ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 5 reacties

‘De sector is de afgelopen jaren enorm in de steek gelaten’

Bevlogen boerenactievoerder en melkveehouder Sieta van Keimpema heeft zich bij de organisatie van het protest op het Malieveld gevoegd en zal het verhaal van de veehouderij vertellen tijdens de actie.

Sieta van Keimpema is ingevlogen bij de organisatie van de Agractie om namens de veehouderij een statement te maken. Net als akkerbouwer Arjen Schuiling zal zij op 1 oktober op het Malieveld het doel van de actie duidelijk maken. De melkveehouder uit het Friese Nes leidde al eerder boerenprotesten, zoals die in Brussel in 2015 met de Europese Melkveehouders Vakbond (EMB). Nog geen week geleden was ze ook aanwezig bij de herdenking van een grote Europese melkveehoudersactie in het Waalse Ciney. Nu gaat ze de barricaden op voor de Nederlandse veehouderij.

De helft van de veestapel inkrimpen kan niet; dat betekent het failliet van de sector en het verlies van duizenden banen

Wat is het belangrijkste punt voor de veehouderij?

“Momenteel is dat de veehouderij in de stikstofdiscussie. De helft van de veestapel inkrimpen kan niet; dat betekent het failliet van de sector en het verlies van duizenden banen. De sector is gefinancierd op de huidige omvang. En dat terwijl dit de enige sector is die stikstof en kooldioxide bindt. Steeds vaker hekelen mensen de export van agrarische producten naar het buitenland. Maar hiermee sturen we natuurlijk ook al die stoffen weer de grens over. Return to sender.”

Sieta van Keimpema neemt het woord namens de veehouders tijdens de boerenprotestactie in Den Haag. - Foto: Anne van der Woude
Sieta van Keimpema neemt het woord namens de veehouders tijdens de boerenprotestactie in Den Haag. - Foto: Anne van der Woude

Aan wie is dat punt gericht?

“Aan de politiek uiteraard, zij zorgen voor het landbouwbeleid. Maar ook aan de maatschappij. Het grootste deel van de burgers staat achter de boeren, heeft er niks op tegen en profiteert er zelfs van. Niet iedereen weet dat. De rol van de landbouw is belangrijk voor Nederland. Zonder boeren wordt ons land een stadstaat, met alleen door mensen gemaakte natuur. Dat moet je niet willen.”

Ik heb de afgelopen jaren geen enkel positief geluid uit de Tweede Kamer gehoord over de landbouw

Het advies van de Commissie Remkes komt woensdag 25 september. Wat als dat geen krimp van de veestapel bevat?

“Dan nog is de sector de afgelopen jaren enorm in de steek gelaten. Wat we willen, is rust in de sector. Ik heb de afgelopen jaren geen enkel positief geluid uit de Tweede Kamer gehoord over de landbouw. Ik zie om me heen wat de introductie van de fosfaatrechten en alles wat eraan vooraf ging, heeft gedaan met bedrijven. De politiek beseft niet dat met de veehouderij ook duizenden banen gemoeid zijn, bijvoorbeeld bij veevoerbedrijven. Het is niet voor niks dat zij zich ook aansluiten bij de actie. Ze zijn afhankelijk van de boeren.”

Wanneer is de actie geslaagd?

“De afgelopen jaren heeft de landbouw veel extra eisen gekregen en daaraan voldaan. Daar worden we niet voor beloond en dat wordt nu hoog tijd. Ik zie om mij heen dat boeren aan die eisen bezwijken. Ik durf te zeggen dat er veel zelfdodingen onder boeren zijn daardoor. Ik wil dat daar cijfers over bekend worden gemaakt. Mensen moeten het besef hebben hoe groot de druk op ondernemers is.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Goed verhaal.

 • agratax(1)

  Ik heb respect voor al die mensen die gevecht tegen onwillige politici aangaan. De politieke stroming is geheel in de ban van het Milieu / Diversiteit denken dat het op een geloof begint te lijken en er maar 1 uitweg is uit alle ellende Boeren in ruilen voor Natuur en het eten importeren uit landen die alles wel fout doen (bosbranden, woeste gronden ontginnen) maar gelukkig zien we het niet en Ze zijn goedkoper dan onze boeren en ze voldoen zonder morren aan onze eisen.

 • veldzicht

  Begrijp niet wat ze lopen te kletsen met hun natuur.Een agrarisch cultuur landschap met boerderijen ,een boomgaard , akkers en weilanden met koeien is toch veel mooier dan al die ruige klerezooi die ze er overal van maken.Wat fietspaden een picknickplaats en hier en daar een bosje of flink park zijn de mensen net zo blij mee en blijft typische cultuurhistorisch polderlandschap behouden.Alleen de mensen van Staatsbosbeheer en natuurmonumenten zijn er minder blij mee...........

 • Mbmb

  Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Behoud dit en dat.. het is klinklare business waar veel geld in omgaat. Natuur is voor heb gewoon geld. Voedsel boeit ze niet. Zij zien bijna zonder uitzondering de boer al natuurlijke vijand die het liefst verdreven moet worden zodat het land beschikbaar komt. Zwart-witte gedachte? Nee, in de basis gaat het hierom.

 • sanderheerink90

  Van keimpena en vogelaar als belangen behartigers vd sector.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.