Home

Achtergrond 6 reacties

Stikstofdossier is herhaling van geschiedenis

Een politiek poldercompromis leidde tot het afgeschoten Programma Aanpak Stikstof. Nu wordt het tijd om te kiezen.

In de Tweede Kamer is Diederik Samsom al weer bijna vergeten. De voormalig leider van de sociaaldemocraten in het parlement schrijft tegenwoordig met enige regelmaat een stukje in de Volkskrant.

Programmatische aanpak voor stikstof

Samsom heeft niet heel veel aanhang in de agrarische sector, maar toen hij in 2008 samen met CDA’er Ger Koopmans suggereerde om een programmatische aanpak voor stikstof te maken, kreeg hij uiteindelijk wel de handen op elkaar.

Even terug in de tijd: in maart 2008 stelde de Raad van State vast dat het toetsingskader ammoniak niet voldeed om Natuurbeschermingswetvergunningen te verlenen. Het toetsingskader werd aan de kant gezet.

Vervolgens werd een werkgroep ingesteld die de problemen moest oplossen. Carlo Trojan, de man die jarenlang in de ambtelijke top van de Europese Commissie verkeerde, kreeg de opdracht om een taskforce te leiden.

Einde van de melkquotering

Trojan stelde een aantal aanbevelingen op, waarvan er een inging op het nakende einde van de melkquotering. Het zou goed zijn, vond Trojan, dat er zou worden nagedacht over de ontwikkeling van de melkveehouderij na 2015. Er moest een plan komen, gericht op stoppers aan de ene kant en bedrijfsontwikkeling binnen de milieugrenzen anderzijds, zo schreef Trojan.

Toenmalig minister Gerda Verburg vond het een slim idee, waarover ze het gesprek aanging met de melkveehouderij, maatschappelijke organisaties en regionale overheden. “Samen moeten we innovaties en instrumenten ontwikkelen om de milieudruk te verlagen”, vond minister Verburg.

PAS door het parlement gesleept

Ondertussen bekokstoofden CDA-Kamerlid Ger Koopmans en PvdA’er Diederik Samson een plan voor een programmatische aanpak stikstof, dat werd opgenomen in de Crisis- en herstelwet. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) werd uiteindelijk door staatssecretaris Sharon Dijksma door het parlement gesleept en trad op 1 juli 2015 in werking.

Lees verder onder de foto

PvdA‘er Diederik Samson bekokstoofde met CDA-Kamerlid Ger Koopmans een plan voor een Programmatische Aanpak Stikstof, dat werd opgenomen in de Crisis- en herstelwet. - Foto: ANP
PvdA‘er Diederik Samson bekokstoofde met CDA-Kamerlid Ger Koopmans een plan voor een Programmatische Aanpak Stikstof, dat werd opgenomen in de Crisis- en herstelwet. - Foto: ANP

Ruim 4 jaar heeft het PAS stand gehouden tot, net als 10 jaar geleden, de rechters bij de Raad van State een politiek poldercompromis in de prullenbak gooiden. Het Programma Aanpak Stikstof is niet meer.

Commissie van wijze mensen

Het kabinet reageert met een bekende politieke reflex: de instelling van een commissie van wijze mensen, geheel langs de politieke lijnen ingesteld: bestaande uit een VVD-voorzitter (Johan Remkes), een niet al te linkse PvdA’er (Rudy Rabbinge), een redelijke D66’er (Gerben-Jan Gerbrandy), een geliefd SGP’er (Elbert Dijkgraaf), aangevuld met een aantal onbetwiste deskundigen.

Tijd om te kiezen

Waar het advies van Remkes en de zijnen ook op uitkomt, uiteindelijk zullen het kabinet en de Tweede Kamer toch weer aan zet zijn. Net als na het advies-Trojan. En dan is het goed dat ze een van de laatste columns van Diederik Samson nog eens lezen. Volgens hem is de tijd van pijnloze poldercompromissen voorbij. “Politici moeten vaker doen waarvoor ze zijn gekozen: kiezen.”

Lees ook: Stikstofbesluit raakt niet alleen veehouderij

Laatste reacties

 • ENDE902

  De tijd van pijnloze poldercompromissen is voorbij, zegt de man die samen met Rutte het kabinet Rutte 2 bij elkaar compromiste en met eindeloze compromissen in stand wist te houden.

 • melkveehouder .

  Wel fijn om te lezen dat Elbert Dijkgraaf weer in de running is. In ieder geval één persoon in de commissie waarop ik durf te vertrouwen.

 • BO(skabout)ER

  Elbert is bijna de enige bestuurder in heel Nederland waar ik mijn handen voor in het vuur zou durven steken.

 • Henk 1

  Trojan of paard van Troje?

 • m.nieuweboer

  Kijk ook eens naar het natuurverschijnsel onweer.
  Bij de ontladingen van de bliksem verbrandt er veel stikstof in de lucht die met regen neerdaalt . 30á 40 Kg. zuiver NO3 ,nitraat per Ha is geen uitzondering bij een beste bui. Mijn grootvaders , boeren, waren beiden geboren in 1884 en in de zomer zei de een tegen de ander het zal weer groeien willen want het heeft best gedonderd .
  Meindert Nieuweboer

 • melkveehouder .

  Helemaal eens @m. nieuweboer. Al jarenlang valt het me op dat het na een heftige onweersbui veel beter wil groeien. Geen regenhaspel kan hier tegenop🧐

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.