Home

Achtergrond laatste update:28 jan 2020

Trend 11: gratis duurzaamheid bestaat niet

Duurzaamheidseisen komen in vele varianten op het boerenerf. Boeren moeten betaald krijgen voor bovenwettelijke eisen. Dit jaar komt er eindelijk meer zicht op de margeverdeling in de productieketen.

De spreekwoordelijke keukentafel ligt er vol mee: duurzaamheidseisen op gebied van milieu, dierenwelzijn, diergezondheid, klimaat, biodiversiteit, bodem, water, energie. En er hangen verschillende labels aan in de vorm van keurmerken: van biologisch tot Beter Leven en van Fairtrade tot PlanetProof.

Er is geen ontkomen meer aan. Niet alleen vanuit de overheid worden eisen gesteld, ook het bedrijfsleven kiest steeds meer en steeds vaker voor de invoering van (extra) standaarden met als doel hoger op de duurzaamheidsladder te belanden.

Lees verder onder de foto.

PlanetProof is een van de vele keurmerken die de consument wijst op extra duurzame producten. Het keurmerk is op verschillende producten te vinden zoals zuivel, eieren, groenten en fruit. De omzet van PlanetProof-producten stijgt jaarlijks. - Foto: Koos Groenewold
PlanetProof is een van de vele keurmerken die de consument wijst op extra duurzame producten. Het keurmerk is op verschillende producten te vinden zoals zuivel, eieren, groenten en fruit. De omzet van PlanetProof-producten stijgt jaarlijks. - Foto: Koos Groenewold

Autoriteit Consument en Markt

Het opleggen van bovenwettelijke eisen kan niet meer voor niets. Boeren en tuinders moeten betaald krijgen voor de duurzaamheidsslag die ze moeten maken om in de gunst van de afnemer te blijven. Het kabinet heeft bij de Autoriteit Consument en Markt een loket geopend waar boeren zich kunnen melden als ze van hun afnemers extra eisen krijgen opgelegd, waarvoor niets terugkomt in de prijs.

Discussie over prijsvorming

In de loop van dit jaar komt de ACM met een doorlichting van de prijsvorming in de voedselketen. ACM moet antwoord geven op de vraag hoe de marges in de voedselketen worden verdeeld en hoe de verschillen zijn tussen reguliere producten en de duurzame varianten daarop. De uitkomsten van het onderzoek, dat elke 2 jaar zal worden herhaald, moeten ervoor zorgen dat discussie over de prijsvorming kan worden gevoerd op basis van feiten.

Ondertussen zal de overheid, onder andere via het gemeenschappelijk landbouwbeleid, de klimaatbestendigheid, milieu- en natuurvriendelijkheid van de landbouw willen versterken. Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans heeft aangegeven dat hij wil dat 40% van het landbouwbudget bijdraagt aan de klimaateisen van Parijs.

Boeren staan voor misschien wel de belangrijkste keuze in hun ondernemersbestaan: ga ik door of niet? Lees wat er speelt dit jaar, inclusief alle 20 trends.

Of registreer je om te kunnen reageren.