Home

Achtergrond 5 reacties

Vleessector Paraguay enthousiast over Mercosur

De Mercosur is de nieuwe handelspartner van de EU, maar wat weten we over de vier landen, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, die samen dit blok vormen? In deze bijdrage meer over Paraguay.

Paraguay heeft een opvallend grote informele sector, met wederuitvoer van geïmporteerde goederen naar de buurlanden. In deze handel zijn duizenden kleine ondernemers en straatverkopers actief. Het land heeft de hoogste economische groei van Zuid-Amerika. Het heeft ook de derde belangrijkste vrijhandelszone ter wereld: Ciudad del Este.

De economie groeide tussen 2003 en 2008 door de vraag naar soja

Door de omvang van de informele sector zijn geen nauwkeurige cijfers over de economie beschikbaar. Het bruto nationaal product wordt geschat op € 42 miljard. De economie groeide tussen 2003 en 2008 door de groeiende vraag naar soja. Dit gaf een stimulans aan de agrarische export en deze vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van de economie. Deze export vormt ruim een kwart van het bnp en is goed voor ruim 90% van de export.

De sojateelt in het oosten van Paraguay is grotendeels in handen van Brazilianen. - Foto AFP
De sojateelt in het oosten van Paraguay is grotendeels in handen van Brazilianen. - Foto AFP

Agrarische sector

De Paraguayaanse economie is gebaseerd op land- en bosbouwproducten. De belangrijkste producten zijn soja, katoen, tabak en maniok, het traditionele voedsel van de inwoners. Houtproductie en -verwerking is groot en divers. Soorten als mahonie, walnoot en ceder worden verwerkt tot timmerhout, parket en fineer. In de Chaco-regio is veehouderij (varkens, kip, paarden) belangrijk, maar de rundveehouderij steekt hier ver boven alles uit.

Akkerbouw

Paraguay is met 10 miljoen ton soja de zesde grootste producent in de wereld. De productie van soja is de laatste jaren sterk in opkomst. De regering verwacht dat het land de productie tegen 2028 zal hebben verdubbeld. De ruimte daarvoor moet gevonden worden in het uitgestrekte, droge westelijke deel van het land dat bekend staat als Chaco. De soja-export bedraagt ruim 6 miljoen ton (USDA) en gaat bijna geheel naar buurland Argentinië.

De uitbreiding van het soja-areaal is ten koste gegaan van het katoenareaal

De Paraguayaanse sojabonen staan bekend om hun hoge eiwitgehalte, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor de verwerkende industrie. De uitbreiding van het soja-areaal is ten koste gegaan van het katoenareaal. De katoenproductie is van ruim 1,2 miljoen balen in jaren ‘90, gedaald naar 25.000 balen nu. Andere belangrijke landbouwproducten zijn koffie, mais, rijst, tarwe, citrusvruchten, suikerriet en pinda‘s. Er wordt 4 miljoen ton mais geproduceerd en de helft daarvan wordt geëxporteerd. Door de ruime beschikbaarheid neemt gebruik ervan in de rundveemesterij toe.

Een Paraguyaanse cowboy drijft rundvee op. De grote rundvleessector in het land ziet de Mercosur deal wel zitten. - Foto: Reuters
Een Paraguyaanse cowboy drijft rundvee op. De grote rundvleessector in het land ziet de Mercosur deal wel zitten. - Foto: Reuters

Rundvlees

De rundvleesproductie in Paraguay bedroeg 620.000 ton in 2018. De veestapel, 13 miljoen dieren, is als gevolg van de toegenomen export en verminderde aantal jongvee geslonken. Het aantal kalveren dat overlijdt bij de overgang naar vast voer ligt bij veel kleinere producenten rond de 60%. Sinds 2017 is vaccinatie tegen brucellose verplicht. Het land is officieel vrij van mond- en klauwzeer met vaccinatie. Voor de export worden vooral dieren gebruikt van kruisingen tussen de rassen Brangus, Braford en de Bos Indicus, wat weer een kruising is tussen Brahman en Nelore.

De 11 slachterijen met een exportvergunning hebben samen hebben ze een slachtcapaciteit van 2,8 miljoen dieren. De 5 slachterijen van het Braziliaanse JBS zijn enige tijd geleden verkocht aan Minerva. Paraguay heeft een identificatiesysteem, Sigor waar alle handelingen met kuddes verplicht worden bijgehouden. Daarnaast is er een privé- en vrijwillig systeem, Sitrap, waar individuele dieren met oormerken worden geregistreerd. Rundvlees voor export naar de EU moet op individueel dier traceerbaar zijn.

Tien keer Nederland

Paraguay is een republiek en een van de 4 landen van de Mercosur (Mercado Comum del Sur). Het is een geheel door land omgeven land. Het land wordt in tweeën gedeeld door de Río Paraguay. De oostelijke regio is bekend als de Paraná-regio en de westelijke als de Chaco. Met een oppervlakte van 406.752 km2 is het bijna 10 keer groter dan Nederland. Het grenst aan Argentinië, Brazilië en Bolivia. Bijna 70% van het land wordt gevormd door de Chaco, een savannegebied. Het klimaat varieert van subtropisch tot gematigd. Het economische centrum van het land is Ciudad del Este. Asunción is de hoofdstad en ook de grootste stad en ligt op ruim 10.000 kilometer van Amsterdam.
Paraguay werd in de 16e eeuw door Spanje gekoloniseerd en het verklaarde zich in 1811 onafhankelijk. De bevolking van ongeveer 7 miljoen mensen bestaat voor 95% uit mestiezen. Vaak Spaanse vader en een Indiaanse moeder of omgekeerd. Een deel behoort tot oorspronkelijke bevolking: de Guarani-indianen. Het gebied van deze indianen strekt zich uit tot Uruguay, Argentinië en het zuiden van Brazilië. In het land, maar ook bij de Mercosur, is naast het Spaans ook het Guarani een officiële taal. Tussen 1954 en 1989 werd het land door de militaire dictator Alfredo Stroessner geregeerd. Sindsdien worden er vrije verkiezingen gehouden. In de Chaco wonen ongeveer 25.000 Duits sprekende mennonieten of doopsgezinden. Zo’n 400.000 Brazilianen wonen in de regio die grenst aan Brazilië en zijn actief in veehouderij en soja-teelt.

Mercosur – EU handelsovereenkomst

Paraguay exporteert hoofdzakelijk agrarische producten naar de EU. Vooral soja, sojaschroot en soja-olie en rundvlees voor totaal ruim € 4 miljard. Vanuit de EU importeert Paraguay vooral industriële en chemische producten, technologie, machines en transportmiddelen. Na de Verenigde Staten is de EU, met ongeveer € 1 miljard, de grootste investeerder. Het Nederlandse bedrijf VEKA Groep leverde duwboten voor de soja-export. De Concordia Groep uit Werkendam bouwde in Paraguay het grootste containerschip ter wereld voor de binnenvaart. De EU is na Brazilië, China en Argentinië de vierde grootste handelspartner van Paraguay.

De lokale vleessector reageert enthousiast op de handelsovereenkomst met de EU

Vooral de lokale vleessector reageert enthousiast op de handelsovereenkomst en verwacht een grotere export naar de EU. Voor rundvlees hanteert de EU nu een verlaagd importtarief voor 65.000 ton het zogenaamde ‘Hilton quotum’, voor hoge kwaliteit rundvlees van geweid rundvee dat gegarandeerd geen veevoer heeft gegeten. Daarvan mag Paraguay 1.000 ton leveren. Via het ‘Quotum 481’ mag, zonder extra invoerrechten, rundvlees naar de EU van dieren uit vetmesterijen die minimaal 100 dagen met graan gevoerd zijn. Volgens de handelsovereenkomst met de Mercosur zou het bij dat quotum gaan om in totaal 99.000 ton.

Laatste reacties

 • Kunnen ze nog meer oerwoud platbranden.

 • el

  Sojabonen uit Paraguay hebben een hoger eiwit gehalte? 60 procent kalverstersterfte ? Indentifiecatiesiesteem? Ik zie op de foto geen oornummer in de koeien! Verklaar u nader Jos van de Vooren!

 • HJ O R

  Mede dank zij LTO kan die ongecertificeerde rommel hierheen komen.

 • Gat

  @HJOR vleesvervangers kun je alle rommel indraaien. Als beurs genoteerde onderneming zoals unilever is dat dikke winst maken. Laat de veganisten maar denken dat ze gezond eten. Denkt unilever. Hoe verder onze grondstoffen van huis hoe minder toezicht en controle erop.

 • el

  Grazend vleesvee wordt belaagd door insecten die Anaplasmosis verspreiden, een bloedziekte overgedragen door vliegen. Rumensin wordt gebruikt in feedlots om de dieren sneller op gewicht te krijgen voor de slacht! Daarnaast zal ontbossing toenemen om meer landbouw grond te creëren. Wees zuinig op de Nederlandse landbouw wat van ver weg komt is waarschijnlijk niet beter!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.