Home

Achtergrond

Krappe aanvoer houdt prijs schapen overeind

Er zit momenteel geen beweging in de prijs voor schapen en lammeren. Een krap aanbod houdt de prijzen overeind.

Door de relatief hoge temperaturen in de zomer, zijn veel lammeren niet heel erg hard gegroeid. Deze dieren worden nog niet op de markt gebracht en dat is terug te zien in de aanvoer op de veemarkt in Leeuwarden. Volgens handelaren is dat maar goed ook, want als het aanbod groter was geweest, hadden de prijzen een stapje terug moeten doen.

Onder niveau van vorig jaar

Voor ramlammeren boven de 25 kilo wordt nog altijd € 100 tot € 115 per dier betaald. Voor de zwaarste ooien ligt de prijs tussen de € 90 en € 95 per dier, terwijl voor de betere slachtschapen tot € 107,50 per dier wordt betaald. Daarmee liggen de prijzen nog altijd onder het niveau van een jaar terug.

Tegenvallende consumptie

En dat blijft voorlopig zo, want een hogere prijs is op korte termijn niet haalbaar, omdat de vraag tegenvalt. De consumptie valt nog altijd tegen en dat maakt dat inkopers niet bereid zijn meer te betalen voor de dieren. Daarnaast wordt ook veel uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd tegen concurrerende prijzen. Dat maakt een prijsstijging voor de Nederlandse schapen onwaarschijnlijk.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Marktprijzen:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.