Home

Achtergrond

Plantgezondheid is taaie kost voor Kamerleden

De Kamer behandelt eind deze maand de nieuwe Plantgezondheidswet. Deze week legden ambtenaren de EU-regels uit aan het parlement.

Drie ambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwamen afgelopen week naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over de gevolgen van de invoering van de nieuwe Europese plantgezondheidsverordening, die op 14 december van kracht wordt. Een handvol belangstellenden had de weg gevonden naar een van de kleine vergaderzaaltjes in het gebouw van de Tweede Kamer.

Beperkt aantal Kamerleden aanwezig bij uitleg Plantgezondheidswet

Op het aanvangstijdstip zaten de ambtenaren klaar, evenals het publiek. Commissievoorzitter Attje Kuiken (PvdA) verontschuldigde zich tegenover de gasten dat zij de enig aanwezige volksvertegenwoordiger was. Tot haar geruststelling kwam Laura Bromet (GroenLinks) nog tijdig binnen en kon ze de vergadering officieel openen. Korte tijd later sloot Kamerlid Maurits von Martels (CDA) aan. De NVWA-ambtenaren waren al aardig op stoom met hun presentatie, toen ook VVD’er Arne Weverling aanschoof.

Ook voor Arne Weverling is de nieuwe Plantgezondheidswet taaie kost. - Foto: Fred Libochant
Ook voor Arne Weverling is de nieuwe Plantgezondheidswet taaie kost. - Foto: Fred Libochant

En zo waren er dan toch nog drie Kamerleden die de NVWA’ers hoorden vertellen dat de Europese Unie een nieuwe plantgezondheidsverordening heeft ingevoerd. Doel van die verordening is dat het risico op de insleep van ziekten en plagen via planten en plantproducten tot het minimum wordt beperkt en dat het niet nodig is om achteraf maatregelen te nemen. Desalniettemin geeft de Europese verordening ook aan wat kan of moet gebeuren bij een uitbraak.

Nederlandse controle- en inspectielast groter dan bij andere landen

Die plantgezondheidsverordening heeft een behoorlijke impact op de controle en inspectie van plantaardig materiaal dat Europa wordt binnengebracht of binnen Europa wordt verhandeld. Het Nederlandse kabinet en ook Nederlandse Europarlementariërs hebben geprobeerd de gevolgen van de invoering van de Europese plantgezondheidsverordening zoveel mogelijk te beperken. Daar zijn ze maar ten dele in geslaagd. Nederland is een belangrijke economische draaischijf in de handel van planten, bloemen en plantaardig materiaal. Die omvangrijke handel betekent dat er een forse controle- en inspectielast bij de Nederlandse inspectie- en keuringsdiensten terechtkomt, een veel grotere last dan bij andere landen, die veel minder in- en uitvoeren.

Behandeling wet door Kamer in week 39

De Europese verordening wordt op 14 december van kracht. Toch is nog steeds niet precies duidelijk wat de gevolgen ervan zijn. Zo is bijvoorbeeld nog niet vastgesteld op welke planten of plantmaterialen van buiten de EU een importverbod gaat gelden, vanwege een hoog risico op de insleep van ziekten of plagen.

Ondertussen ligt in de Tweede Kamer de nieuwe Plantgezondheidswet klaar om behandeld te worden. Die wet regelt zaken die niet in de Europese verordening worden geregeld, zoals het opleggen van een bestuurlijke boete of een dwangbevel als bedrijven zich niet aan de regels houden. De behandeling van die wet staat geagendeerd in de week van 23 september. Kamerleden zetten het vast in hun agenda, zodat ze tijdig binnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.