Home

Achtergrond 4 reacties

Vattenfall zoekt nieuwe invulling van zonnepark

Traditionele zonneparken zijn in opkomst, maar hebben als nadeel dat de landbouwfunctie verdwijnt. Energieleverancier Vattenfall zoekt het daarom in een combinatie met akkerbouw. Een pilot moet volgend jaar starten.

De laatste jaren zijn er al veel hectares zonneparken in Nederland bijgekomen. Gezien de energietransitie een logische ontwikkeling, maar er is ook weerstand. Er zijn ruimtelijke, maar ook principiële bezwaren om landbouwgrond op te offeren voor energieproductie. Energieleverancier Vattenfall (voormalig Nuon) onderzoekt daarom de mogelijkheden om akkerbouw te combineren met het opwekken van zonne-energie. Het bedrijf heeft een concreet plan om volgend jaar een aantal pilots te starten op een oppervlakte van 1 tot 2 hectare.

Vattenfall wil volgend jaar op meerdere locaties van 1 tot 2 hectare proefopstellingen plaatsen

De combinatie met akkerbouw moet de acceptatie van het opwekken van zonne-energie op landbouwgrond vergroten, verwacht Annemarie Schouten, business development manager Large Scale Solar. Maar er is een bijkomend voordeel: het bedrijf verwacht dat door dubbelfuncties de geldelijke opbrengst van een hectare fors kan toenemen. “We gaan uit van een omzet van 160% ten opzichte van alleen landbouw of zonnepark.”

Het bedrijf wil volgend jaar op meerdere locaties van 1 tot 2 hectare proefopstellingen plaatsen. Daarbij worden in principe drie verschillende technieken uitgeprobeerd: zonnepanelen op palen, verticaal geplaatste panelen in rijen en panelen die meedraaien met de zon en zodoende plaats maken voor machines. “De tweede optie vraagt de laagste investering, maar levert de minste opbrengst. Het kan zijn dat er meerdere technieken beschikbaar komen, afhankelijk van de toepassing en plaats in Nederland.”

Vattenfall wil onderzoek doen naar de combinatie van akkerbouw en zonnepanelen. Veel ervaring met combinaties is er nog niet. - Foto: Hans Banus
Vattenfall wil onderzoek doen naar de combinatie van akkerbouw en zonnepanelen. Veel ervaring met combinaties is er nog niet. - Foto: Hans Banus

Niet te hoog

Als akkerbouwgewassen komt een aantal laag groeiende gewassen in aanmerking, zoals koolsoorten, uien en aardappelen. Het moeten gewassen zijn die niet te hoog groeien en met wat minder zonlicht toekunnen. In de pilot worden de praktische mogelijkheden onderzocht, zoals de consequenties voor de teelt en werkzaamheden voor de akkerbouwer, maar ook het totale economische plaatje. Daartoe werkt Vattenfall aan een concreet businessmodel. Overigens wil het bedrijf tegelijkertijd kijken wat de mogelijkheden zijn voor robotisering van de teelt.

Veel ervaring met combinaties van akkerbouw en zonneparken is er nog niet

De locaties voor de proefopstellingen zijn nog niet bekend, maar liggen waarschijnlijk in de buurt van onderzoeksinstellingen waar het bedrijf mee wil samenwerken. Concrete afspraken daartoe zijn nog niet gemaakt. De locaties van grootschalige praktijktoepassing gaan afhangen van een aantal factoren, waaronder mate van instraling, de teeltmogelijkheden en aanwezige infrastructuur. Veel ervaring met combinaties van akkerbouw en zonneparken is er nog niet; wel zijn er in onder andere Duitsland en Frankrijk proeven gedaan. “We zien dat er mogelijkheden zijn, maar de Nederlandse omstandigheden zijn toch weer anders.”

Of het project uiteindelijk zal slagen, vindt Schouten lastig te voorspellen. Bepalend zijn met name de medewerking van overheden en het financiële plaatje. “We beginnen met de pilots en dan weten we beter hoe het uitpakt voor de ondernemers en de andere betrokken partijen.” Overigens blijven fiscale aspecten, ook vaak een item bij traditionele zonneparken, buiten het onderzoek.

Ondernemers met interesse in dit project of vragen over zonnepanelen in het algemeen kunnen een e-mail sturen naar: info.solar@vattenfall.com.

Laatste reacties

 • DJM

  Maak maar zonneparken boven de "nieuwe natuur", die kan wel met minder zonlicht toe. Goede landbouwgewassen moet je niet "knijpen" in zonne-uren

 • Gat

  Het is tegenwoordiger al hele kunst goede aardappels te produceren en hun denken dat tussen zonnepanelen te doen. Als het bv 100 mm regent in een dag. En helft is bedekt dan krijgt die aardappel 200mm te verwerken.
  Achja als voeraardappels telen voor paar cent uit kan in combinatie met zonnepanelen.
  Sommige mensen denken dat alles van achter een computer te produceren is. Realisme is steeds verder te zoeken.

 • Vhouder

  het gaat er niet om dat het werkt maar dat ze zogenaamd duurzaam bezig zijn het gaat zoals tegenwoordig zoals met bijna alles zeker in den haag om het beeld en niet om het resultaat .

 • agratax(1)

  In het klimaatbeleid geldt "De mens wil bedrogen worden, dus bedrieg haar". Dit is wat gebeurd bij alle maatregelen waarvan de gevolgen nog te onduidelijk zijn, maar wel worden door gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.