Home

Achtergrond 4 reacties

Massale steun voor protestactie vanuit gehele sector

De protestactie in Den Haag op 1 oktober kan op veel steun rekenen van de achterban. Zowel boerenorganisaties, de agribusiness en onderwijsinstellingen scharen zich achter de actievoerders.

De protestactie in Den Haag om het ongenoegen van boeren op de kaart te zetten krijgt veel steun van de achterban. Die steun komt niet alleen van boeren- en sectororganisaties, maar ook uit de agribusiness en van onderwijsinstellingen.

Belangenbehartigers

De LLTB maakte vorige week bekend haar leden te steunen bij de actie, onder andere door vervoer aan te bieden naar Den Haag. “We zijn het zat om vanuit Den Haag en diverse media steeds neergezet te worden als een ‘probleem’ waar een ‘oplossing’ voor moet komen”, zo luidt het.

Ook de ZLTO sluit zich aan: “Iedereen die opkomt voor de belangen van boeren en tuinders in Nederland kan rekenen op onze sympathie, mits dit publieksvriendelijk gebeurt.”

“Wij ondersteunen onze leden in het protest”. Dat zijn de woorden van Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord. LTO Noord heeft twee soorten spandoeken laten drukken en moedigt het de sociale media campagne #trotsopdeboer aan.

Esther de Snoo geeft namens LTO Nederland aan de steun aan de actie van haar regiopartijen te delen. “De regionale organisaties hebben de lead, maar ook LTO Nederland staat achter haar leden. Wij zijn één vereniging en spreken uit één en dezelfde mond”, maakt de Snoo duidelijk.

Vakbonden

Op Twitter sprak ook de NAV namens de akkerbouwers haar steun uit voor de actievoerders. De NAV vindt dat de landbouw te snel de schuld krijgt.

Ook varkensvakbond POV heeft sympathie voor de actie en ondersteunt de actie. Voorzitter Linda Janssen spreekt van een ‘machtig mooi protest’, mits het publieksvriendelijk blijft. POV strijdt voor respect voor boeren, maatschappelijke waardering en stoppen met boeren overal de schuld van geven.

Ook de melkveebond NMV schaart zich volledig achter de actievoerders. Voorzitter Harm Wiegersma ziet dat de frustratie bij veel melkveehouders en leden hoog oploopt. Hij benadrukt ook dat de actie netjes moet verlopen.

Agribusiness

Veevoerfabrikant ForFarmers (FF) staat ook positief tegenover de actie. Onlangs heeft FF zijn hulp aan de organisatie aangeboden en heeft een communicatiebureau ingeschakeld om de actie in goede banen te leiden. Ook concurrent De Heus, Gebroeders Fuite, mechanisatiebedrijf Trioliet en Valleilam zijn partners van de actie.

Bovendien staat het bestuur van kaasproducent DOC Kaas ook achter de actie. Zij ondersteunt haar leden door middel van een tegemoetkoming om met een touringcar naar Den Haag te reizen. “Als bestuur van DOC Kaas begrijpen wij de gevoelens en willen we onze leden daarbij ondersteunen. Tegelijkertijd vinden we het van belang dat de demonstratie ordentelijk en veilig verloopt”, aldus voorzitter Arjan Schimmel.

Aeres

Actievoerders kunnen ook op steun rekenen vanuit onderwijs- en onderzoeksinstelling Aeres. Zij steunt haar studenten naar aanleiding van de oproep. Aeres geeft studenten die actie willen voeren daar de ruimte voor.

Tot slot komen er veel geluiden binnen van regionale en lokale onderwijsinstellingen, sectororganisaties en veehandelaren die hun steun uitspreken.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Iedereen de straat op en zet Nederland mooi een dag op slot.

 • jan hospers

  We hebben op dit moment veel sympathie dat moeten we behouden.

 • veehouders

  Jan. Daar merk ik in de politiek en in de media anders maar heel weinig van.

 • Gat

  En friesland campina? Die vinden het wel goed halvering veestapel?

Of registreer je om te kunnen reageren.