Home

Achtergrond

KAS blijft onder grens van € 24

KAS wordt normaal gesproken in het najaar duurder. Daarvan is nu geen enkele sprake.

De handel in kunstmest stelt op dit moment weinig voor. Voor akkerbouwers heeft het inslaan van kunstmest nu geen prioriteit; zij zijn bezig met hun oogsten. Onder veehouders is ook nauwelijks animo. Degenen die kopen, doen dit vooral om de mineralenbalans op orde te krijgen.

KAS-prijs steeg extreem vroeg

De kunstmestmarkt verloopt dit jaar duidelijk anders dan in 2018. Dit jaar steeg de KAS-prijs extreem vroeg. Sinds medio mei kwam er € 1,40 per 100 kg bij de prijs op. De oorzaak lag bij de industrie, die de prijzen ‘bijstelde’ omdat KAS in verhouding tot ureum erg goedkoop was.

Tussen medio juli en nu kwam er echter niets meer bij de prijs op. Groothandel Triferto noteert voor KAS nutramon (los) nog altijd € 23,80 per 100 kg. Vorig jaar was dat wel anders. Toen steeg de KAS-prijs tot december door tot bijna € 26 per 100 kg.

Geen prijsstijging dit najaar

Zo’n prijsstijging lijkt er dit najaar zeker niet in te zitten. De kunstmestmarkt is namelijk een echte aanbodmarkt; gunstig voor afnemers. Ook de handel heeft in dit stadium geen grote haast om extra product in te slaan. Daarbij komt dat de kostprijsindicatoren voor kunstmest allemaal in de min zitten. Zowel gas, olie als ammoniak is de afgelopen periode goedkoper geworden.

Dat is niet het enige. Ureum – dat in deze fase van het jaar altijd een correlatie met KAS heeft – is deze zomer eveneens in prijs gedaald. Al lijkt de bodem voor ureum wel bereikt. Er is minder aanbod uit China en Iran en de ureumvraag vanuit de Verenigde Staten, India en Zuid-Amerika is redelijk.

Prijsdaling ligt niet voor de hand

Al deze ontwikkelingen lijken de opmaat te zijn voor lagere prijzen, maar een KAS-prijsdaling in het najaar is echter zeer ongebruikelijk en lijkt nu ook niet direct voor de hand te liggen. Alleen als ureum door de bodem zakt, kan KAS nog iets goedkoper worden.

Ondertussen blijven de prijzen van kali en tripel superfosfaat opnieuw gelijk. Triferto noteert respectievelijk € 33,70 en € 39,40 per 100 kg.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.