Home

Achtergrond

ABN Amro voorziet nog langer een lagere rente

ABN Amro heeft de ramingen voor de langetermijnrente en de euro-dollarkoers verder verlaagd.

De bank verwacht bovendien dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan verder opendraait dan waar de financiële markten vanuit gaan. Dat blijkt uit de maandelijkse visie op rente en euro.

€ 840 miljard in de Europese economie

In de visie gaat ABN Amro er vanuit dat de ECB volgende week de rente met 10 basispunten zal verlagen (min 0,1%) en in december met nog eens 0,1%. De ECB gaat daar bovenop gedurende een jaar obligaties opkopen voor € 70 miljard per maand, verwacht de bank. Daarmee zou nog eens € 840 miljard in de Europese economie gepompt worden.

De ECB-plannen hebben al het nodige effect. De Euribor-rente was eind augustus al gedaald naar min 0,43% en gaat verder omlaag naar -0,55% verwachten de analisten. Dat niveau wordt nu genoteerd voor eind 2019 en gedurende het hele volgende jaar. De drie-maands Euribor lag lange tijd rond -0,30%.

Lagere ramingen voor economische groei

De renteramingen van ABN zijn gebaseerd op aangepaste (lagere) ramingen voor economische groei. De bank gaat er vanuit dat de lange rente nog verder zal dalen. De 10-jaarsrente op Nederlandse staatsleningen wordt eind 2019 geraamd op -0,75% (was -0,45%). Voor eind 2020 is de raming nu eveneens -0,75%, tegenover -0,25% in voorgaande vooruitzichten.

De euro-dollarkoers is in de ramingen verlaagd naar $ 1,15 per euro voor eind 2020. Dat was $ 1,20 per euro.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.