Home

Achtergrond 9 reacties

PvdD stelt Kamervragen na stalbrand Niawier

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw Kamervragen gesteld over stalbranden.

Aanleiding is de brand bij een pluimveebedrijf in het Friese Niawier eerder deze week. Kamerleden Lammert van Raan en Frank Wassenberg pleiten al langer voor strenger preventiebeleid voor stalbranden. Ze vragen landbouwminister Carola Schouten nu hoeveel dieren er nog moeten omkomen bij stalbranden voordat het kabinet maatregelen gaat nemen voor brandpreventie in stallen. “Welke concrete voornemens heeft dit kabinet om tot wetgeving te komen op het gebied van brandpreventie in stallen?”, willen de politici weten.

Van Raan en Wassenberg vinden het onacceptabel dat dieren levend verbranden bij een stalbrand. In de Kamervragen willen ze onder andere weten hoeveel dieren er konden ontsnappen uit de brandende stal en hoe het met de kippen gaat die in de stal waarvan voorkomen is dat hij is afgebrand.

Aanpak stalbranden

Eerder dit jaar maakte Schouten de aanpak van stalbranden bekend. Er zijn afspraken gemaakt over periodieke elektrokeuring, oververhittingsbeveiliging van elektromotoren en het bestrijden van knaagdieren. De sectoren willen zelf in kwaliteitssystemen opnemen dat er brand-, rook- en waterdetectiesystemen geplaatst moeten worden in de technische ruimte. De Partij voor de Dieren vindt deze maatregelen niet voldoende.

Op het getroffen bedrijf in Nawier was recent een elektrakeuring uitgevoerd.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  PvdD is er als de kippen bij........

 • Alco

  Zeuren is hun bestaansrecht.

 • mirrich

  Kamervraag?Nou dat is dan weer 40000 ueri belastinggeld

 • Bennie Stevelink

  Preventie richt zich eenzijdig op het voorkomen van de eerste vonk, de kortsluiting die de brand doet beginnen. Deze maatregelen zijn zinloos, zoals nu ook weer is gebleken: er was recent een elektrakeuring uitgevoerd maar deze heeft de brand dus niet voorkomen.

  Men dient zich te realiseren dat er altijd wel een keer kortsluiting kan ontstaan. Een stal is een corrosieve omgeving waar voer, warmte en beschutting voor knaagdieren is. Daarom moet een stal zodanig worden gebouwd dat een kortsluiting niet binnen tien minuten de hele stal in lichterlaaie kan zetten. Er moet gebouwd worden met een minimum aan brandbare materialen en licht ontvlambare materialen moeten helemaal niet gebruikt worden.
  Als de schuur niet kan branden kan een kortsluiting geen brand veroorzaken.

 • hollandagri

  pvdd heeft boter op haar hooft. dingen waar het om gaat, dan zijn ze niet thuis. zoals knaagdierbestrijding mag niet volgens pvdd, resultaat dan maar afbranden. luchtwassers tegen ammoniak voor die zogenaamde natuur, bij brand gelijk de hele keet in de hens. vervolgens stalvloeren dicht maken een vonkje erin en alles ontploft. is nu de pvdd voor de dieren en voor de boeren of tegen de dieren dat laatste is meer het geval anders hadden ze wel tegen deze waanzinnige maatregels geageerd. maar ga maar door met deze waanzinnige maatregels, er schiet geen boer in nl over. en het voedsel komt in de toekomst gewoon uit het buitenland. waar dierwelzijn en andere wetten en regels vele malen soepeler of geheel niet aanwezig zijn.

 • WJHDKremer

  PvdD moet hun achterban sommeren te stoppen met brandstichten. De branden van de laatste jaren zijn geen toeval meer.

 • mr X

  Boeren voorkomen dat 100% van de bevolking sterft aan de honger.
  Dit is toch bijzonder positief.
  Draag met zijn allen deze boodschap uit!

 • kleine boer

  mrX👍

 • veldzicht

  @wjhdKremer.Natuurlijk geen mensen beschuldigen voor brandstichting als er geen enkel bewijs voor is.Die brand in Groningen was aangestoken maar was volgens mij niet door een dieractivist gedaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.