Home

Achtergrond

Trumps adviseur laat olieprijs 2% zakken

Trump liet deze week zijn macht gelden in de oliemarkt.

Door het ontslaan van de derde veiligheidsadviseur in het Witte Huis, zakte de olieprijs dinsdag 10 september met 2%. John Bolton hanteert in Washington een harde aanpak, met name richting Iran was hij kritisch over het huidige regime.

Boltons vertrek is voer voor speculanten op de wereldwijde markt. Ze hopen dat de spanningen tussen de VS en Iran kunnen bekoelen. De toenemende dreiging van een escalatie, met vermindering van toegang voor olietankers naar de Straat van Hormuz als eerste stap afgelopen zomer, deed de olieprijs stijgen. Donderdagochtend 12 september ging een vat ruwe Brent-olie voor $ 59,47 naar de handel, een paar dollar lager dan de piek aan het begin van de week. Tegenhanger WTI Crude zakte ook en stond op datzelfde moment op $ 54,66.

OPEC-landen bespreken strategie

Donderdag 12 september kwamen de OPEC-landen weer bijeen om de strategie voor de olieproductie te bespreken. De verwachting van oliemarktkenners was dat er gesproken zou worden over verdere daling van de productie, maar het oliekartel besprak andere zaken. Een snellere daling van het aantal vaten olie per dag blijft uit, vertelt de Saudische energieminister Prince Abdulaziz bin Salman aan CNBC. In ieder geval tot begin december, want dan komen de OPEC-landen weer samen.

De Internationale Energy Agency maakte deze week bekend dat de toenemende productie van 2020 geen goed vooruitzicht geeft voor stabilisatie van de internationale oliemarkten. De Amerikanen werken nog altijd aan het opschroeven van de productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.