Home

Achtergrond 1 reactie

Rechtszaak MKZ leidt niet tot gerechtigheid

De waarheid en gerechtigheid. Daar ging het de boeren uit Kootwijkerbroek om in de jarenlange rechtsgang over de ruiming van 60.000 dieren tijdens de MKZ-crisis in 2001. Ze keerden met lege handen naar huis.

De teleurstelling onder boeren en betrokkenen is voelbaar in het Haagse rechtsgebouw, afgelopen dinsdag 7 januari. Het is opvallend stil en gelaten. Voor de uitspraak zaten de Kootwijkerbroekers nog vol vertrouwen in de bus naar Den Haag. Na 19 jaar juridische strijd hoopten ze van de rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) te horen dat er geen Mond- en Klauwzeer (MKZ) was in Kootwijkerbroek.

Fouten bij naleving protocol laboratorium

De uitspraak pakte echter anders uit: de vraag óf er daadwerkelijk MKZ was in Kootwijkerbroek wordt door de rechter niet beantwoord. Dat is nu, 19 jaar naar dato, ook niet meer vast te stellen volgens de rechter. Wel oordeelt hij dat de ruiming van 60.000 dieren in 2001 terecht was. Hoewel de rechter erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de naleving van het protocol bij het laboratorium waar het betreffende kalf werd onderzocht op MKZ, zijn deze fouten volgens het CBb niet zo groot, dat aannemelijk is dat de uitslag van de test anders zou uitpakken.

Lees verder onder de afbeelding.

MKZ-crisis in 2001 met een overzicht van de besmettingshaarden die het ministerie toen heeft vastgesteld. In totaal werden 300.000 dieren geruimd, waarvan 60.000 in de omgeving van Kootwijkerbroek. Verreweg de meeste bedrijven werden preventief geruimd in de zones rondom de besmette bedrijven. - Afbeelding: ANP
MKZ-crisis in 2001 met een overzicht van de besmettingshaarden die het ministerie toen heeft vastgesteld. In totaal werden 300.000 dieren geruimd, waarvan 60.000 in de omgeving van Kootwijkerbroek. Verreweg de meeste bedrijven werden preventief geruimd in de zones rondom de besmette bedrijven. - Afbeelding: ANP

Geen antwoord op de vraag of er MKZ was

Schouten: er is nu duidelijkheid

Landbouwminister Carola Schouten reageert dat er nu eindelijk duidelijkheid is, al begrijpt ze dat daarmee de emoties niet weg zullen zijn. Voor de betrokken boeren voelt het echter helemaal niet als duidelijkheid. “Dat de rijksdienst RVV mocht ruimen in geval van een crisissituatie, dat hadden we ook wel kunnen bedenken. We hebben 19 jaar gestreden, maar er is nog steeds geen antwoord op de vraag waar het om gaat: of er MKZ was”, zegt Jurgen Schreuder, een van de veehouders wiens bedrijf destijds is geruimd. “Dat is een grote teleurstelling.”

Vertrouwen in overheid

Schreuder vindt dat dit ook iets zegt over de betrouwbaarheid van de overheid. Dat meent ook voorzitter Lau Jansen van de stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek. “Uit deze uitspraak blijkt dat de overheid bezittingen mag vorderen – want vee is eigendom van een veehouder – zonder dat de argumentatie daarbij hoeft te kloppen. Dat vind ik een fundamentele schending van grondrechten”, aldus Jansen. “Deze uitspraak zorgt voor een enorme verzwakking van het vertrouwen in het overheidsbeleid. Als de overheid maar een bepaalde redeneerlijn heeft – of het nu met de werkelijkheid overeenkomt of niet – staat ze blijkbaar in haar recht”, zegt Jansen.

Veehouder Gert Brons vindt dat de uitspraak bewijst dat er tegen de overheid niet te knokken valt. “Ook al is de MKZ-besmetting op het bedrijf niet geloofwaardig, omdat er geen enkel ander dier ziek werd.”

Gelijk hebben of gelijk krijgen is een ander ding

Symptomen MKZ

Dierenarts Jim Bakker is eveneens teleurgesteld. Hij was in 2001 bij het bewuste kalf. “Het dier was niet fit, maar het had geen symptomen van MKZ. We weten zeker dat het geen MKZ was. Maar gelijk hebben of gelijk krijgen is wel een ander ding”, zegt hij. Als voorbeeld noemt hij dat er geen enkel ander dier besmet is geraakt met het virus, terwijl het zeer besmettelijk was.

Bakker noemt de uitspraak van de rechter een politieke. Als de boeren gelijk zouden krijgen, zou dit wel heel problematisch voor de overheid zijn, verwacht hij.

Lees meer over MKZ

Eén reactie

  • farmerbn

    Toch werden de boeren als dombo's weggezet in het NOS journaal alsof ze al 19 jaar zeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.