Home

Achtergrond

Handel in lammeren en schapen blijft stroef

Het wil nog altijd niet vlotten in de handel met lammeren en schapen. Op de veemarkt in Leeuwarden was een stabiele prijs dinsdag 24 september het hoogst haalbare.

Handelaren melden dat het allemaal stroperig verliep dinsdagochtend. De dieren werden nog wel binnen de prijsrange van de noteringen verkocht, maar van harte ging het allerminst. Dat er van 939 aangeboden dieren zo’n 150 naar Belgische afnemers gingen, verlichte de handel enigszins. Maar een hogere prijs zit er momenteel niet in.

Tegenvallende consumptie

Dat er geen hogere prijs voor de lammeren en schapen kan worden gehaald, heeft vooral te maken met een tegenvallende consumptie. Het is voor de grossiers niet eenvoudig om de dieren goed te verwaarden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de vraag op de veemarkten. Ook de import van karkassen vanuit Engeland is een stuk minder dan een paar weken geleden.

Aanvoer nog relatief beperkt

Een meevaller is dat veel lammeren nog niet op gewicht zijn om nu al naar de veemarkt te brengen. Er staat bovendien nog voldoende gras voor de komende tijd om te grazen. Daardoor blijft de aanvoer nog relatief beperkt. Dat haalt de druk iets van de ketel. Momenteel wordt voor de zwaarste rammen € 100 tot € 115 per dier betaald. Voorlopig lijkt dat ook het hoogst haalbare.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Marktprijzen:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.