Home

Achtergrond

NMV: bedrag ganzenschade Friesland te laag

Friese boeren hebben de laatste jaren te weinig schadevergoeding ontvangen voor ganzenvraatschade.

Dat is het weerwoord van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) op een rapport van Gedeputeerde Staten (GS) Friesland.

Onderzoeksrapport

In het onderzoeksrapport dat GS aan de Provinciale Staten presenteerde, staat dat boeren teveel vergoeding voor ganzenvraat hebben ontvangen. Het onderzoek is uitgevoerd door Altenburg & Wymenga en Sovon Vogelonderzoek. De NMV zegt juist dat boeren te weinig kregen uitgekeerd.

Schade door ganzenvraat wordt getaxeerd op de dag dat boeren beginnen met beweiden of maaien. De schade die dan gemeten wordt is de werkelijke schade.

Verschil in graslengte

Het verschil in graslengte tussen aangevreten percelen en percelen die geen schade hebben, wordt uitgekeerd. In het rapport is verschil gemaakt in weersomstandigheden die van invloed zijn op het herstel van de grasmat. Dat zou volgens de vakbond niet uit moeten maken. De NMV betreurt het dat dit proces niet met de betrokken boeren is geëvalueerd en dat nu het beeld wordt geschetst alsof boeren de boel oplichten.

Lees ook: Bioboer voelt zich benadeeld bij taxatie ganzenschade

Of registreer je om te kunnen reageren.