Home

Achtergrond 14 reacties

Coalitiegenoten willen geen verkering meer met D66

De verkering van D66 met coalitiegenoten CDA, VVD en ChristenUnie lijkt definitief uit na de uitlatingen van Tjeerd de Groot over het grote taboe: ingrijpen in de veestapel.

Dat de verschillen tussen regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en D66 groot zijn, is geen nieuws. De kabinetsonderhandelingen duurden niet voor niets heel erg lang. Maar de partijen kwamen er uit en presenteerden twee jaar geleden hun regeerakkoord, met daarin een uitgebreide paragraaf over de landbouw.

Coalitiegenoten boos op vreemde eend in de bijt De Groot

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot was al een beetje een vreemde eend in de bijt van coalitiegenoten. Terwijl VVD en CDA de veranderingen in de sector vooral haalbaar en betaalbaar willen uitvoeren, hamert D66 vooral op snelheid en pleit de partij voor een grote omwenteling.Terwijl de meeste Kamerleden bij debatten vooral spreken over de actuele knelpunten in dossiers, hamerde De Groot op de omslag naar kringlooplandbouw.

Na twee jaar op zijn handen zitten op landbouwthema’s, was voor De Groot aan het einde van het reces de maat vol: hij twitterde dat hij een einde wilde aan de bio-industrie en dat de veestapel moet inkrimpen.

CDA en VVD reageerden boos: Jaco Geurts dreigde dat D66 een groot probleem met hem zou krijgen als de partij de uitlatingen echt meende. VVD’er Arne Weverling zegt dat krimp van de veestapel op dit moment niet aan de orde is. Als De Groot vervolgens in een interview in het AD zegt dat de veestapel moet halveren, is de bom gelegd. CDA en VVD zijn witheet en ook landbouwminister Carola Schouten is niet blij met de uitlatingen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bagatelliseerde ze de uitlatingen van De Groot tot proefballon en benadrukte dat ze haar eigen pad bewandelt. In een direct debat sprak ze De Groot nog eens toe dat ze ‘inderdaad’ het klimaatakkoord nog niet in zes weken had uitgevoerd, maar dat ze dat ook niet zou willen, omdat ze het dan niet zorgvuldig zou hebben gedaan, terwijl het om de bedrijven en levenswerken van gezinnen gaat.

Oppositie blij met coalitiepartij in gelederen van voorstanders krimp

Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en PvdD pakken de handschoen van D66 met beide handen op. De vlag gaat uit dat D66 terug is in hun kamp van voorstanders van actieve krimp van de veestapel. Als PvdA’er Moorlag de vinger op de zere plek legt en vraagt of dit standpunt wel past binnen het regeerakkoord, reageert De Groot dat dit uiteraard past, omdat de omslag naar kringlooplandbouw ook in het regeerakkoord staat. De Groot benadrukt dat hij alleen verder wil dan mooie woorden, maar ook alles wil uitvoeren: het imago van een klimaatdrammer Rob Jetten sijpelt ook door bij andere D66’ers. De geërgerde blikken van Geurts en Lodders spreken ondertussen boekdelen. Ze bijten op hun tong.

De Groot lijkt oppositie te voeren vanuit de coalitie. De verkering is echt uit

D66 lijkt met deze uitlatingen met vuur te spelen. Het is niet alleen op het veehouderijdossier dat de partij haar stem wil laten gelden. Dat gebeurde ook al toen de partij aangaf toch verder te willen gaan met het wetsvoorstel voltooid leven, dat tegen het zere been is van ChristenUnie en CDA.

Debat over landbouw en klimaat staat in november op agenda

De uitlatingen van D66 stoken het vuurtje in de coalitie hoger op. Zolang het kabinet niet valt, blijft het regeerakkoord leidend. Aansturen op verkiezingen door D66 zou vreemd zijn, in de peilingen staat de partij op 11 van de huidige 19 zetels. Dat de openlijke kritiek van D66 wel effect heeft, werd deze week al duidelijk. Terwijl VVD en CDA het debat over landbouw en klimaat opnieuw willen uitstellen, zodat de sector het kan gaan uitvoeren zonder verdere politieke bemoeienis, stak de oppositie met steun van D66 hier een stokje voor: het debat wordt in november ingepland. De Groot lijkt oppositie te voeren vanuit de coalitie. De verkering is echt uit.

Laatste reacties

 • draaier

  hele correcte analyse. D66 is zich alleen maar binnen de coalitie aan het profileren. Wilde inmiddels al 4 x het coalitieakkoord openbreken. Links juicht, want D66 haalt de kastanjes uit het vuur voor hen, terwijl hun achterban nooit naar D66 switcht. Volgende verkiezingen is D66 gezien.

 • daan1908

  Altijd al gezegd , Tjeerd is een verrader , je kunt met zulke mensen helemaal niets . Mooi dat anderen dat ook inzien .

 • 306lsa

 • gjh

  Als ik de naam Tjeerd de Groot hoor moet ik aan de oorlog denken . wat een verrader.

 • D´66 in de Raad van State geeft negatief oordeel over de PAS en maakt zo, in een een-tweetje, het bed op voor D´66 in de Tweede Kamer om als Herengracht met z´n enkele vierkante meters te laten beslissen over ruimtelijk georganiseerd NL waar voor hen slak en slakkengang de overhand moeten krijgen. Waar hebben we het in NL aan te danken dat deze groep van mensen die leven en dood gelijk stellen mee mogen doen om het beleid in NL te bepalen. Spring er uit D`66 als wat opgebouwd is je niet bevalt en via nieuwe verkiezingen merken jullie hoe er over jullie gedacht wordt.
  Pieter J. den OUDEN - HEERDE.

 • Colusdijk

  Wat wil je met zo'n homopartij

 • Firma Vellenga

  Hebben jullie de reactie van Schouten op de Groot wel gelezen??? Zij stelde hetzelfde voor maar niet in 1 keer. Met kleine stapjes zei ze. Dus ze zal steeds weer met iets nieuws komen om uiteindelijk op de Groot zijn uitlatingen uit te komen. Ik weet niet wat erger is...

 • massy

  Het probleem is dat je iemand moet hebben zoals de Groot die schreeuwt uit wat de rest in den haag niet durft te zeggen maar de kogel is dan wel door de kerk.De Groot verdwijnt op de achter grond en zo begint de zaak te sudderen totdat ze straks gewoon der doel gaan bereiken De Groot wordt er flink voor beloont en klaar is kees. en dat is politiek nederland.

 • melkveehouder .

  Slim opgemerkt @Vellenga. Maar evengoed niet te hard zijn voor Schouten want zij knapt de rotzooi op van de ‘boerenpartijen’ die geen landbouwminister wilden leveren, ons het fosfaatrechtenstelsel door de strot duwden, en nu vanaf de zijlijn staan de schreeuwen terwijl ze goed wisten wat er ging gebeuren. Schouten is niet meer dan een marionet die verstrikt is geraakt in de touwtjes die door anderen worden bediend.

  Overigens inclusief LTO, want die huichelen mee.

 • cor vroege

  Het gaat de zelfde kant op als in ZIMBABWE!!!Ik vergelijk tsjeerd met mugabe maar dan legaal!!!

 • Erardus

  @colusdijk is dit ergens goed voor?? Kan je misschien je ongepaste opmerking terug nemen!

 • Gradje 1966

  Schouten is nog erger dan de Groot alleen achterbakser En het C.D.A en V.V.D. roepen nu wel maar laten het hele Linkse feest gewoon door gaan over de rug van de boeren . Ze hebben er 7 en een half miljard over om een schuld van 30 miljard te saneren wat zijn ze toch goed in te roepen dat ze een warme sanering willen niet dus . De boeren hebben dadelijk geen pensioen omdat het bedrijf geen donder waart is lekker sociaal van links

 • kiepel

  en VVD zijn witheet
  Mevrouw Lodders is mogelijk wat verongelijkt, maar om dan het woord "Witheet"
  te gebruiken. VVD vind het allemaal prima. Dit zie je ook terug in Noord Brabant.
  Verder vind ik het een goede analyse.
  @Massy---Slim opgemerkt.

 • pinkeltje

  Als GroenLinks staat te juichen bij het VVD beleid dan hoef je toch verder geen vragen meer te stellen?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.