Home

Achtergrond

ECB verlaagt rente en zet geldkraan weer open

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente verlaagd.

De rente die banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB gaat omlaag van min 0,4% naar min 0,5%. De laatste rentemaatregel van de scheidende ECB-president is conform de verwachtingen van de financiële markten. De ECB kondigde wel maatregelen aan om de pijn voor banken te verzachten. De negatieve rente geldt niet voor een deel van de tegoeden die banken aanhouden bij de ECB.

Pensioenfondsen

De negatieve rente levert steeds meer kritiek op van banken en met name pensioenfondsen. Het wordt steeds lastiger voor banken om wel rente te vergoeden op spaargeld van klanten, terwijl ze zelf geld moeten betalen als hetzelfde geld bij de ECB gestald wordt. De lage rente is voor pensioenfondsen een doorlopende tegenvaller omdat het de zogenoemde dekkingsgraad verlaagt.

ECB draait geldkraan weer open

De ECB heeft de geldkraan weer opengedraaid door de herinvoering van een programma voor opkoop van obligaties. De maandelijkse omvang wordt nu € 20 miljard voor de hele eurozone, vooralsnog zonder einddatum. Het vorige opkoopprogramma kwam uiteindelijk uit op een omvang van € 2.600 miljard in vier jaar tijd. De maatregelen zijn nodig volgens Draghi om de economie in de eurozone aan te jagen.

Een van de doelen van het beleid is om de inflatie richting 2% te krijgen, maar dat is met het vorige programma nog niet gelukt.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.