Home

Achtergrond laatste update:28 jan 2020

Trend 10: nieuwe politieke partijen op komst

Nieuwe partijen dienen zich aan, waarvan de Boer Burger Beweging nadrukkelijk de trom roert. Nieuwkomer Forum voor Democratie richt zich op boeren en tuinders.

In het jaar waar de verkiezingscampagne voor de Kamerverkiezingen in 2021 haar schaduw vooruit werpt, zullen nieuwkomers aan het politieke firmament zich nadrukkelijker profileren.

Thierry Baudet

Forum voor Democratie maakte daar begin vorig jaar al een begin mee, door zich bij de jaarlijkse opening van het internationale landbouwpolitieke jaar in Berlijn, bij de Grüne Woche in 2019, opeens aan te dienen als een serieuze kandidaat voor de boerenstem.

In 2019 wist fractievoorzitter Thierry Baudet nog nauwelijks het onderscheid te maken tussen stikstof en fosfaat of tussen nitraat en ammoniak. Inmiddels is de voorman van Forum wijzer geworden.

De partij laat zich zelden zien

Maar in het parlement zijn de land- en tuinbouw voor Forum voor Democratie nog steeds ondergeschoven kindjes. De belangstelling van de Kamerleden Baudet en Hiddema voor de onderwerpen die zijn gerelateerd aan de land- en tuinbouw blijft vooralsnog achterwege. De partij laat zich zelden zien in debatten die er toe doen voor de land- en tuinbouw.

Boer Burger Beweging

En toch kan Forum rekenen op een forse aanhang onder boeren en tuinders. Eind vorig jaar publiceerde Agrio Uitgeverij resultaten van een peiling onder 1.200 boeren en tuinders, waarbij bleek dat ongeveer een kwart van de agrarische beroepsbevolking op dat moment zijn stem zou geven aan Forum voor Democratie. En minstens zo opvallend: ongeveer 1 op de 6 agrarische stemmers zou volgens die peiling kiezen voor de Boer Burger Beweging van activist en journalist Caroline van der Plas. Maar Van der Plas moet haar ambities nog wel waarmaken met een verkiezingsprogramma dat ook de steun van de kiezers krijgt.

Lees verder onder de foto.

Caroline van der Plas wil met haar Boer Burger Beweging een stem in het parlement krijgen, waarmee ze de belangen van het platteland en zijn bewoners voor het voetlicht wil brengen. De Boer Burger Beweging is een van de symptomen van de emancipatie van het platteland. - Foto: Ronald Hissink
Caroline van der Plas wil met haar Boer Burger Beweging een stem in het parlement krijgen, waarmee ze de belangen van het platteland en zijn bewoners voor het voetlicht wil brengen. De Boer Burger Beweging is een van de symptomen van de emancipatie van het platteland. - Foto: Ronald Hissink

Grote verliezers zijn VVD en CDA

De kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie lijden niet of nauwelijks onder de electorale verschuiving, zij hebben een honkvaste aanhang, ook onder boeren en tuinders. De partijen die traditioneel goed scoren op het platteland en bij boeren en tuinders, VVD en CDA, blijken de grote verliezers. Zij lijken vermalen te worden tussen de botsende culturen van stad en platteland, waarbij de plattelandsbevolking zich afzet tegen de door de stedeling bepaalde politieke agenda. De Boer Burger Beweging drijft mede op het sentiment van de achtergestelde plattelandsbevolking, ook al hebben media het platteland door de boerenprotesten van het afgelopen najaar wel meer in het vizier.

Lees verder onder de foto.

CDA'er Annie Schreijer-Pierik dreigde een eigen partij op te richten als het CDA niet een landbouwvriendelijker koers gaat varen. - Foto: Jan Willem Schouten
CDA'er Annie Schreijer-Pierik dreigde een eigen partij op te richten als het CDA niet een landbouwvriendelijker koers gaat varen. - Foto: Jan Willem Schouten

Opstappers en afsplitsers symptomen van verandering

Het nieuwe jaar was amper begonnen of VVD-landbouwwoordvoerder Gert Brommer verliet provinciale staten in Overijssel omdat hij naar eigen zeggen niet de ruimte kreeg om zijn eigen mening te verkondigen. Eerder al had CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik gedreigd een eigen partij op te richten, als de koers van het CDA niet meer op de boer gericht zou worden.
Brommer en Schreijer bleven vooralsnog wel hun eigen partij trouw. Anderen deden dat niet. Caroline van der Plas stapte over van het CDA naar haar eigen Boer Burger Beweging. Landbouwprominent Jan Cees Vogelaar, verliet het CDA en bekeerde zich tot Forum voor Democratie.
Verschuiving in de politiek
Het zijn 3 symptomen van verandering en verschuiving in de politiek. De partijen die het traditioneel goed doen op het platteland en onder boeren en tuinders, verliezen hun aanhang. Het lijkt erop dat de plattelandsbevolking opkomt tegen de grote invloed van de stedelijke elite op het beleid. Nieuwe groeperingen dienen zich aan. De Boer Burger Beweging heeft de potentie om zeker zo groot te worden als de Partij voor de Dieren voorspelde hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg vorig jaar: 4 of 5 zetels in het parlement.

Boeren staan voor misschien wel de belangrijkste keuze in hun ondernemersbestaan: ga ik door of niet? Lees wat er speelt dit jaar, inclusief alle 20 trends.

Of registreer je om te kunnen reageren.