Home

Achtergrond 4 reacties

Rechters maken geen regels, politici wel

Uit veler monden klinkt kritiek op de rechtspraak. Maar het zijn niet de rechters die regels bedenken: dat zijn de politici.

Sinds mei vorig jaar lijkt heel Nederland in rep en roer vanwege een uitspraak van de Raad van State. Op zich is het opmerkelijk dat een gerechtelijke uitspraak leidt tot een politieke crisis. Er zijn stemmen – binnen en buiten het parlement – om de invloed van de rechters in te perken.

Het meest uitgesproken is leider Thierry Baudet van Forum voor Democratie, die zich ook deze week weer drukmaakte om de zogenoemde dikastocratie – de staat waar niet de volksvertegenwoordiging, maar de rechters het voor het zeggen hebben.

Rechters zijn onafhankelijk

De rechters en hun uitspraken zijn zo machtig als de politici toelaten. Dat rechters uitspraken doen die politici niet goed uitkomen, mag geen reden zijn om de rechters maar te ontslaan of hun uitspraken in twijfel te trekken. In dit land is het zo geregeld dat rechters onafhankelijk zijn en dat politici geen invloed hebben op hun uitspraken.

Rechters moeten het doen met de wetgeving die in Nederland geldt. Ze kunnen – ondanks hun onafhankelijkheid – niet op basis van hun persoonlijke opvattingen rechtspreken. Ze zullen dat in alle gevallen moeten doen langs de lijnen van de wet en de internationale verdragen.

Als politici zich verschuilen achter Brussel of achter een gerechtelijke uitspraak, dan past er maar een antwoord: zij zijn het zelf die de regels maken

De wetten in Nederland worden gemaakt door het parlement in samenspraak met de regering. Jan Cees Vogelaar zei dat tijdens zijn vaak onderbroken toespraakje op het congres van Forum voor Democratie heel terecht. Als politici zich verschuilen achter Brussel of achter een gerechtelijke uitspraak, dan past er maar een antwoord: zij zijn het zelf die de regels maken. En als er ruimte is voor interpretatie, dan kun je dat de rechter niet kwalijk nemen.

Openbaar maken fosfaatrechten

Regels laten vaak ruimte voor interpretatie, zo bleek afgelopen week ook. En daar was geen rechter voor nodig. Het was Kamerlid Jaco Geurts (CDA) die vragen stelde over de manier waarop de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wilde openbaren hoeveel fosfaatrecht per bedrijf is toegekend. Jaco Geurts, die de regels zelf mede heeft vastgesteld, dacht daar kennelijk anders over dan de minister, die gaat over de uitvoering.

Als politici onderling al discussies hebben over de interpretatie van hun eigen regels, dan kun je het rechters moeilijk kwalijk nemen dat ze binnen de regels tot een interpreterende uitspraak komen.

Rechters schudden geen regels lukraak uit hun mouw

Terecht maakte Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak daar vorige week een opmerking over in zijn nieuwjaarstoespraak; “Rechters schudden geen regels lukraak uit hun mouw. Rechters passen het recht toe zoals is vastgesteld door de wetgever en toetsen aan internationale verdragen zoals deze zijn omarmd door het parlement. Regels waar óók de overheid zich aan moet houden.”

Rechters moeten onafhankelijk hun uitspraken kunnen doen en niet onder curatele komen van de politiek.

Als de politiek niet verrast wil worden met ongewenste of onduidelijke uitspraken, dan moeten ze zelf betere regels maken.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Geen speld tussen te krijgen.
  Gr kringloopboer

 • Alco

  Een evt. afzetting van Trump van Amerika moeten rechters over oordelen.
  Het zou waarschijnlijk niet lukken omdat de meeste Republikein zijn.
  Goh hoe kan dat toch?
  Braakman: Er is een zeer groot "GRIJS" gebied.

 • NORMALE BOER

  En weer iemand die denkt dat rechters onafhankelijk zijn. De meeste rechters zijn linkse rakkers dus Thierry heeft groot gelijk.

 • Kelholt

  Zolang rechters boeren buitengewone gaven toekennen (in de toekomst kunnen kijken - > voorzienbaarheid) en politici tijdens een parlementaire enquête zonder gevolgen (meineed) hun handtekening kunnen ontkennen is er nog veel te verbeteren in de rechtspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.