Home

Achtergrond

Economische groei China doet olieprijs stijgen

Hoopvolle cijfers over de Chinese economie laat de olieprijs een sprong van 4% maken.

Woensdag maakte Oxford Economics bekend dat de Chinese economie 5,7% zal groeien in 2020. Dat stemt de markt positief. “De laatste tijd is het algemene handelssentiment de belangrijkste factor die bepaalt welke kant de olieprijs opgaat”, vertelt een analist van UBS aan de Amerikaanse Financial Times.

Meer vraag naar ruwe olie

De verwachting is al langere tijd dat de Chinese economie niet meer dan 6% zal groeien, de min of meer definitieve raming van Oxford voldoet aan die verwachting. Dat betekent voor de marktkenners dat de economische verwachtingen niet nog verder dalen en dat stemt de markt hoopvol. Groei van de grootste opkomende economie in de wereld zorgt voor meer vraag naar ruwe olie en dus stijgende prijzen.

Met de prijssprong van woensdag lijkt de prijs voor een vat ruwe Brent-olie voorlopig weer boven de $ 60 te zitten. Donderdag stond de internationale graadmeter voor de oliemarkt op $ 60,70 in de prijslijsten. Het Amerikaanse equivalent WTI Crude staat op datzelfde moment op $ 55.86 per vat en laat eenzelfde curve zien.

Aan de aanbodkant van de oliemarkt blijven de Opec-landen op de huidige koers; die van het langzaam terugdraaien van de productie om de prijs op te drijven.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.