Home

Achtergrond 34 reacties

Boerenprotest: al 2.500 trekkers verwacht

Op de grote boerenactie van dinsdag 1 oktober worden 10.000 demonstranten en 2.500 trekkers en vrachtwagens van veevoer- en mechanisatiebedrijven verwacht. Premier Mark Rutte heeft begrip voor de zorg die boeren hebben.

Zeker 10.000 boeren staan dinsdag op het Malieveld, met meer dan 2.500 trekkers komen ze naar de hofstad. De organisatie van de demonstratie, Agractie, was vrijdag nog met de gemeente in gesprek om ervoor te zorgen dat de trekkers ook naar het Malieveld kunnen. Het voorstel van de gemeente, om de trekkers bij het voetbalstadion van ADO Den Haag te parkeren en met pendelbussen naar het Malieveld te brengen, is voor de organisatie niet genoeg. Mede-organisator Arjen Schuiling wil niet dat de boeren ‘ergens op een stuk beton worden weggestopt’. “We hopen goede afspraken te kunnen maken, met de gemeente en de politie. Want die 2.500 trekkers komen naar Den Haag.” Het doel van de actie is om aandacht te genereren, dus willen de boeren ook op een opvallende plek kunnen demonstreren. De organisatie wil 150 trekkers en 10 vrachtwagens van agribusiness-bedrijven op het veld neerzetten.

Rit van 13 uur naar Den Haag

Boeren komen op eigen gelegenheid naar de hofstad. Boeren uit de verre uithoeken van het land, verzamelen zelfs maandagavond om 22.00 uur al om op tijd in Den Haag te kunnen zijn. Bijvoorbeeld Jos Ubels uit Gieten (Dr). “Het is een rit van 13 uur, misschien zelfs meer. Maar we zijn het gewend en in dit geval heb ik het er zeker voor over,” vertelt hij.

De organisatie heeft bij de politie het verzoek neergelegd om over de snelweg A12 de stad binnen te komen, maar heeft hier nog altijd geen positief antwoord op gekregen. De organisatie roept individuele boeren op om zich aan de geldende verkeersregels te houden en de actie publieksvriendelijk te houden. “Maar je houdt geen 2.500 trekkers tegen,” aldus Schuiling. “De organisatie staat niet in voor de acties van individuele deelnemers.”

Lees verder onder het kader.

Rutte: ik heb begrip voor de zorgen van boeren

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de zorg die boeren hebben. Dat zegt hij tijdens zijn wekelijke persconferentie over de voorgenomen acties van dinsdag.
“Ik, en het kabinet zijn ons heel bewust van de belangrijke rol die boeren hebben in het land”, zegt Rutte. Hij noemt de belangrijke positie van boeren voor de voedselketen, voor de economie en voor het landschap. “Zij bepalen de sfeer buiten de steden, op het platteland. Ook bij mensen die zelf geen boer zijn”, zegt Rutte. Hij voegt er ook aan toe dat hij zich beseft dat verschillende sectoren een heel moeilijke tijd achter de rug hebben. “Maar ik heb niet de indrukt dat de actie nu direct op het kabinetsbeleid is gericht, maar meer op de positie die boeren hebben in de maatschappij.”
Reactie op Commissie Remkes
Rutte wilde inhoudelijk nog niet reageren op het rapport van de Commissie Remkes over een oplossing voor de stikstofproblematiek. De premier zegt wel blij te zijn dat de Commissie Remkes zo snel een advies leverde. “Het rapport laat zien dat het een complex probleem is dat niet zomaar even opgelost is.”
Het kabinet wil op korte termijn vooral een oplossing vinden voor projecten die nu stil liggen, maar die op termijn juist zorgen voor een vermindering van stikstofuitstoot. Het kabinet gaat volgende week uitgebreid praten over de plannen en hoopt er begin oktober uit te komen.

Steeds meer steun voor actie

Het aantal uitingen van steun blijft intussen steeds toenemen. Vooral agribusinessbedrijven laten van zich horen. Dit weekend is er een advertentiecampagne #trotsopdeboer in landelijke kranten, gesteund door 31 bedrijven en organisaties.

De online doneeractie om de kosten van de demonstratie zelf te dekken heeft tot vrijdagmiddag € 33.000 opgeleverd. De organisatie zei eerder € 115.000 nodig te hebben voor de hele dag. Maar over die financiën maakt Schuiling zich geen zorgen. “Dat komt goed, we hebben veel steun en toezeggingen op papier.”

LTO

De LLTB maakte vorige week bekend haar leden te steunen bij de actie, onder andere door vervoer aan te bieden naar Den Haag. “We zijn het zat om vanuit Den Haag en diverse media steeds neergezet te worden als een ‘probleem’ waar een ‘oplossing’ voor moet komen”, zo luidt het. Ook de ZLTO sluit zich aan: “Iedereen die opkomt voor de belangen van boeren en tuinders in Nederland kan rekenen op onze sympathie, mits dit publieksvriendelijk gebeurt.” “Wij ondersteunen onze leden in het protest”. Dat zijn de woorden van Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord. LTO Nederland geeft aan de steun aan de actie van haar regiopartijen te delen. “De regionale organisaties hebben de lead, maar ook LTO Nederland staat achter haar leden. Wij zijn één vereniging en spreken uit één en dezelfde mond”, aldus de woordvoerder.

Lees verder onder de foto.

Den Haag: Koester onze boeren!’ Die hartenkreet is op deze vrachtwagen van Van Triest geplakt. Het veevoerbedrijf uit Hoogeveen heeft verschillende opleggers voorzien van actieslogans. Er is zelfs een in het Engels, voor als de beelden van de demonstratie de wereld overgaan, vertelt eigenaar Hein van Triest. ‘The Hague, realize: No farmers no food!’. - Foto: Hein van Triest
Den Haag: Koester onze boeren!’ Die hartenkreet is op deze vrachtwagen van Van Triest geplakt. Het veevoerbedrijf uit Hoogeveen heeft verschillende opleggers voorzien van actieslogans. Er is zelfs een in het Engels, voor als de beelden van de demonstratie de wereld overgaan, vertelt eigenaar Hein van Triest. ‘The Hague, realize: No farmers no food!’. - Foto: Hein van Triest

DOC Kaas regelt bus

Ook de sectorvakonden NAV, NMV en POV, staan positief tegenover de actie. POV-voorzitter Linda Janssen spreekt van een ‘machtig mooi protest’, mits het publieksvriendelijk blijft.

Onlangs heeft veevoerfabrikant ForFarmers zijn hulp aan de organisatie aangeboden en heeft een communicatiebureau ingeschakeld om de actie in goede banen te leiden. Ook concurrent De Heus, Gebroeders Fuite, mechanisatiebedrijf Trioliet en Valleilam zijn partners van de actie. Het bestuur van kaasproducent DOC Kaas ondersteunt haar leden door middel van een tegemoetkoming om met een touringcar naar Den Haag te reizen. “Als bestuur van DOC Kaas begrijpen wij de gevoelens en willen we onze leden daarbij ondersteunen”, aldus voorzitter Arjan Schimmel. Actievoerders kunnen ook op steun rekenen vanuit onderwijs- en onderzoeksinstelling Aeres. Aeres geeft studenten die actie willen voeren daar de ruimte voor.

De belangrijkste standpunten Agractie

Agractie noemt 6 redenen om naar Den Haag te gaan en draagt 5 standpunten uit:
► geen gedwongen krimp van de veestapel
► onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof
► toelating gewasbeschermingsmiddelen op basis van feiten
► herziening onwerkbare regels
► duidelijkheid beleid op de lange termijn

Medeauteur: Mariska Vermaas

Lees ook: Vreedzaam maar resoluut naar Den Haag

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Rutte: “Maar ik heb niet de indrukt dat de actie nu direct op het kabinetsbeleid is gericht, maar meer op de positie die boeren hebben in de maatschappij.”
  Dit is voor ons nu precies de reden om naar Den haag te gaan. Ontkenning en afschuiven van de politiek. Ze begrijpen nog steeds niet wat er bij de boeren aan de hand is en wat de reden is waarom wij komen demonstreren

 • pinkeltje

  Rutte heeft altijd overal begrip voor. Jesse Klaver staat te juichen. Wat wil je nog meer weten van de premier?

 • Bolder01

  De geschiedenis herhaald zich,, HOLLANDSE VELD,en burgelijke ongehoorzaamheid..🤔

 • aevers

  Ik roep de boeren op om de bedrijven die zich niet laten zien of horen tijdens de actie van 1 oktober dat wij als boeren die bedrijven na 1 oktober dan ook niet meer nodig hebben.

 • Zuperboer

  Premier Rutte, boeren zijn altijd t klankbord/spiegel van de samenleving geweest en dat is door u en uw voorgangers terzijde geschoven. Door het wegwuiven van veel dat wringt in onze samenleving, zoals daar zijn drugs, onze geschiedenis, cultuur als t sinterklaasfeest voelen steeds meer landgenoten de pijn. Boeren zullen u er op wijzen dat u niet kunt weglachen, maar dat het tijd is om de linkse kliek terecht te wijzen. Aan u t woord mijnheer Rutte.

 • @ aevers, je kunt ook stellen de bedrijven die nu afhaken om de boeren te steunen profiteren liever van de boeren, dan dat ze zich er voor inzetten. Het gaat om het voort bestaan vd sector en het gegoochel met cijfers om de boeren aan de kant te zetten.

 • Schrauwen Landbouw

  0,0 begrip van Rutte als je ziet wat een lastenverzwaringen en onzinnige averechts werkende regelgeving er de laatste jaren op ons af is gekomen en rr nog bij gaat komen.

 • Henk.visscher

  ik mis in bovengenoemde actiepunten, een eerlijke prijs voor onze producten

 • Henk.visscher

  het is toch te zot voor woorden dat veel boeren geen normaal inkomen uit hun bedrijf kunnen halen

 • farmerbn

  Een marktkoopman die wat groente verkoopt, verdient meer dan een boer met een boerderij van5 miljoen

 • Jan-Zonderland

  Die Rutte heeft zich met al zijn gezwets en halve waarheden zo diep in de nesten gewerkt dat hij nergens meer fatsoenlijk en inhoudelijk op kan reageren zonder zichzelf tegen te spreken. Hij is ver over de houdbaarheidsdatum heen.

 • farmer135

  Rutte heeft nooit veel aandacht geschonken aan de agrarische sector. Voor hem is het niet belangrijk.

 • koestal

  Rutte doet niks voor boeren,hij houdt het met Shell die geen belasting betaalt en met de KLM en Schiphol en Unilever die niet naar Amsterdam wil.

 • Tholen

  Boeren worden door de stikstofproblematiek financieel de nek omgedraaid
  <>

  Merijntje uit Halsteren heeft aandacht geluisterd naar de globale invulling van de plannen die de commissie Remkes heeft gepubliceerd.

  Dit alles om de Stikstof uitstoot te verminderen. Daarbij is het nodig begrijpt Merijntje dat de veestapel in de buurt van die Natura 2000 gebieden fors wordt ingekrompen want de stikstof uitstoot van het vee zou sommige plantjes kunnen schaden.

  Merijntje denkt dat het koudwatervrees is want de natuur is altijd in beweging en die varkens, koeien of kippen zullen daar weinig aan kunnen veranderen als ze daar zouden verdwijnen.

  Vraag blijft of de Overheid bereid is voldoende diep in de beurs te tasten om de getroffen veehouders financieel te compenseren.

  Men kan wel willen dat het vee uit die stallen verdwijnt maar dan blijft de ondernemer zitten met lege bedrijfsgebouwen waar hij niets meer aan heeft.

  Desgewenst moet ook de sloop van die gebouwen door de overheid worden bekostigd.
  Er zal nog veel water door de Rijn moeten stromen eer de plannen van het rapport Remkes worden
  verwezenlijkt.

  Maar….. de komende week zal er op 1 oktober de aangekondigde boerenprotestdemonstratie plaats vinden. Merijntje vindt het een spannend gebeuren en hoopt dat er iets mee bereikt kan worden en we als boeren niet als lastige burgers in toom worden gehouden door dreigende politieagenten tegenover hen te stellen.

 • hazeburg1

  De landbouw is de enigste sector die CO2 neutraal produceert. Deze sector kan en mag daarom niet opdraaien voor andere sectoren die dat niet zijn!!!!!!!!!!!

 • koestal

  Rutte heeft de mensen met aardbevingsschade in Groningen ook lelijk in de steek gelaten,alsof het derderangs burgers waren. Was traag en nog eens traag met schadevergoeding,incasseerde samen met de NAM de de miljoenen aan aardgas baten voor de staat.Liet een paar keer z,n gezicht zien en daarmee was voor hem de kous af.

 • koestal

  Politici doen net alsof ze de boeren niet begrijpen ,als hun dat beter uitkomt.

 • wimpie2

  Je hele leven stem je VVD (pro ondernemers) en nu dit. Rutte en Remkes huilen mee met de wolven op links.

 • koestal

  Vooruit,op naar Den Haag,dan ontdekken ze daar ook dat daar nog mensen wonen.

 • dklok

  Is het niet beter actievoeren als heel de agribisnis de gehele maand december de deuren sluit en de schappen in de grote steden met kerst leeg zijn?

 • We laten ons toch niet als een stel makke schapen naar de slachtbank brengen,contact zoeken met onze franse collega,die weten hoe je moet demonsteren,Den Haag platbranden dan maak je indruk,

 • We laten ons toch niet als een stel makke schapen naar de slachtbank brengen,contact zoeken met onze franse collega,die weten hoe je moet demonsteren,

 • gvdf

  Ik moet gewoon werken hoor.

 • wienbemelmans

  Rutte begrijpt het voor de boeren ,als je praat van huichelen kijk naar Groningen dat vond hij ook erg voor die mensen zo als hij zij maar laat ze voor de rest barsten net als nu de boeren.

 • Bertha666

  Ik koop al jaren geen agrarische producten uit nederland meer omdat dat gejank van boeren (en vissers) me de keel uit hangt. En altijd dat goedkope gescheld op anderen.

 • Gat

  Bertha666 want die boeren krijgen alles, hoeven geen belasting te betalen, ook geen accijns, milieu investeringen nooit gedaan, mogen vragen voor producten wat ze willen. Wat hebben multinationals het slecht of schiphol. Die hebben gewoon geen vergunningen op orde om uberhaupt te mogen vliegen zoveel. Nee die boer heeft de ruimte ingepikt. Nee, de rest was nonchalant en dacht daar gaan we geen cent insteken. Wij mogen dat zonder vergunning ook wel. En nu de boeren de schuld geven, wie zijn hier zielig???

 • Alco

  Toevallig heb ik een koe in de stal die Bertha 666 heet.

 • Boerin ansie

  Boeren betalen gewoon net als iedereen belasting hoor.... moeten meer dan wie ook vergunningen aanvragen voor alles wat ze willen veranderen..... o ja en ik nodig je uit om even een weekje ( in korter tijd lukt dat niet) mee td kijken aan welke oa milieu ed regels wij ons moeten houden. N boer heeft aan 24/ 7 niet ge noeg om aan alle eisen en wetten te voldoen........ wat als ze jou nu dan ook nog de helft van je inboedel en je inkomsten af willen pakken.....

 • 306lsa

  Bertha @we zijn niet bang voor clown s

  <>

 • Bertha666, wie de bal kaatst krijgt hem terug, agrarisch Nederland is het lieg en bedrieg feestje van Rutte en consorten goed zat.Met verkeerde rekenmethode's , computermodellen worden de boeren iedere keer een hak gezet en de rest van BV Nederland wordt uit de wind gehouden en dan zouden we nu de handdoek in de ring gooien voor onze bedrijven, dacht het niet , het vaasje van Rutte heeft ie zelf allang stuk gegooid.

 • Steunvoordeboer

  G.m ,
  Ik ben zelf geen boer echter wil ik de sector graag steunen met deze actie .
  Sterker : stop maar een paar maanden met produceren en betalen .
  Kotmisselijk wordt ook ik van al die zelfbenoemde intellectuelen linkse idioten met hun schijnheilige eenzijdige rapportjes, berekeningen en berichtgeving.
  Hard werken wordt al lang niet meer beloont en weggezet als crimineel en hebzuchtig .


  Veel succses met de actie.

 • annyvel

  Ik ben een burger maar steun voor 120 procent de actie. Laad ons de producten uit eigen land kopen zodat er niets uit het buitenland hoeft te worden ingevlogen. Kunnen de boeren blijven bestaan en zijn alle problemen opgelost!!

 • koestal

  Rutte hou eens op met dat gniffelen. U doet net alsof u het begrijpt,u snapt er geen snars van.Probeer maar uw VVD kamerleden bij elkaar te houden. Die lopen zo weg.

 • koestal

  Boerin Ansie ,Shell betaalt hier geen belasting,die heeft allemaal aftrekposten in het buitenland allemaal verliezen,compenseert ze weer met de winst van NAM. Het zijn dikke vrinden van Rutte.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.