Home

Achtergrond 3 reacties

Lage rente kostte Nederlandse banken € 630 miljoen

De negatieve rente kostte de Nederlandse banken sector € 630 miljoen alleen in het jaar 2019, in de afgelopen vier jaar was dat in totaal € 3 miljard.

Dat meldt de financiële website banken.nl op basis van berekeningen die op de World Economic Forum zijn gepresenteerd. De Nederlandse banken staan daarmee op de derde plaats van landen in de eurozone, na Duitsland met € 8 miljard en banken uit Frankrijk met € 5,8 miljard.

Rente blijft laag

Die situatie duurt voort voorlopig, de Europese Centrale bank (ECB) tornt voorlopig niet aan de rente in de eurozone. Die is nu al jaren laag en blijft voorlopig laag. Banken blijven dus rente betalen als ze overtollig geld stallen bij de ECB. Dat tarief ligt nu op 0,5% negatief. Een Nederlandse bank die € 1 miljard ‘overtollig’ spaargeld op de rekening heeft staan bij de ECB moet daarvoor € 5 miljoen aan rente betalen. Dat is inmiddels doorgesijpeld naar particuliere spaarders die 0,0% of net iets meer rente krijgen voor spaargeld, grote spaarders moeten bij sommige banken ook rente betalen.

Herziening strategie

Geen wonder dat er nogal wat discussie is ontstaan over het beleid van de ECB. ECB-president Christine Lagarde gaf na de ECB-bestuursbijeenkomst op 23 januari aan dat er mogelijk eind 2020 een herziening van de strategie komt. De grote vraag is dan of en hoe de criteria die aan de rentetarieven ten grondslag liggen, gaan veranderen. Die waren heel lang in beton gegoten onder de vorige ECB-president Draghi. Bijvoorbeeld de doelwaarde voor de inflatie van 2%. Zolang de inflatie in de eurozone gemiddeld onder dat niveau is, is er volgens de huidige uitgangspunten geen aanleiding om de rente te verhogen. Daar komen nog andere argumenten bij die het rentebeleid bepalen, zoals de groei van de economie en de wisselkoers van de euro.

Opkoopprogamma

Een ander instrument van de ECB is het draaien aan de geldkraan, het zogenoemde opkoopprogramma. De ECB koopt obligaties op, bijvoorbeeld van banken in eurolanden zodat er meer geld beschikbaar is om uit te lenen. In de afgelopen jaren is € 2.600 miljard in de economie gepompt. In november vorig jaar ging de geldkraan opnieuw open. Inmiddels staat de teller op € 2.641 miljard, de toename ontstond grotendeels in 2019. Kennelijk is er voorlopig geld genoeg in de eurozone. Het lijkt er volgens sommige analisten op dat de geldkraan openzetten niet meer werkt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Bij negatieve spaarrente toch nog ruim 10% rente rekenen bij roodstaan is crimineel.

 • Kelholt

  @Wim Esselink zet ook even de winsten van de banken in 2019 in het artikel. Dan zie je meteen dat je met de banken geen medelijden hoeft te hebben.
  En een grafiekje van de 3 maands Euribor over 20 jaar zou ook niet misstaan. Geeft een iets beter beeld dan over 4 maanden.
  <>

 • Attie

  Zitten we eindelijk eens aan de goede kant, straks krijgen we nog 💰 toe voor de goede parkeergelegenheid 😂

Of registreer je om te kunnen reageren.