HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 12 reacties

Biologische boer is kritiek op landbouw beu

Weer is er een politicus die roept dat het mes in de veestapel moet. Deze keer was het Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D66. René Cruijsen, biologisch melkveehouder en akkerbouwer, wordt er moedeloos van. “Altijd krijgt de landbouw de schuld. Ook biologische boeren zijn inmiddels murw.”

Of hij het nog leuk vindt om boer te zijn. René Cruijsen antwoordt met ‘goede vraag’. Na een lange stilte zegt hij: “Ik ben bijna 40 jaar boer, begonnen in de tijd dat je als boer nog vooruit kon, de tijd dat de regelgeving nog overzichtelijk was. Ook de tijd dat je veel collega’s om je heen had en met hen naar de studieclub ging en naar het café. Is allemaal voor een groot deel verdwenen. Nog steeds ben ik trots op ons bedrijf, maar ik moet het af en toe wel uit mijn tenen halen.”

Mes in eigen rug

Cruijsen ergert zich aan politiek Den Haag. Hij heeft het dan over de ‘autoriteiten en bewindslieden in hun glazen kantoor’ die om de haverklap in de microfoon roepen dat de veehouderij nu toch echt aangepakt moet worden. Het mes moet in de veestapel. Onlangs zei Tjeerd de Groot, voorheen voorzitter van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), dat weer. Alsof dat mes in zijn eigen rug wordt gestoken, zo voelt hij dat. “Het is nooit goed, dag na dag krijgen boeren klappen. Nooit hoor je dat de landbouw zuurstof produceert en CO2 en stikstof uit de lucht vastlegt. Ik zeg niet dat alle boeren het goed doen, maar de nuance is weg.”

René Cruijsen: "Het is nooit goed, dag na dag krijgen boeren klappen. Nooit hoor je dat de landbouw zuurstof produceert en CO2 en stikstof uit de lucht vastlegt." - Foto: Koos Groenewold
René Cruijsen: "Het is nooit goed, dag na dag krijgen boeren klappen. Nooit hoor je dat de landbouw zuurstof produceert en CO2 en stikstof uit de lucht vastlegt." - Foto: Koos Groenewold

Waardering bioboeren

Cruijsen (58) heeft samen met zijn vrouw en zoon een biologisch melkvee- en akkerbouwbedrijf in het Gelderse Dreumel. Daarnaast is hij voorzitter van EKO Holland, een coöperatie van 200 biologische melkveehouders. Hij is actief in een sector die bekend staat als het troetelkindje van de politiek en maatschappelijke organisaties. Nou, zo voelt hij dat niet. “Aan mooie woorden heb ik niet veel. Biologische melkveehouders zijn allemaal grondgebonden, maar ze vallen vervolgens wel onder precies dezelfde fosfaatregels. Als die waardering voor de biologische boeren er al zou zijn dan blijkt dat niet uit het beleid.”

De politiek kiest ervoor, bewust of onbewust, om het familiebedrijf kapot te maken

Grondgebondenheid als uitgangspunt

Hij is boos en wil zijn verhaal graag kwijt in de krant. “De politiek kiest ervoor, bewust of onbewust, om het familiebedrijf kapot te maken. Waarom ga je anders productierechten invoeren? Op papier zijn bedrijven financieel gezond, in de praktijk is het armoe. De stoppers incasseren, de opvolgers zitten diep in de schulden. Het geld vliegt met bakken de sector uit. Terwijl het allemaal zo veel simpeler kan. Met grondgebondenheid als uitgangspunt blijven er veel meer melkveebedrijven overeind. Maar dat wil de politiek blijkbaar niet. Zoals het nu gaat, blijft een klein aantal melkveebedrijven met 500 of 1.000 koeien over. Met een investeerder als eigenaar en een manager die de werknemers aanstuurt.”

Na de evacuatie van het rivierengebied in 1995 stonden de boeren massaal klaar om 100% schadevergoeding te eisen. Tegenwoordig zit elke boer op zijn eigen boerderij

Maatregelen op alle fronten

De agrarische sector wordt onrechtvaardig behandeld, vindt Cruijsen. “Meer vliegtuigen, meer auto’s, je hoort er niemand over. Wel over een koe die een scheet laat. En dat terwijl de landbouw op alle fronten maatregelen heeft genomen. Minder bestrijdingsmiddelen, minder antibiotica, meer dierwelzijn.”

Opstand

Er zou een opstand onder de boeren moeten uitbreken. Cruijsen: “Maar dat zie ik niet gebeuren. Na de evacuatie van het rivierengebied in 1995 stonden de boeren massaal klaar om 100% schadevergoeding te eisen. Tegenwoordig zit elke boer op zijn eigen boerderij. Protest levert toch niks op, denkt men.” En dan nog wat. “Als een boer een foutje maakt, wordt hij helemaal doorgelicht en beboet. Als de minister uit vrees voor overschrijding van het fosfaatquotum het afromingspercentage bij verkoop opeens naar 20% verhoogt, wat achteraf niet nodig was, dan komt zij daar mee weg.”

Dromen over kringlooplandbouw

Als coöperatievoorzitter hoort hij wat er leeft onder zijn leden. “Ik krijg ze aan de telefoon, soms huilend. Dat ze moeten stoppen, want met 40 koeien redden ze het niet. En rechten aankopen lukt financieel niet. Veel politici kennen de boerenpraktijk niet. Ze dromen liever over kringlooplandbouw.”

Laatste reacties

 • Alco

  Prima wat Cruijsen allemaal zegt, maar je moet je niet afzetten tegen collega boeren.

 • famboenink@hetnet.nl

  het gaat volgens mij al langer om het verkleinen van de veestapel
  want er zijn sinds 1984 al 1 milioen koeien minder in Nederland
  ook vind ik dat er best derogatie toegestaan moet worden op biologische bedrijven
  en de mestnormen weer terug na de jaren 90 en dan is kjiken of eidereen grondgebonden kan worden ik denk ook dat dan alle mest geplaatst kan worden
  en er geen mestverwerking nodig is in de landbouw /bijna zonder kunsmest kan
  en dat er fosfaatruimte is op de grond

 • Maas1

  Ik vind dat Cruijsen zeker een punt heeft het is te zot voor woorden dat men productie rechten nodig heeft als je grondgebonden bent,en al helemaal als je niet eens aan de derogatie deelneemt.
  Dat is feitelijk zo,maar ze hebben de regelgeving zodanig in elkaar gefietst dat wij onderling tegen elkaar worden uitgespeeld.

  Cruijsen ziet het glashelder het geld vliegt met bakken de sectoren uit en steekt de blijvers diep in de schulden voor zeer lange tijd waardoor de innovaties en gewenste ontwikkelingen wellicht nooit gerealiseerd kunnen worden,omdat het financiëel nooit te dragen is.
  En ja dat luid op termijn het einde van het gezinsbedrijf in waarin op wat langere termijn
  "andere" zich op de voormalige gronden storten.
  Intensief en extensief kun je niet met elkaar verweven dat lijd tot verliezers aan beide zijde.
  "De LTO is er voor de blijvers"

 • Bolder01

  Maas 1 je meent het. En is dat zo ? De laatste regel.😭

  ..

 • Maas1

  @Bolder01
  Onlangs zei een LTO bestuurder tegen mij wij zitten er voor het algemeen belang,welk algemeen belang was mijn vraag?
  Het antwoord was dat ze geen rekening konden houden met allerlei belangen bovendien kom ik nog maar net kijken en ik zou geen idee hebben wat er allemaal speelde,was het antwoord.
  Dat laatste zal dan wel zo zijn maar het is wel een bepaalde arrogantie die indruk laten ze wel na.

 • Wytze

  Cruisen heeft helemaal gelijk. De fosfaatrechten staan haaks op beleid richting grondgebonden en kringlooplandbouw. Beide komen van het zelfde ministerie LNV. Te zot voor woorden. Ik wacht op het moment dat bio en andere kringloopboeren Den Haag net zo lang van de buitenwereld afsluiten totdat de absurde fosfaatrechten voor hen van tafel gaan. Wanneer komt dat moment?

 • kanaal

  elke boer die stopt levert de fiscus veel geld op dat gaat nog jaren door.

 • Marowak

  Ik vind dat nederland niet afhankelijk moet worden van voedselimport. Net zoals nederland ook niet afhankelijk wil zijn van gasimport door nederland gasloos te maken.

 • Maas1

 • kuiken007

  waarom roepen de organisaties niet telkens de getallen van co2 die door de landbouw wordt omgezet, het is vanuit die kant erg stil!!

 • HAns Ligger

  Hoe zou Nederland in hemelsnaam afhankelijk kunnen worden van voedselimport? we zijn tweede exportland van landbouwproducten.

 • farmerbn

  Nederland exporteert veel landbouwproducten omdat ze ook heel veel landbouwproducten importeert. Volgens mij is Nederland de grootste exporteur van chocola terwijl we geen chocola maken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.