Home

Achtergrond laatste update:30 jan 2020

Trend 20: meer doen met bruikbare data uit je stal

Optimalisatie van management en door data-analyse kan boer betere voorspellingen doen.

Robert Nijkamp, vleeskuikenhouder in Raalte, reisde de afgelopen 2 jaar de wereld over om kennis te vergaren over het gebruik van data op boerenbedrijven. Hoe kun je met de data uit stalcomputers meer doen? “Ik wil dat weten om consumenten te kunnen laten zien, via een soort welzijnsdashboard, hoe goed we voor onze dieren zorgen. En om met meerdere boeren een sterkere partij te kunnen zijn binnen de vleesketen. Ook wil ik die data gebruiken om mijn management te optimaliseren en door data-analyse betere voorspellingen te kunnen doen voor het groeiverloop.”

Verzamelen van data

Het viel Nijkamp op dat wereldwijd boeren met computers werken en data verzamelen, maar dat er nergens veel meer mee gedaan wordt dan klimaat- en voersturing. Ook niet in landen waar integraties volledig eigenaar zijn van de stallen. “En juist die partijen kunnen de volledige integratie van data eenvoudig waarmaken.”

Wat wij ontwikkelen is van boeren en voor boeren

Vereenvoudiging administratie

Betere opslag en analyse van data biedt mogelijkheden om de administratie te vereenvoudigen en om betere voorspellingen te doen over de resultaten. “Ik ben al gestart met een database met mijn eigen staldata. Het plan is daar een simpele invoer aan toe te voegen. En dat praktijkrijp te maken. Binnenkort hoop ik dat een beperkt aantal boeren kunnen instappen, als test. Er zijn al verschillende commerciële bedrijven bezig met dataverzameling en -analyse. Een belangrijke vraag is wie de eigenaar is van die data. Wat wij ontwikkelen is van boeren en voor boeren.”

Lees verder onder de foto.

Robert Nijkamp: ”Als je de verzamelde informatie goed gebruikt, kunnen we er als boeren geld mee verdienen.” - Foto: Ronald Hissink
Robert Nijkamp: ”Als je de verzamelde informatie goed gebruikt, kunnen we er als boeren geld mee verdienen.” - Foto: Ronald Hissink

Van ruwe data naar bruikbare data

Nijkamp is ervan overtuigd dat hier nog veel mogelijkheden liggen. Hij organiseert op 7 februari een seminar hierover, alleen gericht op boeren. “Ik wil laten zien wat het verdienmodel kan zijn. Het wordt een database waarbij de boer zelf kan bepalen met wie hij de gegevens wil delen en waarbij geen vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Door data-analisten uit andere sectoren in te zetten, wil ik zorgen voor een vertaalslag van de ruwe data naar bruikbare data waarmee we als groep boeren aan de slag kunnen.”

Boeren staan voor misschien wel de belangrijkste keuze in hun ondernemersbestaan: ga ik door of niet? Lees wat er speelt dit jaar, inclusief alle 20 trends.

Of registreer je om te kunnen reageren.