Home

Achtergrond 2 reacties

Franse boeren gaan weer een hete herfst in

De tractoren staan klaar en de spandoeken zijn gemaakt. Ook in Frankrijk begint de woede onder de boeren weer over te lopen.

De acties van dierenactivisten, beperkingen op het spuiten van bestrijdingsmiddelen, de gevolgen van de handelsakkoorden met Canada en Zuid-Amerika en vooral het aanhoudende ‘agri-bashing’ zitten de Franse boeren hoog. Maandagavond 23 september vonden de eerste acties plaats, toen groepen boeren op tientallen plaatsen stapels pallets en banden in de fik staken. Zij deden dat vlakbij steden en dorpen om te laten zien dat de plannen voor spuitvrije zones onzin zijn.

Franse boeren staken op 23 september in Witry-les-Reims, ten noorden van Reims, stro in brand als onderdeel van de operatie genaamd ‘laten we de vuren van woede aansteken’. Diverse lokale FNSEA-federaties maken vuren rond grote steden en dorpen in Frankrijk om te protesteren tegen spuitvrije zones in de buurt van bebouwing. - Foto: ANP
Franse boeren staken op 23 september in Witry-les-Reims, ten noorden van Reims, stro in brand als onderdeel van de operatie genaamd ‘laten we de vuren van woede aansteken’. Diverse lokale FNSEA-federaties maken vuren rond grote steden en dorpen in Frankrijk om te protesteren tegen spuitvrije zones in de buurt van bebouwing. - Foto: ANP

De boerenkoepel FNSEA heeft voor de komende maand een reeks nieuwe acties aangekondigd en hoopt collega’s elders in Europa warm te krijgen voor een grote Europese actiedag op 15 november. Tegelijk trekken boeren en tuinders het land in om met de consument te praten en hem of haar en passant hun Franse producten voor te zetten.

Politiek en dierenactivisten drijven boeren tot wanhoop

“Die zones waar niet meer gespoten mag worden, zijn de druppel die de emmer doen overlopen”, zegt voorzitter Laurent Degenne van de regionale boerenbond Hauts-de-France. Hij verwijst daarmee naar het plan van minister van landbouw Didier Guillaume om het spuiten van bestrijdingsmiddelen vanaf 1 januari te verbieden binnen een zone van 5 tot 10 meter van welke bebouwing dan ook. Hoe groot de zone is, hangt af van de hoogte van het gewas: 10 meter vrijhouden bij boomgaarden en mais, 5 meter bij bijvoorbeeld aardappelen. De minister kwam met dat plan nadat tientallen burgemeesters op eigen houtje sproeivrije zones van 150 meter hadden ingesteld, plannen die wel voortdurend door de rechter worden verboden. “Dat sproeiverbod gaat ons echter duizenden hectare aan goede, vruchtbare grond kosten”, zegt Degenne.

Het is niet mogelijk dat een hele beroepsgroep die al voortdurend wordt belaagd constant in angst moet leven

De plannen kwamen net op het moment dat er grote verontwaardiging was ontstaan over een aanslag op een kippenbedrijf in Normandel in Normandië, waarbij drie grote stallen in vlammen opgingen. De dierenactivisten hadden van tevoren met grote letters ‘Moordenaars’ en ‘Dodenkamp’ op de muren geschilderd. Guillaume ging persoonlijk bij de getroffen boer op bezoek en veroordeelde daarbij de aanslag in felle bewoordingen. “Men kan ervoor kiezen om wel of geen vlees te eten. Er zijn steeds meer aanvallen tegen boeren, dat is wat we agri-bashing noemen. Maar dit soort gewelddadige acties is niet te tolereren, hier is een grens overschreden.” Voorzitter Bernard Lannes van de boerenbond Coordination rurale landelijke boerenkoepel FNSEA was des duivels: “Wij veroordelen deze barbaarse actie in alle toonaarden. Het is niet mogelijk dat een hele beroepsgroep die al voortdurend wordt belaagd constant in angst moet leven. Deze psychologische druk kan tot menselijke drama’s leiden.”

Handelsakkoorden zetten poorten open voor inferieure producten

De sfeer in de Franse landbouw was al gespannen door de woede over de door de EU gesloten handelsakkoorden met Canada, het zogenoemde Ceta, en vooral dat met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. De daarin afgesproken invoerstromen van rundvlees en kip kunnen volgens de Fransen de doodsteek betekenen voor de eigen sectoren. De boerenbonden oefenen grote druk uit op het parlement om de akkoorden af te wijzen, iets dat minister Guillaume wat betreft Mercosur in principe al heeft toegezegd. Arnaud Gaillot, secretaris-generaal van de militante Jeunes Agriculteurs: “We moeten Parijs ervan overtuigen dat we hiermee de poorten wijd open zetten voor landbouwproducten die niet aan onze eigen standaarden voldoen. Daarmee creëren we een enorme verstoring van de concurrentie. Dat gaat weer ten koste van de Franse boer, voor ons is de maat nu écht vol.”

Laatste reacties

  • veldzicht

    Is dat niet het doel van die activisten,angst zaaien onder de boeren zo dat ze er mee stoppen? Tegen deze ''kippenconcentratiekampen'' is alles geoorloofd die te bestrijden,liegen,bedriegen,intimideren het maakt niet uit als ze maar weg gaan.

  • 306lsa

Of registreer je om te kunnen reageren.