Home

Achtergrond 19 reacties

Stikstof lijkt het dierenwelzijnsdebat te kapen

De Tweede Kamer spreekt woensdag 11 september in een 4,5 uur durend debat over dierenwelzijn in de veehouderij.

Met maar liefst 21 onderwerpen op de agenda, variërend van stalbranden tot vogelgriep en de duurzame veehouderij, zijn er plenty onderwerpen waar de Kamerleden met de minister over kunnen spreken.

Stikstofproblematiek

Maar de kans is echter groot dat de stikstofproblematiek het dierenwelzijnsdebat kaapt. GroenLinks en SP kondigen al aan dat ze de handschoen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot met zijn uitlatingen over de krimp van de veestapel graag oppakken. “We zijn blij dat afname van de veestapel eindelijk bespreekbaar is met een coalitiepartij”, zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar.

Gesprek over inkrimpen veestapel

Ook Laura Bromet van GroenLinks is blij dat D66 ‘eindelijk een opening biedt voor een gesprek over het inkrimpen van de veestapel’. “We hebben keer op keer gevraagd om hierover te praten. Als het gaat om inkomen van de boer, stalbranden, klimaat, energietransitie. Maar elke keer is het antwoord van de coalitiepartijen: kringlooplandbouw is de oplossing. Het irriteert me dat het zo lang duurt dat iets dat onontkoombaar is zo lang niet besproken kan worden. Boeren worden er heel onrustig van. Ik wil met de politiek spreken over een plan hoe we het gaan doen, op welke termijn en op welke sociale manier. Als je je realiseert dat het moet gebeuren kun je beter met een goed plan komen, in plaats van ontkennen dat we deze weg moeten gaan. Ik kan me voorstellen dat deze kamikaze-actie van D66 de coalitiepartijen overvalt, zeker omdat er afspraken zijn in het regeerakkoord. Maar wij zijn blij dat het kwartje begint te vallen bij andere partijen”, aldus Bromet.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Kip uit Oekraine dat is wat er straks in de Staatsrestaurants nog te verkrijgen zal zijn of via centrale distributie middels voedselbonnen. De DDR herleeft aan de hand van D66 en Groen Links. De tijden van Marcus Bakker herleven.

 • Gat

  Zoals de titel zegt. Het gaat niet over milieu of dierenwelzijn. Een zelfstandige ondernemer moet kapot gemaakt worden in de (vrije wereld handel). Alleen multinationals mogen overblijven.
  Krijgen we ze met regelgeving niet kapot, dan beroepsverbod.
  De eu moet gestopt worden. Destructieve beleid.
  En wij zijn niet alleen kijk winkel straten lege winkels. De multinationals slopen heel de economie voor eigen monopoli positie en de politiek speelt daarin belangrijke rol

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  <>?

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  lees bovenstaande link van het RIVM, gaat men hier dan helemaal aan voorbij???? dan is het en heeft het totaal niets meer met politiek te maken maar met idealisme want de boer is absoluut niet de vervuiler want er woont geen boer meer in een stad of woonkern en klik op uw postcode en u zult zien at het dichtstbijzijnde dorp meer stikstof of vervuiling bevat dan het buitengebied waar landbouw wordt bedreven

 • Marowak

  Is dat dan die energietransitie schiphol mag uitbreiden de boer gaat krimpen. Niet eerlijk

 • Gat,de uitvoering van agenda 2030 komt steeds dichterbij , de Bilderbergclub bepaalt het beleid.

 • Maas1

  @Mts Bos- Weidenaar
  Bedankt leuke tool dat bevestigd maar dat boeren lucht schoon is,maar dat wisten we al lang.
  Wij zijn immers ook de mensen met de meeste weerstand,we zijn niet snel ziek zwak en misselijk.
  Het zal voor de communistische partij nu niet meer mee vallen om naar de groene sector te wijzen,terwijl ze zelf tot aan de knieën in de drek en de bagger staan!

 • Marowak

  Mocht het er ooit van komen vind ik fusie tussen klm en friesland campina wel wat de boeren brengen land en aanvliegroutes in wat stikstof en catering toetjes. Klm de vliegtuigen en piloten en radarsystemen.

 • Attie

  Och die Bromet, ook al zo'n 'stikstof koppie'.

 • Henk.visscher

  Mts .vd Bos met link naar RIVM, super allemaal even naar kijken
  Heel veel van de regelgeving van boeren zijn aanames, b.v excretietabel , de link van het RIVM is een wetenschappelijk bewezen kaart, deze kaart moeten we bij de ingang van de tweede kamer neerhangen, zo kunnen wij laten zien dat niet onze dieren het probleem is, maar de randstad niet onze dieren moet gehaveerd worden maar de randstad , al die groenlinkse, D66 en christenunie en partij van de dieren lui, direct naar Afrika, leef je daar maar uit in de natuur, de leeuwen zullen jullie een warm welkom geven

 • DJ-D

  <>

  Dit is van 2017 het vegageleuter is uitgekomen dus...

 • van der berg

  en dit is dus wat er gebeurt met al dat ""praten"" en ""luisteren"" en ""samen tot oplossingen komen"" de landbouw word er gewoon uitgesodemieterd, niet meer en niet minder,maar vooral allemaal blijven praten en overleggen hoor......

 • daan1908

  Staat een prachtig artikel op Geen Stijl van Driekus Vierkant . Hij laat geen spaan heel van de achterlijke verrader Tjeerd De Groot , incl de Euthansie club D66 . Overal waar dood en verderf gezaaid wordt duikt D66 op . Tjeerd heeft het verhaal direct geblockt , dat betekend dan toch wel wat .

 • Maas1

  @DJ-D en daarom hebben ze het akkoord van Parijs voor de ruimtelijke inrichting.
  Tja maar waar komen al die mensen dan ineens vandaan?
  Of is het anders dan?
  Wees gewoon eerlijk noem man en paard en wijs ons boeren niet op zo'n achterbakse manier de deur!

 • Gat

  @henk visscher dat kaartje weten ze dan nog te verdraaien. Vorig jaar kregen boeren in brabant de schuld van de slechte luchtkwaliteit in de randstad.
  Door ammoniak bind aan fijnstof en dat sloeg dan neer in de randstad. Jah zover waren ze hier in provincie brabant aan het redeneren om ons boeren schuld aan te praten.
  Mja aangezien wij zeeklimaat en westenwind hebben voornamelijk. Duurt het 42.000km voordat die ammoniak er is. Echt kansloos dat volk.
  Hetzelfde dat co2 zorgt voor opwarming van de aarde. Jij, ik en iedereen weet dat de lucht in steden paar graden warmer is dan buiten de steden. Verbrandingsmotoren straalmotoren allemaal warmen ze de lucht op. Ik zeg dat opwarming daar vandaan komt. Warme lucht stijgt op, wolken met regen laten net als in bergen hun regen vallen.
  In de randstad viel genoeg regen dit jaar.
  Trek je die lijn vanuit westen door naar oosten. Dan zit je in droogste regio van het land. Ik redeneer maar nuchter. Maar het is wel de werkelijkheid en daar heeft co2 niks mee te maken.
  Hier in brabant hadden we onze johan verschuuren als meteorloog. Die keek naar de natuur, hij kon het weer voorspellen. Helga van leur kan alleen roepen kans op.

 • veldzicht

  Vorig jaar zag ik zo,n kerel van Staatsbosbeheer in de duinen van Wassenaar lopen,met een zielig gezicht wees hij op de vergrassing in de duinen ,allemaal veroorzaakt door ammoniak neerslag vanuit de bio-industrie!!! In tientallen km.in de omgeving zijn nog maar een handvol melkvee bedrijven en voor de bio-industrie moet je wel 80 km. rijden voordat je een behoorlijke stal tegen komt,en zo wordt je constant van alle kanten belazerd,moedwillig.

 • Henk.visscher

  Ja Gat ze verdraaien alles, het lijkt wel of we in een horrorfilm zitten

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  DJ-D en dit artikel is van 2019, het is maar welke kant wordt onderzocht en wat je wilt laten horen en lezen.
  <>

 • Mbmb

  Die Bromet is ook een echte boeren hater,zie ook haar pogingen om het hele veenweidegebied onder water te krijgen,. Ook nu pakt die linkse madam met een salaris van 150.000 direct haar kans om zich weer eens te profileren. Vreselijk. Echt.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.