabant – merken niettemin dat ook minder courante varkensbedrijven nu iets vaker verkocht worden. Dat heeft alles met de fors gestegen varkensprijzen te maken. Het aanbod van varkensbedrijven is daarbij kleiner geworden. Al komt dat ook door de opkoopregeling van de overheid.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Eén reactie

 • EL

  De makelaars moeten ook met de trekker de weg op!

Of registreer je om te kunnen reageren.