Home

Achtergrond 1 reactie

Tuinderij houdt keten kort met groentepakketten

Landbouwminister Schouten wil de voedselketen korter maken door de afzet in de regio te vergroten. Tuinder Welmoet de Waard uit Randwijk (Gld.) is enthousiast. “Veel mensen hebben geen idee hoe de voedselketen in elkaar zit. Ik stel voor dat het ministerie een bewustwordingscampagne opzet.”

Het is ongetwijfeld een van de beste beslissingen geweest in haar leven. Samen met Angelien Hertgens is Welmoet de Waard in 2006 met Tuinderij De Stroom begonnen. Later is Linde Swart ingestapt. Niet alles ging vanzelf in de opstartfase. Ze geeft onmiddellijk toe, het was ploeteren om de eerste groentepakketten aan de man te brengen. “We zijn hier van nul af begonnen op 1 hectare en 50 klanten in de omgeving van onze tuinderij. Met enthousiasme en een goed verhaal blijk je toch ver te kunnen komen.”

Met enthousiasme en een goed verhaal blijk je toch ver te kunnen komen

De Waard is trots op wat zij en haar collega’s in de afgelopen jaren tot stand hebben gebracht in het Gelderse Randwijk. Inmiddels teelt het drietal jaarrond ruim 40 verschillende biologische groentegewassen. Er wordt geplant en geoogst van begin maart tot in januari. Van paksoi tot prei en van koolrabi tot pastinaak. Wat vanochtend wordt geoogst, wordt vanmiddag gewassen en heeft de consument morgen in huis. “Verser kan echt niet. Dat zie je aan onze producten. Nog belangrijker: je proeft het.”

Welmoet de Waard: “Wat vanochtend wordt geoogst, wordt vanmiddag gewassen en heeft de consument morgen in huis.” - Foto: Henk Riswick
Welmoet de Waard: “Wat vanochtend wordt geoogst, wordt vanmiddag gewassen en heeft de consument morgen in huis.” - Foto: Henk Riswick

Samenwerking met Ekoboerderij

De Stroom produceert nu op ruim 3 hectare en heeft 300 vaste klanten in zijn bestand. Die klanten halen wekelijks hun groente-, fruit- of combinatiepakket op bij een van de ophaalpunten, ook in de studentensteden Wageningen en Nijmegen. De tuinderij levert inmiddels aan enkele biologische supermarkten. De samenwerking met Ekoboerderij De Lingehof, een grootschalig biologisch akkerbouwbedrijf van 100 hectare dat op dezelfde locatie is gevestigd, is geïntensiveerd.

Landbouwminister Schouten maakte eerder deze zomer bekend dat zij met extra maatregelen de afzet van streek- en regioproducten wil gaan bevorderen. Verkorting van de voedselketen, dat is haar primaire doel. De Waard is blij met de aankondiging van de minister. “Ondernemers zoals wij moeten het natuurlijk wel zelf doen, daar hebben we het ministerie niet voor nodig. Maar de overheid kan wel een communicatiecampagne opzetten om consumenten bewust te maken van hun aankoopgedrag. Je kunt sperzieboontjes uit Kenia kopen of bij een teler bij jou in de buurt. Die keus heb je. Verkorting van de keten heeft effect op het transport en dus op de CO2-uitstoot, en vaak ook op het gebruik van chemische middelen en kunstmest. Een bewustwordingscampagne steun ik daarom van harte.”

We geven ook informatie over de wijze waarop wij ons bedrijf runnen, bijvoorbeeld over de akkerranden

Op kleine schaal is De Stroom hier overigens al mee bezig. Afnemers vinden in hun pakket altijd een nieuwsbrief. “Niet alleen met recepten, maar we geven ook informatie over de wijze waarop wij ons bedrijf runnen. Bijvoorbeeld over de akkerranden die wij inzaaien met bloemen en kruiden. Dat is mooi in het landschap, maar stimuleert ook de natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen. Die randen hebben ook een positief effect op de biodiversiteit, bijvoorbeeld op de vogelstand. Door onze groenten te eten, dragen onze klanten daar aan bij. Het zorgt natuurlijk ook voor klantenbinding.”

Toenemende concurrentie

De concurrentie in het biologische marktsegment neemt toe, constateert De Waard. “Toen wij hier begonnen, kon je hier in de regio vrijwel nergens biologische groenten kopen. Inmiddels kun je daarvoor terecht bij Albert Heijn en Jumbo. Bezorgbedrijven leveren groentepakketten aan huis. Ook zijn er meer biologische tuinders gekomen die hun producten lokaal afzetten. Wat dat betreft is de concurrentie toegenomen. Voor ons is de uitdaging om ons eigen verhaal nog beter te vertellen. En om nieuwe niches te zoeken in deze markt.”

Ze laat nog even de inpakafdeling zien. “Morgen staan hier onze vrijwilligers aan de band om de pakketten samen te stellen. Zij zijn in feite het cement in ons bedrijf. Wij werken niet alleen natuurinclusief, maar vormen ook een sociale werkgemeenschap. Daar kan ik echt van genieten.”

Eén reactie

  • agratax.1

    Een pracht initiatief. Hier zou de veehouderij en akkerbouw bij aan kunnen sluiten. Maar of het voor de toekomstige huisvrouw voldoend eis? Ik betwijfel het. We leven in de tijd van Magnetron klaar voer. De yup is druk met ??? en geeft zich of heeft niet de tijd om eten te maken aan tafel te zitten. Zij wenst een kant en klaar maaltijd van afgepaste calorie waarde. Was eten vroeger een Rustmoment in het gezin het is nu niet meer dan even energie "tanken" en je laatste whatsapp bijwerken. Hoe speel je als primaire landbouw hierop in???

Of registreer je om te kunnen reageren.