Home

Achtergrond 10 reacties

Masterstudent onderzoekt motivatie onder jonge melkveehouders

Masterstudent Maria Joosse deed onderzoek onder jonge melkveehouders over hun bereidheid hun bedrijf aan te passen. Ze ontmoette in Brabant enthousiaste, gemotiveerde jonge boeren die best willen veranderen, maar afgeremd worden door de negatieve berichtgeving over hun sector. En passant is ze vegetariër-af.

Haar beeld over de veehouderij is helemaal gekanteld. Maria Joosse (23) praat er niet omheen. Tot een half jaar geleden was ze behoorlijk negatief over de sector. Boeren hebben geen oog voor hun vee, het gaat hen alleen om geld verdienen, ze trekken zich niks aan van het milieu. Norse types die nooit tevreden zijn, dacht ze.

Ik had me op het ergste voorbereid

In het kader van haar masterstudie Milieu- en Maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen deed Joosse onderzoek onder 15 jonge melkveehouders in Brabant. Ze wilde weten wat jonge boeren motiveert, of ze bereid zijn hun bedrijfsvoering duurzamer en diervriendelijker te maken. En zo ja, wat kunnen consumenten en overheden doen om hen daarbij te helpen.

Maria Joosse: “Wie altijd negatief wordt benaderd, gaat niet investeren in het milieu. - Foto: Cor Salverius
Maria Joosse: “Wie altijd negatief wordt benaderd, gaat niet investeren in het milieu. - Foto: Cor Salverius

‘Mijn beeld klopte niet’

Ze trok een overall aan en werkte een dag mee. En ondertussen stelde ze vragen en liet de jonge boeren vertellen. “Ik had me op het ergste voorbereid. Maar het beeld dat ik had, gebaseerd op berichten in de media, klopt niet. De boeren waar ik was, houden van hun dieren, hebben oog voor weidevogels, snappen ook wel dat er dingen moeten veranderen. Voordat ik met mijn onderzoek begon, was ik gestopt met vlees eten, zelfs melk dronk ik niet meer. De argumenten die ik daarvoor had, blijken niet te kloppen. Ik denk dat er meer mensen rondlopen zoals ik. Daarom zeg ik: consument verdiep je in de landbouw, praat met boeren, bezoek een open dag. Iedereen mag denken wat hij wil, maar baseer je dan wel op de werkelijkheid.”

Jonge boeren hebben het gevoel dat ze het nooit goed doen

Haar studie was natuurlijk niet een zelfonderzoek. Het ging in de kern om de verduurzaming in de melkveehouderij en de factoren die dat afremmen of juist stimuleren, gezien door jonge boeren zelf.

Negatief benaderd

Gebrek aan waardering is volgens Joosse zo’n remmende factor. “Jonge boeren hebben het gevoel dat ze het nooit goed doen. Als het gaat over de veehouderij in de media is de teneur vrijwel altijd negatief. Consumenten vinden van alles, maar kopen vervolgens het goedkoopste product, zeggen ze. Wie altijd negatief wordt benaderd, gaat niet investeren in het milieu, maar denkt: laat maar zitten.”

Als het gaat over klimaat, dan is de veehouderij altijd de pineut. Joosse: “De jonge boeren die ik sprak, hebben het gevoel altijd de schuld te krijgen. De mestregels worden om de haverklap aangescherpt, maar het vliegverkeer wordt niet aangepakt. Vinden ze oneerlijk. En dat snap ik heel goed.”

Jonge boeren twijfelen regelmatig aan het effect van zogenoemde milieuvriendelijke maatregelen

Trouwens, die steeds weer veranderende regelgeving is jonge boeren ook een doorn in het oog. “Ze hebben het gevoel dat wat vandaag geldt morgen anders is. Voor een ondernemer die geacht wordt te investeren, is dat natuurlijk lastig. Nu wil de overheid toe naar kringlooplandbouw, maar de invulling daarvan is onduidelijk. Tja, in zo’n geval ga je eerder achteroverleunen dan in actie komen.”

Twijfel remt verduurzaming

Ze noemt nog een vierde factor. “Jonge boeren twijfelen regelmatig aan het effect van zogenoemde milieuvriendelijke maatregelen. Dan noemen ze bijvoorbeeld de nieuwe stalvloeren waardoor minder ammoniak vrijkomt. Die vloeren zijn erg duur, maar onveilig voor de koeien, vinden ze. En ze vragen zich af of het milieueffect wel zo groot is. Ik kan niet beoordelen of de boeren gelijk hebben. Daar gaat mijn onderzoek niet over. Maar ik weet wel dat die twijfels de verduurzaming van de sector afremmen.”

Jonge melkveehouders zijn hartstikke gemotiveerd en houden van hun vak

Als de indruk zou ontstaan dat jonge agrariërs bij de pakken neerzitten, dan wil Joosse dat graag rechtzetten. “Ze zijn hartstikke gemotiveerd en houden van hun vak. En nors? Dat zijn ze echt niet. Ik werd bij iedereen hartelijk ontvangen en ze namen geen blad voor de mond. Terwijl ik van huis uit niks met landbouw heb.”

Laatste reacties

 • husky

  Helaas zullen er niet veel meer jonge mensen boer willen worden, door de hetze tegen de landbouw en onbetaalbare bedrijven die onbetaalbaar zijn geworden, door de ziekelijke overheid met al die onredelijke investering die niemand betaald behalve de boer dan om het zogenaamde milieu te reden, de veehouderij is het wisselgeld geworden ten gunste van vliegverkeer, industrie en autoverkeer te laten groeien.
  Marie als je zo begaan bent met de veehouderij, roep het via alle kanalen uit met een goede uitleg.
  Het probleem is Nederland heeft te veel mensen die veel roepen zonder enige kennis en als de supermarkt maar vol blijft ook al komt de zooi uit het buitenland zal men de veehouderij verdrijven uit Nederland, alleen honger zal ze doen beseffen dat men de veehouderij nodig heeft....maar dan zal het al tientalen jaren te laten zijn.

 • Alco

  Juist @husky. In de dagbladen ermee

 • husky

  Sorry Maria niet Marie, hoop ook dat je de reacties leest.

 • farmerbn

  Kijk aan, onze zondag is een echte zonnige dag.

 • deB.

  Weer zo'n pseudo artikel....de jongelui zijn helemaal niet gemotiveerd!!
  Ja in beginsel wat op een nieuwe trekker rijden, en op de hand van vader drijven..maar als het echt serieus wordt, en de wilde haren gevallen zijn, is het weg met de motivatie!

  Uitgezonderd een enkeling die zelfs in het weekend met koe in de hand willen showen, maar ook dat houdt wel een keer op, met deze regelgeving en verdienmodel.
  Exact als al die regionale keurigen, het is maar hobby

 • Cvdo

  Maria geeft het zelf toe,... de toekomstige 'gehersenspoelde' generatie gaat onze sector pas echt om zeep helpen... Zoals de Duitse jeugd 90 jaar geleden op scholen het anti-semitisme erin gebakken kreeg, zo krijgt de huidige jeugd een cocktail van marxisme en vega voorgeschoteld wat resulteert in een onrealistische horde klimaat spijbelaars die een gedachte kronkel hebben wat nog het beste aan te duiden is met 'bio-jihadisme' .. een in hun ogen heilige oorlog tegen de agrarische milieubarbaren!!!!!

 • Ja bij pappie op schoot lijkt het nog wel leuk maar als ze doorhebben hoeveel kapitaal er nodig is en wat het rendement daar op is lopen de meesten weer achteruit de de stal uit

 • jhp

  Jammer van de reacties met negatieve ondertoon, ik vind het een goed positief artikel.
  Die jonge enthousiaste boeren hebben een een vega omgeturnd, prachtig toch.

 • Het is zeker een positief artikel alleen jammer dat de jonge boeren zelf al het boetekleed aantrekken.

 • Klaasvaak

  Goed artikel!
  Over een aantal reacties hier zeggen we maar niks.... daar krijg je sowieso geen motivatie van....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.