Home

Achtergrond 4 reacties

Komst koningin erkenning voor belang mestverwerking

Woensdag 4 september komt koningin Máxima naar Beltrum om de innovatieve mestverwerkingsinstallatie Groene Mineralen Centrale te openen. Een unicum.

Een koningin die haar neus niet ophaalt voor mest, maar hoogstpersoonlijk een mestfabriek komt openen. Dat kan alleen in Nederland. Woensdag 4 september komt koningin Máxima naar de Groene Mineralen Centrale in Beltrum. Deze verwerkt mest en reststromen tot mineralenconcentraat, organische bodemverbeteraar en loosbaar water. De komst van de koningin bewijst hoe belangrijk zo’n initiatief is: innovatief, duurzaam en vanuit ondernemerschap.

Koningin Máxima opent woensdag 4 september de Groene Mineralen Centrale in Beltrum (Gld.) - Foto: ANP
Koningin Máxima opent woensdag 4 september de Groene Mineralen Centrale in Beltrum (Gld.) - Foto: ANP

Koppeling aan zuivelfabriek

De centrale draait al een tijdje. Bijzonder is de koppeling aan de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo. Via een speciale pijplijn gaat daar jaarlijks 8 miljoen kuub biogas naartoe. Het gas is het product van de vergister waarin per jaar 100.000 ton mest (meest varkensdrijfmest) en 35.000 ton substraat in gaan. Volgens gegevens van de installatie zit daar onder meer 5.000 ton energierijke glycerine bij. In theorie is de installatie ook geschikt voor de verwerking van rioolslib, wat een oplossing kan betekenen voor een gigantisch probleem in die sector wegens gebrek aan verbrandingscapaciteit.

De installatie kent eigenlijk alleen maar plussen: vermindering van de CO2-uitstoot, hergebruik van grondstoffen en verwaarding van restproducten

Het digestaat bevat de meststoffen met N, P en K. Na verwerking blijft allereerst een deel loosbaar water over. Daarnaast ontstaat na bewerking een vloeibare fractie met kali en stikstof, het mineralenconcentraat. Hiervoor is een nieuwe techniek ontwikkeld, met de naam Geniaal. Het eindproduct bevat 10-15 gram N per liter (in de vorm van ammonium). Voor de afnemers wordt deze vloeibare kunstmestvervanger nog aangevuld met ammoniumsulfaat en/of ammoniakwater uit andere verwerkingsinstallaties. Omdat deze fractie niet de grens over gaat, is hygiënisatie niet nodig. De afnemers zijn de deelnemers aan een pilot in de Achterhoek, die nu wordt uitgebreid tot 150 boeren en 7.000 hectare. Zij mogen het concentraat gebruiken als kunstmestvervanger.

Minder transportkosten

Het fosfaat wordt na mestscheiding in een decanter teruggewonnen via een speciaal procédé, de RePeat-stripper. Met zuur lukt het om 90% van de fosfor te binden in de vorm van struviet (magnesiumammoniumfosfaat), dat weer als grondstof kan dienen voor productie van fosfaatkunstmest. De overige 10% fosfaat blijft achter in de dikke fractie die afgezet wordt als organische bodemverbeteraar met 90% organische stof. Deze dikke fractie is wel gehygiëniseerd, zodat het de grens over mag.

In vergelijking met hygiëniseren en exporteren van de drijfmest blijft langs deze weg een veel groter deel van de mest – zowel volume als meststoffen – in eigen land, dicht bij huis. Dat scheelt een hoop transportkosten en dus CO2-uitstoot. Zo kent deze installatie eigenlijk alleen maar plussen: vermindering van de CO2-uitstoot, hergebruik van grondstoffen en verwaarding van restproducten.

Laatste reacties

 • jan4072

  Het zou nog leuker zijn als de NPO ook met een cameraploeg komt en het in het journaal laat zien

 • grolschzetor

  Rioolslib!!! Gevaarlijk!!!

 • koestal

  Mooi dat de Koningin hier interesse voor heeft

 • EL

  Is de koningin gevraagd , of heeft zij zich aangeboden om voor deze feestelijke opening naar Beltrum af te reizen?

Of registreer je om te kunnen reageren.