Home

Achtergrond

Kaas, tulpen en stikstof op Grüne Woche

Het is een jaarlijks terugkerend festijn: de Grüne Woche. Aan het begin van het jaar trekt bestuurlijk agrarisch Nederland richting Berlijn. Formeel om Nederland te promoten, informeel wordt de basis gelegd voor nieuw beleid.

Voor de buitenwacht is de Grüne Woche een jaarlijks feestje voor de agro-bobo’s, met als resultaat kleurrijke kiekjes van lachende politici met Frau Antje, tulpen en kaas.

De Nederlandse agrosector wordt in prachtige stands aangeprezen bij de beursbezoekers, en politici, belangenbehartigers en voormannen (en enkele vrouwen) van de agribusiness maken kort een rondje langs de stands.

CDA-Kamerlid Maurits von Martels vroeg op twitter gekscherend al of er een ‘designated survivor’ voor de landbouwsector was aangewezen, nu heel agrarisch Nederland op de Grüne Woche is.

Netwerken

Het belang van de Grüne Woche zit echter niet vóór de schermen, maar daarachter. Tijdens het bezoek aan de beurs wordt er stevig genetwerkt. “Efficiënter met mensen spreken kan ik nergens”, klinkt het. Visies worden gedeeld. Problemen worden besproken. Er wordt goodwill gekweekt voor oplossingsrichtingen.

De sfeer is vrij informeel, waardoor de gesprekken wat makkelijker lopen dan aan een onderhandelingstafel bij het ministerie. En bovendien: niemand hoeft direct naar huis en iedereen is er met hetzelfde doel: de contacten aanhalen. Bestuurders en politici spreken elkaar op een andere manier, waardoor er ook meer begrip kan ontstaan voor elkaars standpunten.

Lees verder onder de foto

Landbouwminister Carola Schouten met haar Duitse collega Julia Klöckner op de Nederlandse stand op de Grüne Woche in Berlijn. - Foto: EPA
Landbouwminister Carola Schouten met haar Duitse collega Julia Klöckner op de Nederlandse stand op de Grüne Woche in Berlijn. - Foto: EPA

Brede Tweede Kamerdelegatie

De brede Tweede Kamerdelegatie – met CDA, D66, PVV, PvdA, GroenLinks, SGP en ook Denk – sprak intensief met het agrarische bedrijfsleven. Selcuk Öztürk van Denk gebruikte de beurs vooral om inspiratie op te doen. “We moeten toch een landbouwstandpunt innemen voor ons verkiezingsprogramma”, argumenteerde de politicus. Zijn partij bemoeit zich doorgaans niet met het landbouwbeleid.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie gebruikte de beurs om zijn kiezers toe te spreken in een filmpje. De politicus bracht slechts een flitsbezoek voor het oog van de camera en mengde zich verder niet in de delegatie.

Team AgroNL wil bruggen slaan

Het aandeel boeren en tuinders op de beursvloer is – logischerwijs – beperkt. Team AgroNL was wel ruim vertegenwoordigd, met als doel de brug te slaan tussen de beleidsmakers en de praktijk. “We kunnen wel vinden dat er niet óver ons gepraat moet worden, maar dan moeten wij er ook op uit om te vertellen wat we doen en waarom”, aldus varkenshoudster Ruth van der Haar. De Agro-ambassadeurs maakten diverse dates met politici om hen een kijkje in de keuken te geven.

Stikstofdossier

Hoewel de sfeer voor de bühne positief is, heerst er op de achtergrond grote bezorgdheid bij bestuurders en politici. Het hete hangijzer – het stikstofdossier – wordt met fluwelen handschoenen aangepakt. Het lijkt als een donkere wolk boven de beurs te hangen. Velen zijn terughoudend en in afwachting van wat er komen gaat.

Kortere lijntjes en meer begrip

Door de lopende onderhandelingen met het Landbouwcollectief is het lastig om openlijk individuele lobby’s te voeren in dit dossier. Het echte netwerken moet daarom in het stikstofdossier vooral leiden tot kortere lijntjes en meer begrip voor elkaar. Provinciebestuurders waren daarom ruim vertegenwoordigd en het ministerie voerde met buurlanden ook diverse gesprekken over de ontstane problematiek.

De Grüne Woche blijft bijzonder. Het is niet uit te leggen dat de Nederlandse agrosector naar Berlijn moet om elkaar te spreken. De traditie heeft zich zo ontwikkeld. Of het effectief is, zal in de komende maanden blijken.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Of registreer je om te kunnen reageren.