Home

Achtergrond

EU blijft top-exporteur agrifood

De EU was in 2018 weer de grootste exporteur van agrifoodproducten. De VS stootte de EU van de troon als grootste importeur.

De Europese Unie was ook in 2018 de nummer 1 exporteur van agri- en foodproducten, ondanks een lichte daling van de exportwaarde. Dat blijkt uit de recente publicatie over de handelscijfers in dat jaar van de Europese Commissie. In 2018 waren zowel de groei van de import- als exportwaarde voor het eerst sinds 2009 negatief. De export van de Europese agrifood had vorig jaar een waarde van € 137,5 miljard: een daling van 0,2% ten opzichte van het jaar ervoor. De nummer 2 exporteur, de VS, exporteerde voor een waarde van € 128,1 miljard: een daling van 3%. Op nummer 3 staat Brazilië (€ 72 miljard), gevolgd door China (€ 49 miljard) en Canada (€ 40 miljard).

Lees verder onder de afbeelding.

Export EU-28 agrifoodproducten in 2018

EU blijft top-exporteur agrifood

Klik hier voor een vergroting van bovenstaande afbeelding.

Import

Door een daling van de import in de EU van 1,4% en een stijging van de importwaarde in de VS, haalde de VS de EU in als wereldwijde top-importeur van agri- en foodproducten. De VS importeerde 2,1% meer aan agrifoodproducten en kwam daarmee op een invoerwaarde van € 117,7 miljard. De EU importeerde in 2018 voor € 116,8 miljard. China was de derde grootste importeur (€ 105 miljard), gevolgd door Japan (€ 51 miljard) en Canada (€ 31 miljard).

Lees verder onder de afbeelding.

Import EU-28 agrifoodproducten in 2018

EU blijft top-exporteur agrifood

Klik hier voor een vergroting van bovenstaande afbeelding.

Handelspartner

De VS is voor de EU de belangrijkste handelspartner. Het Noord-Amerikaanse land is de belangrijkste afzetmarkt voor Europese agrifoodproducten. 16% van de EU-export gaat naar de VS. Tegelijkertijd groeide de import van Amerikaanse agrifoodproducten in de EU het afgelopen jaar met 10%. Daarmee werd de VS, in plaats van Brazilië, ook het belangrijkste herkomstland voor de EU-import. 10% van de agrifoodimport komt uit de VS. De belangrijkste reden voor de groei is een grotere import van sojabonen en sojaschroot. Deze 2 producten zijn goed voor 23% van de EU-agrifoodimport uit de VS. De importhoeveelheid en de importwaarde van soja(schroot) stegen afgelopen jaar met respectievelijk 70% en 180%. Naast de VS en Brazilië zijn China, Oekraïne en Argentinië de belangrijkste landen van waaruit de EU agrifood importeert. Fruit, noten en kruiden, schroot van oliehoudende zaden, koffie, thee, palm(pit)olie en sojabonen zijn de meest geïmporteerde agrifoodproducten in de EU.

Exportbestemmingen

De belangrijkste exportbestemmingen zijn, naast de VS, China, Zwitserland, Japan en Rusland. Naar deze 5 landen samen gaat 40% van de agrifoodproducten die de EU exporteert. De EU exporteert vooral grondstoffen als granen en melkpoeder, dierlijke en plantaardige producten als vlees, groenten en fruit, en bewerkte voedingsproducten als kaas en wijn. Deze 3 groepen maken voor meer dan 53% uit van de export. Meer dan een derde van de agrifoodexport bestaat uit de groep bewerkte voedingsmiddelen zoals chocolade, pasta en dranken. Melkpoeder en wei lieten afgelopen jaar de sterkste daling van de exportwaarde zien. Er werd voor 11% minder uitgevoerd. Ook de export van huiden, granen en varkensvlees daalden. Het betreft hier cijfers over 2018. In de eerste 6 maanden van dit jaar exporteerde de EU 14,7% meer varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.