Home

Achtergrond 4 reacties

Blokhuis: ‘Gezond eten voor iedereen makkelijker maken’

Ruim een jaar geleden loodste Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Nationaal Preventieakkoord door het parlement. Doel is Nederland gezonder te maken, onder andere door meer groente en fruit te consumeren. Hoe staat het er nu voor? Een interview.

Minder suiker, minder zout, van alles minder. Dat is de bedoeling van het preventieakkoord. De andere kant van die gezondheidsmedaille is: eet meer groente en fruit. Toch ging ook voor aardappelen, groente en fruit vorig jaar het btw-tarief omhoog. Dit tot verdriet van deze sector. Brancheorganisatie GroentenFruit Huis zag de verkoop van AGF zelfs licht dalen.

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hierover: “De btw is op alle levensmiddelen verhoogd, dat geldt dus niet specifiek voor groente en fruit. Dit was een afspraak uit het regeerakkoord die is uitgevoerd. Alle producten, dus ook groente en fruit, zijn evenveel in prijs gestegen. Mensen zullen door de prijsverhoging dus niet makkelijker naar ongezond eten grijpen. Het is relatief net zo aantrekkelijk gebleven om een gezonde keuze te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto's.


 • Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - Foto: Arenda Oomen Fotografie

  Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - Foto: Arenda Oomen Fotografie

 • Staatssecretaris Blokhuis geeft een toelichting op het Nationaal Preventieakkoord dat hij in november 2018 presenteerde. - Foto: ANP

  Staatssecretaris Blokhuis geeft een toelichting op het Nationaal Preventieakkoord dat hij in november 2018 presenteerde. - Foto: ANP

Ik zet me er vol voor in om gezond eten voor iedereen makkelijker te maken

Nog niet alle Nederlanders komen aan de gewenste consumptie van groente en fruit. Wat gaat u daar aan doen?

“Ik zet me er vol voor in om gezond eten voor iedereen makkelijker te maken. Gezonde voeding is niet voor niets een belangrijk onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord dat ik vorig jaar heb gesloten. In dat akkoord heb ik met onder andere partijen uit de voedselindustrie afspraken gemaakt die ervoor gaan zorgen dat mensen gezonder gaan eten, en dus langer gezond kunnen blijven leven.

Acties in het plan zijn gericht op het gezonder maken van het voedselaanbod in de dagelijkse omgeving van mensen. Bijvoorbeeld doordat frisdrankfabrikanten hebben toegezegd minder suiker in hun dranken te doen. Of via een campagne over de Schijf van Vijf om mensen te helpen stapje voor stapje gezonder te gaan eten. Ook met een nieuw voedselkeuzelogo willen we het voor mensen gemakkelijker maken om gezonde producten te kiezen.

Ten slotte is in het akkoord afgesproken dat we kindermarketing op ongezonde producten gaan beperken. Dat betekent dat superhelden en stripfiguren niet meer op ongezonde producten te zien zijn, maar dat die plaatjes wel bijvoorbeeld groente en fruit aantrekkelijker kunnen maken voor kinderen.”

In de zorg mag meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl

‘Geen pillen maar paprika’s’. Pakt de zorg dat goed genoeg op?

“Ik ben van mening dat er in de zorg meer aandacht mag komen voor het belang van een gezonde leefstijl. We kijken met ziekenhuizen naar hoe we dat een prominentere positie kunnen geven in het onderwijs van medisch personeel. Ook in het Nationaal Preventieakkoord zijn hierover afspraken gemaakt. In de hoofdlijnenakkoorden, die ik en mijn mede-bewindspersonen hebben gesloten, is benadrukt dat er meer aandacht moet zijn voor preventie bij zowel opleidingen als in de dagelijkse praktijk van een medisch professional.

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor de behandeling van overgewicht is daarbij een heel goed voorbeeld van hoe we mensen gezonder willen laten leven en eten. Een gezond voedingspatroon met voldoende groente en fruit speelt daarin een belangrijke rol. In opdracht van VWS monitort het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de GLI.

Het RIVM kijkt hierbij naar het bereik, aanbod, wat de kosten zijn en hoe goed het programma werkt. De eerste resultaten van deze monitor worden aan het einde van 2020 verwacht. Op 14 oktober 2019 is op mijn initiatief een landelijke bijeenkomst georganiseerd waar we succesverhalen en knelpunten van de GLI konden delen.”

Is er al resultaat van de in het akkoord genomen maatregelen rond groente en fruit?

“In het Nationaal Preventieakkoord kunt u over vele acties lezen om dit aan te pakken, maar het vraagt inzet van vele betrokkenen en een lange adem omdat gewoontes en gebruiken stap voor stap moeten worden aangepast. In steeds meer ziekenhuizen is de voeding voor patiënten goed en gezond. Vanuit het Nationaal Preventieakkoord willen we in alle ziekenhuizen gezonde kantines voor patiënten, werknemers en bezoekers.

Er komen ook steeds meer gezonde school- en sportkantines bij en ook in bedrijfskantines zie je steeds meer gezonde catering. Volgens het concept van het Voedingscentrum voor een gezonde kantine wordt de consument in zo’n kantine verleid om de gezondere keuze te maken. Bijvoorbeeld met fruitsalades of groente bij een broodje.”

Tuinders weten steeds manieren te vinden om hun producten aan te prijzen, zoals het aanbieden van snackpaprika’s

Wat kunnen groente- en fruittelers zelf nog beter doen?

“Ik denk dat tuinders ontzettend goed zijn in het telen van mooie, lekkere producten. En ik ben onder de indruk van de nieuwe manieren die tuinbouworganisaties steeds weer vinden om hun producten aan te prijzen. Zoals het aanbieden van snackpaprika’s of het samenvoegen van producten in groentepakketten.

Werkfruit werkt naar mijn idee ook heel goed, maar op tankstations en treinstations kom ik nog niet veel fruit tegen. Misschien liggen daar nog kansen? Het vraagt wat van de logistiek, maar het zou mooi zijn als mensen op zulke plekken met de mooie producten uit de tuinbouwsector verleid worden. Ik hoop dat het Nationaal Preventieakkoord bijdraagt aan innovaties en kansen voor de tuinbouwsector.”

Laatste reacties

 • bartje14

  Ongezond eten moeilijker maken kan ook . Tsjonge jonge wanneer gaan ze zich is bezig houden met dingen die erg toe doen... lekker niveautje daar in Den Haag.

 • trekker123

  Leuk bedacht door een overheid die blijkbaar meent dan velen nog steeds niet weten dat verse groenten en fruit en voldoende beweging goed zijn voor je gezondheid, maar zo'n voedselkeuzelogo lijkt me nogal arbitrair. Zolang je bij de ingang van festivals de kwaliteit van je pillen nog door de overheid kunt laten controleren lijkt het me nogal een betrekkelijk gebeuren allemaal. Hoe lang duurt het nog voor we voedselbonnen krijgen omdat de overheid immers het beste weet wat en hoeveel je moet eten en ook meent dat te moeten regelen?

 • Alco

  In principe is er geen ongezonde voeding.
  Er is wel TE goede voeding voor luie mensen.

 • agratax(1)

  Ik ben voor gezond voedsel, maar nog meer voor een Gezonde levensstijl. Laat Blokhuis zijn tijd eerst eens besteden aan het Gedrag van de jeugd. Op straat lopen met (nep) pistolen en messen die een slager niet in zijn assortiment heeft omdat ze te gevaarlijk zijn en zo zijn er meer zaken, die de gezondheid van de jeugd beter dienen dan een appeltje meer of minder. Ik denk dat Blokhuis niet bij de jeugd moet zijn, maar eerst bij de ouders, die de opvoeding hebben laten versloffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.