Home

Achtergrond 5 reacties

PAS-probleem verbroedert politiek

Een gezamenlijke vijand verbroedert. Tijdens de Algemene Beschouwingen komen politieke tegenstanders uit hun schuttersputjes voor een oplossing in de PAS-problematiek.

Als het Nederlands elftal speelt, staan supporters van Ajax en Feijenoord opeens gebroederlijk te juichen voor Oranje. Dat blijkt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ook in de Haagse Tweede Kamer te gebeuren. De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zet het land zodanig op slot, dat alle partijen meezoeken naar een oplossing.

Landbouw nauwelijks aan bod in troonrede

Terwijl de landbouw in de troonrede van Koning Willem-Alexander dit jaar nauwelijks aan bod kwam, was er tijdens de behandeling van de kabinetsplannen voor komend jaar bij de Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar aanmerkelijk meer aandacht voor de land- en tuinbouw. Veel partijen zien in de agrarische sector de sleutel om de impasse in het stikstofbeleid vlot te trekken. Van de linkse partijen PvdD, SP, GroenLinks en PvdA was al bekend dat zij vinden dat een grove ingreep in de veestapel nodig is. D66 schaarde zich recent heel nadrukkelijk bij deze club, met de uitlatingen dat de veestapel gehalveerd moet worden. De uitspraken legden geen windeieren in de coalitie.

‘Antiboerenplan van D66’

Een spoedoverleg tussen de landbouwwoordvoerders en de minister van landbouw in een Haags café vorige week, legde de ruzie tussen D66 en de andere partijen nog niet bij, zo bleek tijdens de algemene beschouwingen. CDA-leider Pieter Heerema toonde opnieuw zijn afkeur over het plan en noemde dit ‘het antiboerenplan van D66, waarin met 1 pennenstreek de helft van de agrarische sector is weggestreept.’

Oude boeren zonder opvolger

De problemen met de PAS zorgen er wel voor dat de heilige huisjes opeens minder heilig zijn dan voorheen. CDA pleit voor een zorgvuldige oplossing, waarbij oude boeren zonder opvolger worden uitgekocht. Daarbij zinspeelt de partij toch op krimp van de veestapel, maar dan mét de boeren. Ook VVD, de grote voorvechter om Nederland de grootste agro-exporteur ter wereld te maken, sluit dergelijke opties niet uit. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers benadrukte dat voor zijn partij kringlooplandbouw centraal staat in de oplossing voor de PAS-problematiek.

Warme sanering veehouderij

Nu vrijwel alle partijen een ingreep in de veestapel wel zien zitten, lijkt de vraag over dit onderwerp van óf, te veranderen in hóe? De meeste partijen pleiten voor een warme sanering, maar tegelijkertijd wordt hier in de tegenbegrotingen van PvdA, SP en GroenLinks geen cent voor uitgetrokken. In de beschouwingen probeerde D66-leider Rob Jetten de harde uitspraken van zijn partijgenoot Tjeerd de Groot ook wat te sussen door zich aan te sluiten bij de visie van CDA, maar Heerma ging daar niet op in.

Extra budget voor bedrijfsbeëindiging

De grote vraag is of er nog extra budget beschikbaar komt om boeren te ondersteunen bij bedrijfsbeëindiging. Na een stoppersregeling, de warme sanering varkenshouderij en de € 100 miljoen voor veehouders in het veenweidegebied tegen Natura 2000-gebieden, wordt de portemonnee al aardig getrokken. Mogelijk zorgt de PAS-problematiek ervoor dat ook geld, dat bijvoorbeeld voor woningbouw is gereserveerd, gebruikt wordt om hier ontwikkelruimte voor te creëren door boeren uit te kopen.

Lees ook: ‘De fiscale knoppen van Prinsjesdag’

Laatste reacties

 • Trot

  Das mooi gaan hennep telen breng veel meer op

 • Alco

  Trot. Ik heb de schuur al volstaan.
  De vrije verkoop moet toch toegeleverd krijgen.

 • ENDE902

  Als de hennepteelt legaal wordt, gaan ze weer over certificering beginnen. Nu kunnen ze niets zeggen omdat het illegaal is. Het gegniffel deze week in de Tweede Kamer geeft al aan, dat ze hier ook dolgraag over willen praten.

 • veldzicht

  Pas maar op Alco,je weet hoe het veel hennep telers is vergaan.Die liggen nu onder de graszoden .En dan moeten we jou bijdrage hier op deze site missen wat ik een gemis zou vinden!

 • koestal

  PAS verloedert politiek tegen boeren,Tjeerd de Groot is de gangmaker.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.