Home

Achtergrond 2 reacties

Beerput van NVWA is nog niet leeg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ligt aan alle kanten onder vuur.

De rapporten over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die twee weken geleden werden gepubliceerd, zijn ‘indringend’, vond minister Carola Schouten. En daarmee drukte ze zich nog netjes en terughoudend uit.

Lees ook: Verplicht cameratoezicht bij alle slachterijen

De rapportage van het onderzoeksbureau 2Solve en een gelijktijdig aan de Tweede Kamer gericht intern onderzoek van de NVWA geven een beeld van een organisatie die in staat van ontbinding verkeert. Organisatorisch schort het, managers weten niet wat er op de werkvloer gebeurt, op de werkvloer heerst ongemak, ontevredenheid en irritatie over elkaars werk.

Er is interne onvrede over verschillen in de arbeidsvoorwaarden: voor de een begint de werkdag bij het instappen van de auto voor de eigen huisdeur, de ander kan pas uren gaan tellen op de werkvloer. Dieren die te ziek en zwak zijn om op transport mogen, gaan onder toeziend oog van inspecteurs de vrachtwagen in. Signalen daarover vanuit het buitenland worden niet opgepikt.

Leiding NVWA is grip kwijt

Toezichthouders wier taak het (mede) is een Rapport van Verbindingen op te stellen, weten niet eens hoe dat moet of – erger nog – weigeren dat te doen. Klokkenluiders gaan in arren moede te rade buiten de organisatie. Bij hun eigen management krijgen ze geen gehoor, ze vertellen honderduit aan media en aan volksvertegenwoordigers.

Het is duidelijk: de leiding van de NVWA is de grip totaal kwijt. Er zijn NVWA-medewerkers die zich gedragen alsof ze een verlengstuk zijn van het bedrijfsleven, en een oogje toeknijpen als voedselveiligheid of dierenwelzijn in het geding zijn.

In het 2Solve-rapport wordt een dierenarts opgevoerd die keuringen verrichtte en op hetzelfde bedrijf ook als adviseur optrad. Over integriteit gesproken...

Het systeem van keuring en toezicht is zo lek dat malafide slachterijen onopgemerkt vlees van afgekeurde dieren op de markt kunnen brengen. Of dat gebeurt, is de vraag; maar net zo min is zeker dat het niet gebeurt.

Gevolgen voor imago Nederland als exportland

Al die feiten zijn niet alleen een forse smet op het blazoen van de NVWA, ze hebben ook gevolgen voor het imago van Nederland als exportland. Als het aankomt op de uitvoering van het werk heeft de NVWA als autoriteit de betekenis van haar eigen naam volstrekt uit het oog verloren.

Enkele weken geleden maakte de pootgoedsector zich druk over tekortschietend optreden bij fraude bij de certificering met pootaardappelen. Nu blijkt dat bij de export van slachtvee minstens net zoveel misgaat.

Beerput leegscheppen

Plannen om verbeteringen door te voeren, zijn op de plank blijven liggen. Minister Carola Schouten heeft Inspecteur-Generaal Rob van Lint opdracht gegeven de boel te verbeteren. Hij heeft een organisatie geërfd waar de lijken bijna letterlijk uit de kast rollen. Hij zal de beerput leeg moeten scheppen. Het kan bijna niet anders dan slecht aflopen voor de NVWA-baas.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het zal ook op het bordje van de boeren komen want die zullen de oorzaak wel weer zijn.

  • molentje

    Volgens mij kunnen ze nog wel redelijke boetes opleggen .
    Boertje pesten noemen ze dat.

Of registreer je om te kunnen reageren.