Home

Achtergrond

Brazilië in en Argentinië uit de brand

De enorme branden in het regenwoud van de Amazone zijn een ramp voor het milieu, maar een geschenk uit de hemel voor sommige politici.

De omvang en het totaal aan branden in het Amazone-gebied hebben geleid tot grote schade aan het tropisch regenwoud en tot veel aandacht in de media. Enkele landen en politici zien in deze branden een kans om onder het tussen de EU en de Mercosur overeengekomen handelsverdrag uit te komen. Dit verdrag met de Mercosur-landen – Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay – is een van de grootste vrijhandelsverdragen met een markt van 770 miljoen consumenten en moet nog door alle betrokken landen worden ondertekend.

‘Oneerlijke concurrentie’

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca betreurt de overeenkomst. Die vindt dat Europese boeren op een oneerlijke manier worden beconcurreerd. Vooral de verhoging van de Mercosur-quota voor export van rund- en kippenvlees naar de EU wordt als een bedreiging gezien. Voor rundvlees gaat het quotum naar 99.000 ton met in invoerheffing van 7,5% en voor kippenvlees gaat het quotum naar 180.000 ton zonder invoerheffing. Ook Frankrijk en Ierland zien het verdrag als een grote bedreiging voor de nationale producenten, omdat die volgens andere normen en kostprijzen moeten werken. Het handelsverdrag moet eerst nog door alle deelnemende landen ondertekent worden voor het in werking treedt.

De EU is bezorgd over de ‘kritieke consequenties’ van de branden in het regenwoud van de Amazone voor het klimaat. - Foto: AFP
De EU is bezorgd over de ‘kritieke consequenties’ van de branden in het regenwoud van de Amazone voor het klimaat. - Foto: AFP

Overleg over branden

Bij een recent overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen de branden ook aan de orde. “We hebben krachtige actie nodig van de EU,” aldus de Finse minister Pekka Haavisto. De EU is bezorgd over de ‘kritieke consequenties’ van de branden voor het klimaat. Haavisto heeft daarom voorgesteld dat de EU geen vlees meer uit Brazilië importeert. Ook de Ierse premier Varadkar heeft aangeven de overeenkomst mogelijk tegen te houden. ‘Ierland zal op geen enkele manier voor de overeenkomst stemmen als Brazilië zich niet aan de milieu-afspraken houdt. De Ierse rundveehouders oefenen grote druk uit op hun regering om niet akkoord te gaan met het handelsverdrag vanwege de oneerlijke concurrentie uit de Mercosur.

Frankrijk blokkeert overeenkomst mogelijk

De Franse president Macron heeft laten weten dat het de overeenkomst mogelijk zal blokkeren door de houding van de Braziliaanse regering ten aanzien van de bosbranden. Ook eisen de Franse pluimveehouders en rundvleesproducenten dat het verdrag niet wordt ondertekent in verband met de concurrentie.

Deze Europese standpunten zijn goed nieuws voor de Argentijnse presidentskandidaat Alberto Fernandez. - Foto: AFP
Deze Europese standpunten zijn goed nieuws voor de Argentijnse presidentskandidaat Alberto Fernandez. - Foto: AFP

Goed nieuws voor Argentijnse presidentskandidaat Alberto Fernandez

Deze Europese standpunten zijn goed nieuws voor de Argentijnse presidentskandidaat Alberto Fernandez die bij de verkiezingen in oktober een goede kans maakt gekozen te worden. Het handelsverdrag met de EU voorziet voor Argentinië in de afschaffing van de exportbelastingen op agrarische producten zoals soja en soja-producten. Maar Fernadez wil die belastingen juist weer terug en zelfs verhogen om zo de financiële tekorten van de Argentijnse overheid te verminderen. Alleen al de schuld aan het FMI bedraagt 56 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.