Home

Achtergrond

Fed en ECB verdeeld over renteverlagingen

De Federal Reserve heeft deze week de rente met een kwart procent verlaagd, de tweede renteverlaging dit jaar.

De Amerikaanse centrale banken hanteren nu een rente die ligt tussen 1,75 tot 2%.

Verdeeldheid over renteverlaging

Volgens voorzitter Jerome Powell is een voorzichtige aanpassing van het beleid voorlopig genoeg. De Amerikaanse Fed-bestuurders zijn wel verdeeld over de stap. Vijf bestuurders vonden een rentestap niet nodig volgens persbureau Bloomberg. Vijf waren voor de nu genomen stap en zeven bestuurders vinden een stap van een half procent nodig voor eind dit jaar. Voor president Trump gaat de verlaging in ieder geval nog te langzaam.

Onvrede over rentebeleid ECB

Verdeeldheid bleek vorige week ook na de renteverlaging door de ECB. President Draghi suggereerde eensgezindheid over de besluiten om de rente te verlagen en de geldkraan weer open te draaien. Dat werd (heel ongebruikelijk) tegengesproken door Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank. Ook Duitsland, Frankrijk en nog een paar noordelijke landen zouden niet achter het laatste rentebesluit van Draghi staan.

Brexit

Eensgezindheid is er vooralsnog wel bij de Britse centrale bank. The Bank of England heeft op 19 september de rente ongemoeid gelaten en dat was een unaniem besluit. De bankiers zetten zich schrap voor een mogelijke verlenging van de deadline voor de brexit.

In het Verenigd Koninkrijk loopt een rechtszaak over de vraag of het naar huis sturen door Premier Johnson van het parlement tot half oktober strijdig is met de wet.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.